GuidePedia

0

Φιλότιμες προσπάθειες να αποφύγει τη σύγκρουση με τη Μόσχα καταβάλλει η κυβέρνηση Ερντογάν, με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι η τουρκική διπλωματία συζητά με την αντίστοιχη ρωσική πρόταση που κατέθεσε για την υπέρβαση του αδιεξόδου, χωρίς να προκληθεί «ανήκεστος βλάβη» στις διμερείς σχέσεις.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η «Χουριέτ», επικαλούμενη ρεπορτάζ της «Ραντικάλ», οι Τούρκοι προτείνουν να δοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013 η ευκαιρία στον Μπασάρ Αλ Άσαντ η ευκαιρία να αποχωρήσει από την εξουσία και η αντιπολιτευόμενος Εθνικός Συνασπισμός να αναλάβει τη διαδικασία μετάβασης σε μια νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα γράφονται, το σχέδιο συζητήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργός Ερντογάν και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν που βρέθηκε πρόσφατα στην Τουρκία στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Η δε αντίδραση του Πούτιν φέρεται να ήταν ότι το σχέδιο έχει εποικοδομητική διάθεση, αφήνοντας ανοιχτό ένα «παράθυρο» συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση…
Η εξέλιξη αυτή ταιριάζει με τις εκτιμήσεις ότι οι Ρώσοι δεν είναι προσκολλημένοι με τον Άσαντ και είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν ένα νέο καθεστώς για τη Συρία, αποσπώντας φυσικά τα «κατάλληλα» ανταλλάγματα…
Η τουρκική πρόταση αν και δεν θα μπορούσε να περιγραφεί και ως «καινοτόμος», δείχνει την επιθυμία της Τουρκίας να μην παρακαμφθεί η Ρωσία στην τελική διευθέτηση του ζητήματος, αντιλαμβανόμενη ότι οι συνέπειες σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να αποδειχθούν τουλάχιστον δυσμενείς. Μένει να αποδειχθεί εάν και κατά πόσον και οι ΗΠΑ δείξουν παρόμοια διάθεση συμβιβασμού.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top