GuidePedia

0
Αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, στην έκτακτη συνεδρίασή του, εν μέσω θέρους. Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ τοποθετήθηκε ο Ιωάννης Γιάγκος, αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Γράψα, ενώ αρχηγός της Αεροπορίας αναλαμβάνει ο Βασίλης Κλόκοζας. Αλλαγή και στο αρχηγείο του ΓΕΣ, τα ηνία του οποίου αναλαμβάνει ο αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης.
Όπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης, στον στρατηγό Δημήτρη Γράψα που αποστρατεύεται, απονέμεται ο τίτλος του επιτίμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενώ αποστρατεύεται και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Δημήτριος Βούλγαρης.
Τα σενάρια για την αλλαγή ηγεσίας
Σύμφωνα με την κυβερνητική εκδοχή, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης εισηγήθηκε την αλλαγή στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ με το αιτιολογικό ότι ο στρατηγός Δ. Γράψας και ο αντιστράτηγος Δ. Βούλγαρης αντίστοιχα, είχαν ήδη συμπληρώσει 2 χρόνια στο τιμόνι. Όπως διέρρευσε μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης θεώρησε καλή ιδέα την «ξαφνική» αλλαγή εν μέσω θέρους καθώς η νέα ηγεσία «θα πρέπει να έχει προοπτική χρόνου» και να είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που υπάρχουν ήδη στις Ένοπλες Δυνάμεις από το φθινόπωρο κιόλας, αλλά, και να είναι έτοιμη ενόψει της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο...

Πλήθος σεναρίων για τα πραγματικά κίνητρα της αλλαγής σκυτάλης στα ανώτατα κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η διαρροή της πληροφορίας περί επάνδρωση βραχονησίδων του Αιγαίου με περισσότερους από 1.000 κομάντος, πυροδότησε ένταση μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Μαξίμου.

Πιο συγκεκριμένα γράφουν «Τα Νέα»: «Τα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση αυξήθηκαν και από τις φήμες ότι οι αλλαγές στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων δεν οφείλονται σε μια προσπάθεια ομαλής εξέλιξης ως προς τον χρόνο, όπως θέλει να το εμφανίζει η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, αλλά από εξελίξεις στο παρασκήνιο: συγκεκριμένα, ότι προέκυψαν είτε από παραίτηση του κ. Γράψα είτε από κυβερνητική ενόχληση για αποδιδόμενες στις υπηρεσίες του ενέργειες σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Το σενάριο της παραίτησης θέλει ως αφορμή ενόχληση του κ. Γράψα από πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας προ 15μέρου σύμφωνα με την οποία υπήρξε τοποθέτηση μεγάλου αριθμού κομάντος σε ελληνικές νησίδες. Η διαρροή φέρεται, κατά τους διακινητές του σεναρίου, να έγινε από κυβερνητικούς κύκλους «προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας του λαού», «αξιοποιήθηκε» όμως επικοινωνιακά από τους Τούρκους ως... εποικισμός της νήσου Ρω από Έλληνες. Η εκδοχή της παραίτησης πάντως διαψεύστηκε στα «ΝΕΑ»» τόσο από το υπουργείο Άμυνας όσο και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΕΘΑ.

Το άλλο σενάριο της κυβερνητικής ενόχλησης που οδήγησε στον αποκεφαλισμό του κ. Γράψα αποτελεί την άλλη όψη του πρώτου: κυβερνητικοί παράγοντες θεώρησαν υπεύθυνο το ΓΕΕΘΑ για τα «λανθασμένα μηνύματα» που, όπως λέγεται, εκπέμφθηκαν από τα σχετικά δημοσιεύματα. Πάντως το ΓΕΕΘΑ ευθύς εξαρχής είχε σπεύσει να διαψεύσει τα δημοσιεύματα αυτά».

Η εφημερίδα «Το Βήμα» από την άλλη, κάνει συνειρμούς για συντονισμένες κινήσεις από Ελλάδα και Τουρκία, καθώς όπως αναφέρει «αυτή η κίνηση γίνεται σε χρονικό σημείο όπου στην Τουρκία υπήρξαν, επίσης προχθές, έντονες διεργασίες στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Ναυτικού και της Αεροπορίας, αλλά και στη διοίκηση της 1ης Στρατιάς με έδρα την Κωνσταντινούπολη και περιοχή ευθύνης την Ανατολική Θράκη ως τα σύνορα με την Ελλάδα». Επίσης, αναπαραγάγει και αυτή το σενάριο που κάνει λόγο για κακές σχέσεις του Α/ΓΕΕΘΑ με το υπουργείο Εξωτερικών μετά την δημοσιοποίηση πληροφορίας περί αποστολής 1.000 κομάντος των Ειδικών Δυνάμεων σε βραχονησίδες του Αιγαίου, σχολιάζοντας πως «Το συγκεκριμένο σενάριο περί ‘ψυχρών σχέσεων’ διαψεύστηκε με οργή από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά είναι δεδομένο ότι στη γειτονική χώρα η ‘πληροφορία’ περί 1.000 κομάντος ‘αξιοποιήθηκε’ για τη δημιουργία κλίματος έντασης». Μια άλλη πτυχή που παρουσιάζει «Το Βήμα» -επικαλούμενο στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου- κι έχει να κάνει με το σενάριο περί πρόωρων εκλογών έως τον Μάρτιο, είναι πως «η νέα ηγεσία θα δεσμεύσει μια μελλοντική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και δεν θα μπορέσει άμεσα να αλλάξει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που τοποθετήθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ».

