GuidePedia

0

Την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να οικοδομήσουν ξανά, τη σχέση τους με την Τουρκία, επεσήμανε σε ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στην Άγκυρα, τονίζοντας, ότι ο “πραγματικός σύμμαχος” της Ουάσιγκτον είναι η Συρία, και όχι οι Κούρδοι του YPG.

“Είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην χρησιμοποιήσουμε τη λέξη συμμαχία για το YPG. Δεν χρησιμοποιούμε το YPG ως σύμμαχο των ΗΠΑ. Η σύμμαχός μας είναι η Τουρκία και αυτό είναι κάτι που ο Υπουργός Τίλερσον, επεσήμανε στις δηλώσεις του στην Άγκυρα. Έχουμε μια μακροχρόνια, διαρκή, ιστορική συμμαχία και συνεταιρισμό με την Τουρκία, που δεν πρόκειται να αλλάξει, ανέφερε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, στους δημοσιογράφους.

Οι δηλώσεις γίνονται μια εβδομάδα πριν αρχίσουν οι επαφές των τριών τεχνικών επιτροπών, που έχουν σχηματίσει οι δυο χώρες, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που έχουν στη σχέση τους, στην Ουάσιγκτον. Το βασικότερο από τα προβλήματα είναι αυτό της Συρίας και το θέμα της στήριξης των Κούρδων του YPG. Η τουρκική πλευρά αναφέρει ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν στις 8 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον, αλλά ο αξιωματούχος δεν το επιβεβαίωσε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ανέφερε στους δημοσιογράφους, ότι “οι ΗΠΑ έκαναν σαφές από την αρχή ότι η στρατιωτική συνεργασία με το YPG, ήταν ένας προσωρινός διακανονισμός, τακτικής, με στόχο αποκλειστικά την καταπολέμηση του DAESH (Ισλαμικό Κράτος). Έχουμε κάνει σαφές ότι όταν το DAESH ηττηθεί, δεν έχουμε σχέδια για διαρκή στρατιωτική σχέση με το YPG και σίγουρα δεν έχουμε σχέδια για μια διαρκή πολιτική σχέση με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (PYD). Αυτό δεν έχει αλλάξει”.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο θέμα τριβής που είναι η παρουσία του YPG, στην στρατηγικής σημασίας πόλη της Μανμπίζ, όπου βρίσκονται και αμερικανικά στρατεύματα και η Τουρκία επικαλείται ότι η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί ότι οι Κούρδοι μαχητές, θα μετακινηθούν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

“Νομίζω ότι ο στόχος μας είναι οι κυβερνήσεις της Αμερικής και της Τουρκίας, να έλθουν σε συμφωνία για το πώς μπορεί να υπάρξει ασφάλεια στην Μανμπίζ. Αλλά δεν μπορώ να πω εξ αρχής ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Οπωσδήποτε αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει νόμιμο ενδιαφέρον για την υποδομή ασφάλειας στη βόρεια Συρία, που συμπεριλαμβάνει την Μανμπίζ», ανέφερε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

“Παραμένουμε δεσμευμένοι στην ικανοποίηση των υποσχέσεων μας σχετικά με την παρουσία του YPG, στην Μανμπίζ. Είναι μια πόλη με πολλούς ανθρώπους και κάποιος πρέπει να παρέχει ασφάλεια εκεί, και η πρόθεσή μας είναι να μην το κάνει αυτό το YPG”, συμπλήρωσε.

Για την επιχείρηση στο Αφρίν, ο αξιωματούχος αν και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, σέβονται το δικαίωμα της Τουρκίας να ασφαλίσουν τα σύνορα και τους πολίτες της, συμπλήρωσε, “ελπίζουμε η επιχείρηση στο Αφρίν, θα τελειώσει γρήγορα, και έχουμε πει ότι γνωρίζουμε ότι η Τουρκία κάνει κάθε προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες αμάχων. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία σχετικά με προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση”.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, αρνήθηκε τις κατηγορίες της Τουρκίας, ότι οι ΗΠΑ καθυστερούν για να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με το YPG, σημειώνοντας, “δεν πρόκειται για καμία τακτική εκτροπής ή καθυστέρησης ή κάτι παρόμοιο. Πιστεύω ότι στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησής μου, άνθρωποι είναι πολύ ανήσυχοι με την φτωχή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας και επιθυμούν πάρα πολύ να το διορθώσουν αυτό. Όσο πιο σύντομα τα λύσουμε αυτά τόσο το καλύτερο. Υπάρχουν πολλές εξωτερικές δυνάμεις που ευχαριστιούνται βλέποντας την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, και δεν επιθυμούμε να το ενθαρρύνουμε αυτό. Όσο συντομότερα επαναφέρουμε τη σχέση μας πίσω σε θέση εμπιστοσύνης και συνεταιρισμού τόσο καλύτερα”.

Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει δεσμευμένη στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας στη Συρία. “Δεν έχουμε φιλοδοξίες για δημιουργία οποιονδήποτε αυτόνομων ζωνών στο εσωτερικό της Συρίας. Κατά καιρούς κάποιοι αναφέρουν ότι ενδιαφερόμαστε να δημιουργήσουμε στη Συρία κάτι παρόμοιο, με την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση στο Ιράκ. Δεν είναι αυτή η πολιτική μας. Δεν έχουμε τέτοιο ενδιαφέρον”.

Αναφέρθηκε και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, και την ανησυχία σχετικά με την Τουρκία, αλλά και τις συλλήψεις Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία, και την σύλληψη τοπικών υπαλλήλων διπλωματικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

“Αυτό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας με την τουρκική κυβέρνηση”, συμπληρώνοντας ότι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, “ανησυχούν βαθιά”, για αυτά τα θέματα, “θα έλεγα ότι μια από τις θεματικές που υπάρχει το στενότερο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, είναι στο ότι ανησυχούν βαθιά σχετικά με την κατάσταση των Αμερικανών πολιτών και εργαζομένων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στη διάρκεια του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Αισθανόμαστε ότι αυτό πρέπει να επιλυθεί γρήγορα έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε άλλα θέματα της σχέσης”, τόνισε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top