GuidePedia

0


Τους βαθύτερους φόβους των ΗΠΑ εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο NBC.
Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Κίνα σχεδιάζει να δώσει στη Ρωσία θανατηφόρα όπλα, δήλωσε ο Blinken κάνοντας μάλιστα γνωστό, πως μετέφερε την ανησυχία του αυτή στη συνάντηση που είχε στο Μόναχο με τον επικεφαλής του Κεντρικού Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, Wang Yi.

«Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι, φυσικά, κάποια πολιτική και ρητορική, ακόμη και κάποια μη θανατηφόρα υποστήριξη.
Αλλά ανησυχούμε πολύ που η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. .
Είπε ότι η παροχή «θανατηφόρου υποστήριξης» στη Ρωσία θα είχε «σοβαρές συνέπειες για το Πεκίνο στη σχέση μας (Κίνας-ΗΠΑ)».
Υπενθύμισε επίσης ότι αυτό ήταν κάτι που «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden μοιράστηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping σε πολλές περιπτώσεις».
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τόνισε πως η Ουάσινγκτον προέτρεψε την Κίνα να μην υποστηρίξει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον σκοπεύει να λάβει μέτρα εναντίον εκείνων των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών, που παραβίασαν το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Μόσχας.

Δίαυλοι επικοινωνίας

Ο Antony Blinken είπε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Wang Yi στο Μόναχο του είπε για τη σημασία της διατήρησης άμεσων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου.
«Τόνισα τη σημασία της ύπαρξης άμεσων γραμμών επικοινωνίας και τη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας μεταξύ των χωρών μας.
Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που περιμένει ο κόσμος από εμάς.
Περιμένουν από εμάς να διαχειριστούμε αυτή τη σχέση με υπευθυνότητα», σημείωσε ο Blinken.

Το μπαλόνι

Αποκάλυψε επίσης ότι, ο Κινέζος αξιωματούχος δεν του ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό που αφορούσε ένα κινεζικό αερόστατο στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.
«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω αυτό που είπε.
Δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό, αν και μπορώ να σας πω όχι, δεν υπήρξε συγγνώμη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Blinken, είπε στον Wang Yi ότι η κυριαρχία των ΗΠΑ και το διεθνές δίκαιο παραβιάστηκαν στο περιστατικό με το αερόστατο.
«Του είπα πολύ απλά ότι ήταν απαράδεκτο και δεν πρέπει να ξανασυμβεί», πρόσθεσε.

Νέα βοήθεια στην Ουκρανία

Όσον αφορά στην Ουκρανία ο Blinken αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν τα επόμενα πακέτα στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας για το Κίεβο.
Στο Μόναχο εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmitry Kuleba τις προετοιμασίες για την επέτειο της έναρξης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία (24/2), συμπεριλαμβανομένων προγραμματισμένων ομιλιών στον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και άλλα πολυμερή φόρουμ.
Νωρίτερα, ο αμερικανός γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Chuck Schumer δήλωσε ότι οι Αμερικανοί βουλευτές εδώ και έναν χρόνο έχουν εγκρίνει πάνω από 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top