Διαφορετική εκδοχή παρουσιάζει το «Έθνος». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας στην καρατόμηση του στρατηγού Γράψα οδήγησαν οι συγκρούσεις που είχε αφενός με τα «κυβερνητικά στηρίγματα του», αφετέρου με τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας, κ. Μεϊμαράκη. Όπως αναφέρει λοιπόν το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο στρατηγός Γράψας, καταγόμενος από την Υπάτη της Φθιώτιδας, είχε πάντα δύο ‘ισχυρά στηρίγματα’ κατά την άνοδό του στην κορυφή της στρατιωτικής πυραμίδας. Τον Κ. Σταϊκούρα, διευθυντή του Κ. Καραμανλή, αλλά και τον Σωτ. Κορομάτζο, διευθυντή του Β. Μεϊμαράκη.

Ωστόσο, ο στρατηγός Γράψας λόγω ιδιοσυγκρασίας δεν δίσταζε να λέει και να υπερασπίζει την άποψή του αψηφώντας για το όποιο κόστος. Κατά τις τελευταίες τακτικές κρίσεις του Μαρτίου είχαν διαταραχθεί οι σχέσεις του με τον Κ. Σταϊκούρα, διότι αρνήθηκε να ικανοποιήσει ορισμένα ‘ακραία αιτήματα’ της Ρηγίλλης! ‘Σύννεφα’ είχαν εμφανιστεί τελευταία και στις σχέσεις του στρατηγού με τον παλιό του στρατιώτη Σωτ. Κορομάτζο, καθώς και με την υπόλοιπη ομάδα ‘Κ’ του Πενταγώνου. Αρκετές φορές στη στρατιωτική του καριέρα ο Δ. Γράψας είχε υποβάλει παραίτηση, αν και γνώριζε το γνωστό απόφθεγμα ότι ‘οι παραιτήσεις ενίοτε γίνονται αποδεκτές’»

Όσον αφορά τη διαρροή της πληροφορίας για τους κομάντος στις βραχονησίδες του Αιγαίου, το ρεπορτάζ του «Έθνους», εμφανίζει την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να χρεώνει στο ΓΕΕΘΑ το λάθος και ΥΠΕΞ και Μέγαρο Μαξίμου να εξοργίζονται με το γεγονός.

Ιδιαίτερο ρόλο στην αλλαγή ηγεσίας φαίνεται να διαδραμάτισαν και οι οξυμένες σχέσεις του στρατηγού Γράψα με τον Ευαγγελο Μεϊμαράκη, σύμφωνα με την εφημερίδα, αλλά και οι διαρροές του στρατηγού προς την αντιπολίτευση . Όπως χαρακτηριστικά δημοσιεύεται «Είχε προηγηθεί η διαφωνία του στρατηγού Γράψα με την κίνηση του Β. Μεϊμαράκη, εν μέσω τηλεοπτικής πρωινής εκπομπής, να ανακοινώσει μείωση της θητείας στον Στρατό Ξηράς, χωρίς προηγουμένως να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και οι τυπικές αποφάσεις των στρατιωτικών οργάνων.

Κυβερνητικοί κύκλοι έδειχναν ενοχλημένοι το τελευταίο χρονικό διάστημα με την κριτική που ασκούσε ο στρατηγός Γράψας ως προς τον βαθμό εργατικότητας και αποτελεσματικότητας του πολιτικού του προϊστάμενου! Επιπλέον, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υποψιάζονταν το περιβάλλον του στρατηγού Γράψα ότι «εξόπλιζε» την αξιωματική αντιπολίτευση με στοιχεία που καταδείκνυαν τις ελλείψεις σε ανταλλακτικά και καύσιμα, καθώς και τα χαμηλά ποσοστά επάνδρωσης μονάδων και διαθεσιμότητας μέσων ένεκα της κυβερνητικής απραξίας!

Πάντως η αντικατάσταση του στρατηγού Γράψα από τον πτέραρχο Γιάγκο θα πρέπει να συνδυαστεί και με τα περίπλοκα αεροπορικά θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων του ΝΑΤΟ εν όψει της διαμόρφωσης της Νέας Δομής».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top