GuidePedia

0

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η αντίστροφη μέτρηση για την μελλοντική «Μεγάλη Αναμέτρηση» των Κούρδων της Συρίας (YPG) με την υποστήριξη του αντάρτικου του PKK, και του Ταγίπ Ερντογάν άρχισε και επίσημα, διότι οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι έτοιμες από καιρό.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταγματάρχης Άντριαν Ράνκιν-Γκάλογουεϊ, ανακοίνωσε αυτό που γνωρίζαμε από καιρό. Οι Κούρδοι μαχητές, είπε, παρέλαβαν ελαφρύ οπλισμό και οχήματα από τον αμερικανικό στρατό. Και τοποθέτησε τον χρόνο παράδοσης χθες τις πρωινές ώρες.

Όσοι παρακολουθούν με προσοχή τα γεγονότα από την Ουάσιγκτον, γνωρίζουν ότι η αποστολή αμερικανικού οπλισμού έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, και χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτό και χώρες φιλικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, απαιτείται να καταγράψουμε ότι ήδη, από την περίοδο της προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα, οι Αμερικανοί είχαν φροντίσει με διάφορους τρόπους να ενισχύσουν τους πιο πιστούς συμμάχους τους στην περιοχή. Μόνο οι Κούρδοι του YPG -με την υποστήριξη των ανταρτών του PKK- πολέμησαν δίπλα στους Αμερικανούς, αλλά και στους Ρώσους, στον πόλεμο της χειρότερης τρομοκρατίας, που βίωσε ο πλανήτης: Αυτή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Αμερικανοί στοχεύουν στην διασφάλιση της νίκης στην επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκας από το Ισλαμικό Κράτος. Και υλοποιούν την απόφασή τους, που έχει την υπογραφή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, γνωρίζοντας ότι η Τουρκία και θα αντιδράσει, και ΔΕΝ θα βοηθήσει και θα προβοκάρει την όλη επιχείρηση.

Το γεγονός ότι η σφοδρή αντίσταση και αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, δεν πτόησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πρόεδρο Τραμπ, πρέπει να μας προβληματίσει ώστε να είμαστε προσεκτικοί στις αναλύσεις μας. Υπό την έννοια ότι είναι πραγματικός ο κίνδυνος να προχωρήσει σε ακραίες κινήσεις η Τουρκία.

Για τους αναλυτές, η υλοποίηση της απόφασης του κ. Τραμπ, σημαίνει ότι οι Αμερικανοί έχουν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν οποιανδήποτε αντίδραση της Άγκυρας.
  • Μία «λογική» πρώτη κίνηση είναι να μην επιτρέψουν τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ. Χωρίς να έχω στρατιωτικές γνώσεις, υποθέτω από αυτά που ακούω από τους ειδικούς ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και άλλες φιλικές βάσεις στην περιοχή. Μία από αυτές τις βάσεις βρίσκεται στη Σούδα. 
  • Μία άλλη κίνηση θα ήταν η ανακοίνωση στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα είναι μία ακραία ενέργεια, διότι θα παραβιάσει τους κανόνες και τους όρους συμμετοχής στο ΝΑΤΟ. 
Θα τολμήσω να υποστηρίξω ότι οι επιλογές του κ. Ερντογάν είναι η εξής μία: Δεν έχει καμία… Η Αμερική και στο σύνολό τους οι δυτικές χώρες έχουν υποστεί θανατηφόρα πλήγματα από τους τρομοκράτες, και θα αντιμετωπίσουν ως εχθρούς όσους προσπαθήσουν να εμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο αυτή τη μεγάλη επιχείρηση. Ως γνωστόν, την επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους υποστηρίζει και ο κ. Πούτιν. Στη φάση αυτή είναι το μοναδικό σημείο συμφωνίας της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα.

Αναγκαστικά, και για να μην προκαλέσει περισσότερα δεινά στην Τουρκία, ο ισλαμιστής πρόεδρος της πρέπει να περιμένει για να δει τα αποτελέσματα. Σε περίπτωση ήττας των συμμαχικών δυνάμεων, θα δικαιωθεί. Όμως, εάν νικήσουν οι κουρδικές και αραβικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των Αμερικανών και των δυτικών, τότε θα ξεκινήσουν και τα μεγάλα προβλήματά του…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top