GuidePedia

0


Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν «ανησυχητικές» τάσης υποστήριξης της Κίνας προς τον ρωσικό στρατό και υπάρχουν ενδείξεις ότι το Πεκίνο θέλει να αυξήσει τη γραμμή παροχής «θανατηφόρας» -βλέπε στρατιωτικής- βοήθειας προς τη Ρωσία χωρίς μάλιστα να τους καταλάβουν.
Τις εκτιμήσεις αυτές μεταφέρουν προς το CNN, Αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώση πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες.

Οι πηγές δεν περιγράφουν λεπτομερώς τις πληροφορίες που είναι εν γνώσει των ΗΠΑ και υποδηλώνουν αυτή την πρόσφατη αλλαγή στη στάση της Κίνας.

Λένε, όμως, ότι στη Ουάσινγκτον αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν αρκετά από τις πληροφορίες αυτές, τις οποίες γνωστοπποίησαν σε συμμάχους και εταίρους κατά τη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου.

Ο Μπλίνκεν το έθεσε «ωμά» στο Γουάνγκ

Οι ίδιες πηγές μετέφεραν προς τον CNN την πληροφορία ότι υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν έθεσε το θέμα όταν συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Wang Yi, το Σάββατο στο περιθώριο της διάσκεψης. Σημεωτέον ότι Μπλίνκεν και ο Κινέζος ομόλογός του συναντήθηκαν για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο μετά την κατάρριψη του κατασκοπευτικού μπαλονιού.

«Ο Υπουργός προειδοποίησε αρκετά ωμά για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που θα είχε η παροχή υλικής υποστήριξης από την Κίνα στη Ρωσία αλλά και η παροχή βοήθειας στη Ρωσία για να γλιτώνει τις επιβληθείσες κυρώσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αλλά και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αναφέρθηκε στη στήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Μόναχο.

«Είμαστε προβληματισμένοι από το γεγονός ότι το Πεκίνο έχει εμβαθύνει τη σχέση του με τη Μόσχα από την έναρξη του πολέμου», δήλωσε η Χάρις.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, οποιαδήποτε μέτρα από την Κίνα για να παράσχει «θανατηφόρα» υποστήριξη στη Ρωσία, ανταμείβει την επιθετικότητα, συνεχίζει τη δολοφονία και υπονομεύει περαιτέρω μια τάξη βασισμένη σε κανόνες».

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Κίνα προσπαθεί δημοσίως να παρουσιαστεί ως υπέρμαχος της ειρήνης (ο Wang είπε στο Μόναχο το Σάββατο ότι το Πεκίνο θα προτείνει «ειρηνευτικό σχέδιο») και ότι διατηρεί τις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά την ίδια στιγμή βοηθά αθόρυβα την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και εξετάζει την παροχή θανατηφόρου βοήθειας, όπως αποδίδεται στη διπλωματκή γλώσσα η αποστολή κρίσιμου στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να συνεχίσει να μαίνεται. Πρέπει να σκεφτούμε τι προσπάθειες μπορούμε να κάνουμε για να τελειώσει», είπε ο Wang στη διάσκεψη.

Δυσπιστεί και η ΕΕ

Το CNN ρώτησε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το Σάββατο εάν πιστεύει, αφού άκουσε την ομιλία του Γουάνγκ, ότι η Κίνα εισπρτάττει το μήνυμα της Ευρώπης να μην υποστηρίζει τη Ρωσία. «Το αντίθετο έχει φανεί μέχρι τώρα», είπε η Ντερ Λάιεν.

«Είδαμε ότι η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν μια απεριόριστη συνεργασία και νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερες αποδείξεις και περισσότερη δράση για να δούμε ότι η Κίνα δεν υποστηρίζει τη Ρωσία», είπε η Ντερ Λάιεν στο CNN. «Μέχρι στιγμής βλέπουμε το αντίθετο. Και επομένως, υπάρχει ένα ανοιχτό ερώτημα στο τραπέζι».

Σε απόσπασμα συνέντευξης στο «Face the Nation» του CBS που κυκλοφόρησε το Σάββατο, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν «πολύ στενά» την πιθανώς αυξημένη κινεζική υποστήριξη προς τη Ρωσία και έχουν «κάνει πολύ σαφές» προς το Πεκίνο τις συνέπειες της παροχής όπλων ή πυρομαχικών στο Κρεμλίνο.«Μέχρι σήμερα, έχουμε δει κινεζικές εταιρείες – και, φυσικά, στην Κίνα δεν υπάρχει πραγματικά καμία διάκριση μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και κράτους– τις έχουμε δει να παρέχουν μη θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία», είπε ο Blinken. «Η ανησυχία που έχουμε τώρα βασίζεται σε πληροφορίες που έχουμε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής θανατηφόρου υποστήριξης. Και τους έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα για εμάς και στη σχέση μας», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι στην αρχή του πολέμου, η Κίνα σκόπευε να πουλήσει φονικά όπλα στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Αλλά η Κίνα υπαναχώρησε σημαντικά από αυτά τα σχέδια έκτοτε, κάτι που η κυβέρηση Μπάιντεν θεώρησε διπλωματική νίκη της.

Τον περασμένο μήνα στην κυβέρνηση Μπάιντεν περιήλθαν πληροφορίες ότι κινεζικές εταιρίες ξεκίνησαν να πουλάνε εξοπλισμό στη Ρωσία. Αυτός ο εξοπλισμός περιλαμβάνει αντικείμενα όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, ανέφεραν στο CNN πολλές πηγές με γνώση στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ωστόσο, η Κίνα δεν είχε προχωρήσει σε χορήγηση πιο ισχυρής στρατιωτικής βοήθειας, όπως οπλικά συστήματα για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, κάτι που είχε ζητήσει η Ρωσία, συν τοις άλλοις για να μην θεωρείται παρίας στην παγκόσμια σκηνή, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στο CNN.Ωστόσο, τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επανεξετάσει τη στάση του, είπαν οι αξιωματούχοι με στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν να προειδοποιούν δημόσια και ιδιωτικά ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τυχόν παραβιάσεις των δυτικών κυρώσεων που απαγορεύουν τη στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top