GuidePedia

0

Λιάνα Μυστακίδου
Οι αναγνώστες του περιοδικού ΤΙΜΕ με ψήφους 122.932 επέλεξαν  τον κ. Ερντογάν ως το  πιο δημοφιλές πρόσωπο της χρονιάς. Αντίθετη, όμως, άποψη εξέφρασαν 180.564 αναγνώστες. Έτσι διαλύθηκε ο μύθος που συνοδεύει το όνομα του Τούρκου πρωθυπουργού εδώ και πολλά χρόνια.   Κάποια  κέντρα εξουσίας που ανέδειξαν και απογείωσαν τον κ. Ερντογάν φαίνεται ότι  προετοιμάζουν την αποκαθήλωσή του.Mέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ο κ. Ερντογάν δέχθηκε δυο  ηχηρά ραπίσματα.
Η Γαλλία ψήφισε το νομοσχέδιο με το οποίο θα θεωρείται ποινικό αδίκημα η μη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. 
Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε ψήφισμα (με πλειοψηφία 436 ψήφων) για την επιστροφή των ιερών ναών στους Χριστιανούς. Ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός  κ. Κρις Σπύρου κατάφερε τα ακατόρθωτα. Πέρασε ένα σημαντικό ψήφισμα από το Κογκρέσο. Για να δούμε πώς θα αντιδράσει η «ευαίσθητη» στα ανθρώπινα δικαιώματα τουρκική κυβέρνηση. 

Ο κ. Σπύρου  είναι και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας και αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την επαναλειτουργία  αυτού του μνημείου της Ορθοδοξίας.  Το ψήφισμα δηλώνει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ έναντι της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν.

Εξάλλου, ένας ανηλεής πόλεμος ξέσπασε στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος στο εσωτερικό της Τουρκίας. Πίσω από την επιφανειακή ηρεμία , έχουν ξεκινήσει τα συντροφικά μαχαιρώματα των υπουργών και των βουλευτών κατά του κ. Ερντογάν.

Πρώτα από όλα , όμως, τα βέλη προέρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό. Όπως είναι γνωστό τον κ. Ερντογάν ανέδειξε στην πολιτική ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα κ. Abramowitz (1989-1991).

Ο πρώην Πρέσβης που είναι σήμερα η ψυχή του Council  for  Foreign Relations (CFR), σε ομιλία του σε εκδήλωση που οργάνωσε το CSIS  και το Χριστιανικό Πανεπιστήμιο του Τέξας (TCU) την περασμένη εβδομάδα, επιτίθεται εναντίον του πολιτικού άνδρα που ανέδειξε σε παγκόσμια ηγετική φυσιογνωμία.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό της Τουρκίας είπε: «Η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική.  Η κατάσταση είναι άνω κάτω. Χάλασε τις σχέσεις με το Ισραήλ. Τα έκανε θάλασσα με το «άνοιγμα στους Κούρδους». Το μόνο καλό που συνεχίζει να κάνει είναι να διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο κ. Ομπάμα… Δεν συμμερίζομαι την άποψη του κ. Biden που λέει ότι πάει καλά. Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μοντέλο. Και αν γίνει δεν θα γίνει με τον Ερντογάν…».

Σε άρθρο του επίσης, που δημοσιεύτηκε  στην ιστοσελίδα  nationalinterest.org στις 14 Νοεμβρίου χαρακτήρισε «αναξιόπιστο σύμμαχο»  τον κ. Ερντογάν.  Πέντε ακριβώς μέρες μετά επισκέφθηκε τον Πρόεδρο κ. Γκιουλ. 

Η συνέχεια γνωστή. Ακολούθησε η μεγαλειώδης επίσκεψη του πολιτικού από την Καισάρεια στο Μπάκιγχαμ, η χειρουργική επέμβαση του κ. Ερντογάν και οι φήμες που τη συνοδεύουν. Η απουσία του πρωθυπουργού από την πολιτική ζωή έδωσε την ευκαιρία σε υπουργούς και βουλευτές να κάνουν δηλώσεις με αιχμές εναντίον του. Η ρήξη στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος είναι ολοφάνερη.

Το ερώτημα που μας απασχολεί είναι αν ο κ. Abramowitz ενεργεί μόνος του ή συνεργάζεται με τον Χότζα Φεττουλλάχ Γκιουλέν που ζει υπό την προστασία του στις ΗΠΑ.

Γιατί, αν ο κ. Ερντογάν δυσαρέστησε πράγματι τον Χότζα και τον έστρεψε εναντίον του τότε σίγουρα πλησιάζει το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top