GuidePedia

0

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) του Νίκου Αναστασιάδη αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές που έγιναν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το κόμμα έλαβε το 34,27% του εκλογικού σώματος, έναντι 32,67% του κυβερνώντος ΑΚΕΛ, του προέδρου της χώρας, Δημήτρη Χριστόφια.
Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) έλαβε το 15,77% των ψήφων, ακολουθούμενο από το κόμμα ΕΔΕΚ που έλαβε 8,93%, ενώ το Ευρωπαϊκό Κόμμα απέσπασε το 3,88%.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τόσο το ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ αύξησαν την εκλογική τους δύναμη σε σχέση με το 2006, το πρώτο κατά 3,75% και το δεύτερο κατά 1,36%, ενώ το ΔΗΚΟ παρουσίασε απώλειες κατά 2,22% και το κόμμα ΕΔΕΚ διατήρησε τα ποσοστά του με οριακή ποσοστιαία απώλεια 0,03%.
Η συμμετοχή ανήλθε στο 78,8%, ψήφισαν 418.181 πολίτες τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν στο 96,73%, τα άκυρα στο 2,08% και τα λευκά στο 1,19%.
Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής και δήλωσε πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, λέγοντας ότι οι πολίτες ζητούν συνεργασία και να παραμεριστούν οι διχασμοί «για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημείωσε ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης, με τα κυβερνώντα κόμματα στις χώρες της Ευρώπης να έχουν καταβαραθρωθεί εκλογικά το ΑΚΕΛ κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει τα ποσοστά του, αλλά να τα αυξήσει και να κερδίσει ακόμα μία έδρα, προσθέτοντας, ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με το ΔΗΚΟ, του οποίου ο πρόεδρος, Μάριος Καρογιάν, επεσήμανε ότι το κόμμα που περνά μια συνεχή δοκιμασία, κατάφερε να σταθεί αξιοπρεπώς στην εκλογική μάχη, παρά τις συνθήκες πόλωση, η οποία πήρε ακραίες μορφές.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ξεκαθάρισε ότι η ΕΔΕΚ δεν θα μπει σε συναλλαγές πίσω από κλειστές πόρτες για την προεδρία της Βουλής, και ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, του οποίου το κόμμα απώλεσε ποσοστό περί το 2%, υποστήριξε ότι «τα μηνύματα των εκλογών θα εξεταστούν».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top