GuidePedia

0
Ακόμα ένα πρόγραμμα απορρόφησης ανέργων ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Απασχόλησης, αυτή τη φορά για 200.000 άτομα, χωρίς όμως μοριοδότηση και κριτήρια, ενώ προαναγγέλλει και 2.000 προσλήψεις στη ΔΕΗ από την 1η Σεπτεμβρίου. Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει τη ρουσφετολογική πρακτική της κυβέρνησης.
Ωστόσο, το νέο αυτό σχέδιο απευθύνεται μονάχα στους επιδοτούμενους ανέργους που έχουν απολυθεί τους τελευταίους 12 μήνες και ήδη λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, αφήνοντας απ’ έξω τους νέους και μακροχρόνια ανέργους. Η νέα συμφωνία προβλέπει την απασχόληση 2.000 ατόμων στη ΔΕΗ και για διάστημα έως 2 έτη. Η ΔΕΗ θα λαμβάνει το επίδομα ανεργίας και θα συμπληρώνει τον μισθό μέχρι το ύψος της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Ενώ η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ζητούσε σταθερά τα τελευταία χρόνια προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού αορίστου χρόνου, έχοντας μάλιστα προχωρήσει πρόσφατα σε απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να πιέσει τη διοίκηση της επιχείρησης προς αυτή την κατεύθυνση, χθες η κ. Πετραλιά συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ.Αθανασόπουλο που μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, σε νέες προσλήψεις προσωρινής εργασίας....
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει 60.000 τέτοιες προσλήψεις επιδοτούμενων ανέργων σε επιχειρήσεις του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στους ΟΤΑ. Ειδικά στους δήμους, προβλέπεται η πρόσληψη 20.000 επιδοτούμενων ανέργων για 3 έτη αυτή τη φορά. Τον πρώτο χρόνο ο κάθε δήμος θα λαμβάνει ως αντιπαροχή τα επιδόματα ανεργίας και τα δύο επόμενα ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές.

Για τις εν λόγω προσλήψεις όμως δεν προβλέπονται κριτήρια ούτε μοριοδότηση και απ’ ότι φαίνεται οι τυχεροί άνεργοι θα επιλεγούν μέσω των κομματικών γραφείων της κυβερνώσας παράταξης. Ειδικά για τους 20.000 που θα τοποθετηθούν στους ΟΤΑ προβλέφθηκε 5μελής επιτροπή εκλεκτόρων από 3 εκπροσώπους της ΚΕΔΚΕ (ελέγχεται από τη Ν.Δ. με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη), έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Απασχόλησης και έναν του ΟΑΕΔ.

Οι «τυχεροί»-επιδοτούμενοι άνεργοι υπολογίζονται εποχικά σε 170.000 άτομα από ένα σύνολο 467.000 ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο υπολόγιζε την (επίσημη) ανεργία στο 9,4% του εργατικού δυναμικού. Έτσι, 300.000 διπλά αποκλεισμένοι άνεργοι τόσο από την αγορά εργασίας όσο και από τα επιδόματα και τις ευκαιρίες απασχόλησης.

Το κόστος για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ στη διετία, ενώ θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια του ΟΑΕΔ αλλά και του ΛΑΕΚ (του κοινού λογαριασμού από εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων).

Προεκλογικά παιχνίδια στις πλάτες χιλιάδων ανέργων

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις εισφορές των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ για τις δικές της πελατειακές και ρουσφετολογικές ανάγκες, επιτείνοντας τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και παίζοντας με την αγωνία των ανέργων. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτήν την απαράδεκτη τακτική και να καλύψει τις δεκάδες χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια και τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα με προσλήψεις πλήρους και σταθερής εργασίας με αδιάβλητο τρόπο» υποστήριξε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του γραφείου τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίντζης.

Η υπεύθυνη Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου έκανε λόγο για μηχανισμό προσλήψεων «από το παράθυρο» χιλιάδων νέων στον Δημόσιο τομέα χωρίς μέλλον και προοπτική ενώ επέκρινε τη διοίκηση της ΔΕΗ ότι «παρά τις ανακοινώσεις της για κανονικές προκηρύξεις προτιμά να συνδράμει την καταρρέουσα κυβέρνηση Καραμανλή στην απεγνωσμένη της προσπάθεια να μαζέψει ψήφους πουλώντας ελπίδα σε άνεργους νέους μέσω υπουργείου Απασχόλησης».

«Η λεγόμενη μετατροπή του επιδόματός ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, στην οποία συμφωνούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά δωρεάν εκμετάλλευση των ανέργων από τους μεγαλοεργοδότες, εφόσον τους αξιοποιούν σε θέσεις προσωρινής και ελαστικής εργασίας με χρήματα που πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», επισήμανε το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, χαρακτήρισε το ενδιαφέρον του κ. Αθανασόπουλου για προσλήψεις «όψιμο, κάλπικο και σκόπιμο» και του καταλογίζει ότι το ενδιαφέρον του για προσλήψεις υποκινείται από τις κυβερνητικές σκοπιμότητες, αφού μέχρι χθες έλεγε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top