GuidePedia

0

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εντυπωσιάζει πάλι με ένα δημοσίευμά του και προκαλεί συζητήσεις, δίνοντάς μας την αφορμή να προβούμε στο τέλος στην – έστω επιδερμική – αναφορά ενός σεναρίου το οποίο εάν μας προκύψει, θα αλλάξει εντελώς το τοπίο σε σχέση με αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ενώ θα έχει σηματοδοτήσει το τέλος της μεταψυχροπολεμικής περιόδου…
Αυτή τη φορά αναφέρεται σε κοινό μέτωπο υπέρ Σαρκοζί και κατά Ολάντ έχουν σχηματίσει η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, με τον Βρετανό, τον Ισπανό και τον Ιταλό ομολόγους της, Ντέιβιντ Κάμερον, Μαριάνο Ραχόι και Μάριο Μόντι!
Η Μέρκελ επιθυμεί διακαώς την επανεκλογή Σαρκοζί στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, ως εγγύηση εφαρμογής των ευρωπαϊκών σχεδίων της. Τυχόν εκλογή του σοσιαλιστή υποψηφίου για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Ολάντ, θα απειλούσε, τουλάχιστον σύμφωνα με τη φιλοσοφία Μέρκελ, τα θεμέλια του περίφημου γαλλο-γερμανικού άξονα!
Ωστόσο, τα όποια σχέδια του Βερολίνου δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τον κύριο παράγοντα των εκλογών, τον κυρίαρχο γαλλικό λαό, ο οποίος, βάσει των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων, δίνει σημαντικό προβάδισμα στον Ολάντ. Όχι ότι πιστεύουμε πως σε περίπτωση εκλογής του Ολάντ οι αλλαγές στην πολιτική θα είναι δραματικές.
Συνήθως σε αυτό το επίπεδο ο εξορθολογισμός και η αναγνώριση εκατέρωθεν συγκεκριμένων ορίων είναι το πρώτο φαινόμενο που καταγράφεται. Εάν δεν γίνει, πολύ απλά ίσως αναζωπυρωθούν τα σενάρια που θέλουν τη Γερμανία να ηγείται ενός μπλοκ των Βόρειων» της ΕΕ (των «νοικοκύρηδων») με τη Γαλλία να έχει ισχυρό κίνητρο – πιθανότατα με τη βρετανική συνδρομή – να ηγηθεί μιας αντίστοιχης ένωσης των… σπάταλων του Νότου, οι οποίοι ας μη γελιόμαστε, θα κινήσουν έντονα το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον, ενώ το άλλο μπλοκ θα αγαπήσει και θα αγαπηθεί σφόδρα από τη Μόσχα.

Περιττό να αναφερθούμε στη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας σε περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top