GuidePedia

0

Της Χριστίνας Φλάσκου

Σε μια συνταρακτική αποκάλυψη προέβη ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ, Χουλούσι Ακάρ, για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Συγκεκριμένα κατέθεσε στην επιτροπή της Βουλής που ερευνά την αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής του Τούρκου προέδρου, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα γινόταν πραξικόπημα και το άφησε να εκδηλωθεί για να προχωρήσει σε μαζικές εκκαθαρίσεις, «φιμώσεις» και φυλακίσεις των Γκιουλενιστών

Αρχικά ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπήρξε πληροφορία για επιχείρηση κατά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) και στη συνέχεια περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο έδρασε.

Όπως κατέθεσε «κάλεσα στο Γενικό επιτελείο τον επικεφαλής της ΜΙΤ, ο οποίος μου εξήγησε πως ένας στρατιωτικός του είχε πει ότι επρόκειτο να γίνει επιχείρηση κατά της ΜΙΤ. Επικαλέστηκε μάλιστα πληροφορία που προέρχονταν από έναν συνταγματάρχη, σύμφωνα με την οποία θα γίνονταν πτήση τη νύχτα, με στόχο τον τότε επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν».

Ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έδωσε διαταγή να κλείσει ο εναέριος χώρος για τις πτήσεις, επικοινώνησε με τον αντιστράτηγο Μετίν Γκιουράκ για να εμποδίσει την έξοδο τεθωρακισμένων οχημάτων από τα στρατόπεδα, ενώ διέταξε και έρευνα για να επιβεβαιωθεί η πληροφορία, όπως αναφέρει εφημερίδα.

«Αυτά τα μέτρα δείχνουν ότι δώσαμε μεγάλη σημασία σε αυτήν την πληροφορία και θεωρώ ότι προκάλεσαν πανικό στους πραξικοπηματίες, γι’ αυτό και άλλαξαν την ώρα του πραξικοπήματος. Σκέφτομαι ότι αυτή η εξέλιξη ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αποτυχία του», τόνισε ο Χουλούσι Ακάρ.

Εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε πως κυκλοφορούσαν και άλλες φήμες περί πραξικοπήματος από τις προηγούμενες ημέρες. «Η συγκεκριμένη πληροφορία αφορούσε επιχείρηση κατά της ΜΙΤ, αλλά τις τελευταίες ημέρες ακούγαμε ότι θα πραγματοποιηθεί συνωμοσία και επιχείρηση κατά κάποιων ατόμων», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε την προσπάθειά του να αποτρέψει το πραξικόπημα καταθέτωντας ότι «τους είπα ότι αυτό που πάνε να κάνουν είναι μέγα έγκλημα και μετατρέπουν την Τουρκία σε Συρία και Αίγυπτο και σε μια πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν των Βαλκανικών πολέμων και ότι καταστρέφουν την αδελφότητα μεταξύ της αστυνομίας και του στρατού »

Σχεδόν «απολογούμενος» για τη στάση του τη νύχτα του πραξικοπήματος, ο Χουλούσι Ακάρ απάντησε ακόμη και στις επιθετικές ερωτήσεις που δέχθηκε από τους βουλευτές μέλη της επιτροπής που ερευνά το πραξικόπημα: «Αξιολογώ ότι η πρόσκληση του προέδρου μας στους πολίτες για να βγουν στους δρόμους ήταν η σημαντικότερη αιτία της αποτυχίας του πραξικοπήματος. Όταν κατάλαβαν ότι δεν θα το πετύχουν, μου επέτρεψαν να μιλήσω με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό στο τηλέφωνο».

Η κατάθεση του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ενισχύει το σενάριο ότι ο Ερντογάν γνώριζε για το πραξικόπημα και το άφησε να γίνει, για να έχει μετά το «δικαίωμα» να προχωρήσει σε μαζικές εκκαθαρίσεις, φιμώνοντας και φυλακίζοντας τους φερόμενους ως γκιουλενιστές, αλλά και κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή στην Τουρκία.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου