GuidePedia

0

Τον ρόλο και άλλων προσώπων, τα οποία δεν έχουν κληθεί ούτε ως μάρτυρες στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, φαίνεται να αποζητεί ο 4ος ειδικός ανακριτής, Ν. Ζαγοριανός, όπως διαφαίνεται και από τα ερωτήματα που τέθηκαν κατά την απολογία του Ηλ. Γεωργίου, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής εταιρείας.


Ο πρώην διευθ. σύμβουλος της ελληνικής Siemens Ηλ. Γεωργίου Και αυτό γιατί προχθές ο κατηγορούμενος για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος χρειάστηκε να απαντήσει για τις σχέσεις της Siemens με τον Σωκρ. Κόκκαλη και την Ιντρακόμ, καθώς και τον Πέτρο Λάμπρου, διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ πριν από την υπογραφή της συμφωνίας 8002/97 για την ψηφιακοποίηση του Οργανισμού.
Για τον πρώτο υποστηρίζει ότι οι δύο εταιρείες ήταν στην αρχή ανταγωνιστικές, έως και εχθρικές. Ομως, «από τη στιγμή που πάρθηκε η κυβερνητική απόφαση για τις δύο τεχνολογίες (1991-1993) και αποφάσισε να συνεργαστεί η Ιντρακόμ με την Ερικσον, εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις. Το μόνο που ενδιέφερε τις δύο εταιρείες ήταν το μερίδιο που θα έπαιρναν από την εγχώρια αγορά των τηλεπικοινωνιών, γιατί οι τιμές ήταν περίπου οι ίδιες και τις ήλεγχε ο ΟΤΕ μέσω συμβούλων»....
Στην ερώτηση του ανακριτή αν γνωρίζει τον Πέτρο Λάμπρου, απαντά ότι «επί της εποχής του είχα κάνει διαβήματα για την αναβλητική του στάση στις προγραμματικές συμφωνίες. Εξαιτίας της στάσης του αυτής κινδύνευσε να κλείσει το εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη και δημιουργήθηκαν οι αυξημένες ανάγκες του ΟΤΕ, οι οποίες καλύφθηκαν με τη συμφωνία. Γι' αυτό έγιναν και μεγάλες συμβάσεις στη συνέχεια».
Οι δύο λογαριασμοί
Οσο για τους δύο τραπεζικούς λογαριασμούς σε Αυστρία και Ελβετία, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο στον πρώτο ο κατηγορούμενος ήταν δικαιούχος και στον δεύτερο είχε εξουσιοδοτηθεί για να τον διαχειρίζεται, αναφέρει ότι τους άνοιξε καθ' υπόδειξη των Γερμανών στελεχών της Siemens. Μάλιστα, οι Γερμανοί μέχρι το 1999 «είχαν το δικαίωμα νόμιμα να δαπανούν χρήματα χωρίς παραστατικά για την εξυπηρέτηση των αναγκών της εταιρείας, και πιο συγκεκριμένα για αφανείς σκοπούς και αφανείς υπηρεσίες σε σχέση πάντοτε με μεγάλα και πολύπλοκα έργα».
Τι εννοείτε με τον όρο «αφανείς σκοποί» και «αφανείς υπηρεσίες»;
«Π.χ. υπήρχαν κάποιες εξυπηρετήσεις που ήθελαν να κάνουν οι Γερμανοί, όπως να πληρώσουν το ξενοδοχείο ενός πελάτη, γεγονός που δεν ήθελαν να γίνει γνωστό προς τα έξω για δικούς τους λόγους. Μετά υπήρχαν και κάποια τιμολόγια που για λόγους που γνώριζαν εκείνοι, δεν έπρεπε να πληρωθούν από τα επίσημα ταμεία της Siemens».
Αναφορά γίνεται και στον συγκατηγορούμενό του και πρώην γενικό διευθυντή του ΟΤΕ, Ηλ. Σκαρπέλη, ο οποίος στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι ο Ηλ. Γεωργίου ήταν ο χειριστής του λογαριασμού, με την κωδική ονομασία «Franz», από όπου διακινήθηκαν ύποπτα εμβάσματα περίπου 3,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Ηλ.Γεωργίου, που κάνει λόγο και για τις... υψηλόβαθμες γνωριμίες του Γ. Σκαρπέλη στη Siemens, αναφέρει ότι τον επίμαχο λογαριασμό διαχειριζόταν το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ και πως «προκύπτει ότι ένα μέρος χρημάτων από τον λογαριασμό του Σκαρπέλη πήγαινε σε εταιρείες που μου υποδείκνυε εκείνος και πιθανολογώ ότι ήταν συμφερόντων του».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top