GuidePedia

0
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, με «μισή καρδιά» από στρατηγικής απόψεως, κήρυξαν επίσημα τον τερματισμό του πόλεμο στο Ιράκ, σε συμβολική τελετή υποστολής της σημαίας στη Βαγδάτη, στην οποία παρέστη και ο υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα.
Εννέα χρόνια μετά την έναρξη της εισβολής που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, οι 4.000 τελευταίοι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα αποσυρθούν από τη χώρα, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα όπως η πολιτική αβεβαιότητα και ένα αποδυναμωμένο αλλά ακόμα υπαρκτό αντάρτικο.

Ο πόλεμος στοίχισε τις ΗΠΑ 4.500 νεκρούς, 32.000 τραυματίες και 800 δις δολάρια. Ο Πανέτα πάντως δήλωσε ότι και το αίμα και το χρήμα άξιζαν τον κόπο, αν και δεν είναι, μυστικό ότι οι Αμερικανοί αποχωρούν για να μην καταρρεύσει η οικονομία τους υπό το βάρος της οικονομική πίεσης και του δημοσίου χρέους!
Αντιλαμβανόμαστε το αδιέξοδο του υπουργού και την ανάγκη να δηλώσει κάτι… εύπεπτο για τις κάμερες, ωστόσο, να θυμίσουμε ότι η αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα, παρότι δε σημαίνει «αποχώρηση από την περιοχή», σύμφωνα με τα λόγια του στρατηγού Ντέμπσεϊ, επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αφήνει το «γήπεδο» ανοικτό στο Ιράν, μια χώρα η οποία ήδη ασκεί ισχυρότατη επιρροή.
Το ζητούμενο είναι να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Διότι η πραγματικότητα είναι ότι η υπάρχουσα κατάσταση στο έδαφος ουδόλως εξασφαλίζει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αυτά που υποτίθεται ότι επιδίωκαν να προάγουν με την απόφαση να ανατρέψουν το – αιμοσταγές, καμία αντίρρηση – καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Κι εάν δεν κατορθώσουν να βρουν έναν κωδικό επικοινωνίας με την Τεχεράνη, είναι βέβαιο ότι θα συρθούν εκ των πραγμάτων σε μια καινούργια στρατιωτική σύγκρουση, ενώ θα συνεχίσουν αν εξαρτώνται από την «light» εκδοχή του Ισλάμ την οποία αντιπροσωπεύει το τουρκικό καθεστώς. Εκτός κι εάν ο Ομπάμα δεν κατορθώσει να επανεκλεγεί και τα πράγματα στην περιοχή πάρουν άλλη τροπή…
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top