GuidePedia

0

Σε κυβερνητικό ανασχηματισμό προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να δώσει νέα πνοή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή στο Reuters ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός παρέδωσε προς έγκριση στον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον κατάλογο με τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Υπό διωγμό είναι ο υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμτσέκ, καθώς κατηγορήθηκε από τον επιχειρηματικό κόσμο για «ανεπάρκεια» στη διαχείριση της κρίσης.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε τον.... αντικαταστάτη του κ. Σιμτσέκ, ο οποίος είναι ο ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατσάν. «Αποφάσισα να κάνω αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο. Θέλουμε ο υπουργός Οικονομίας να είναι περισσότερο ισχυρός και να διευθυνει την οικονομία με το ένα χέρι» τόνισε.
Στο υπουργείο Εξωτερικών επικεφαλής ορίσθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Σιμτσέκ αντικατέστησε στο υπουργείο Οικονομικών τον Κεμάλ Ουνακιτάν, ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση για λόγους υγείας.
Στόχος του ανασχηματισμού είναι να αντιμετωπιστεί με νέα δύναμη από το κυβερνών «Κόμμα για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη» η σημερινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, στη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα αλλάξουν οι βασικοί άξονες της οικονομικής και της εξωτερικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,6% έως 6% φέτος. Η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 15,5%, από 11,6% στις αρχές του 2008.
Η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει ότι σύντομα θα υπογράψει συμφωνία με το ΔΝΤ για την παροχή νέου δανείου, το ύψος του οποίου μπορεί να ανέλθει έως τα 45 δισ. δολάρια.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top