GuidePedia

0
Μόλις δέκα ψήφοι έκριναν την πολιτική σταθερότητα στην Αλβανία, προοίμιο για την ευρωπαϊκή πορεία της. Οι δημοτικές εκλογές, το οριακό αποτέλεσμα στον κρίσιμο δήμο Τιράνων και ο επανέλεγχος των ψήφων που αλλάζουν το αποτέλεσμα δημιουργούν νέους κλυδωνισμούς στο ούτως ή άλλως ασταθές πολιτικό περιβάλλον της χώρας.

Το όνειρο για δημοκρατικές διαδικασίες στην Αλβανία και ένταξή της στο ευρωπαϊκό κλαμπ σκόνταψε στο οριακό αποτέλεσμα των εκλογών στο δήμο Τιράνων. Η ένταση συνεχίζεται, καθώς οι Σοσιαλιστές αρνούνται να δεχτούν την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία ελέγχεται από το αντίπαλο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα, για επανακαταμέτρηση των ψήφων και αναγνώριση ως έγκυρων όσων ψηφοδελτίων αφορούσαν τις δημοτικές εκλογές και είχαν από λάθος ριφθεί σε άλλη κάλπη. Σημειώνεται πως η ψηφοφορία για εκλογή προέδρου και δημοτικών συμβουλίων γίνεται με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και χωριστές κάλπες στην Αλβανία.
Το περασμένο Σάββατο, για τέταρτη συνεχή ημέρα, χιλιάδες υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος από όλες τις περιοχές της Αλβανίας συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της εφορευτικής επιτροπής στο κέντρο των Τιράνων συνεχίζοντας το νέο κύκλο διαμαρτυριών και έντασης που έχει ανοίξει στα Τίρανα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Στη συγκέντρωση, η οποία υπήρξε ειρηνική και πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος αναφέρθηκαν σε «αντίσταση προς υπεράσπιση της ελεύθερης ψήφου και κατά του πραξικοπήματος που διαπράττεται από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή με εντολή του πρωθυπουργού της χώρας Σαλί Μπερίσα».

Σταμάτησε η επανακαταμέτρηση
Μόλις μία εβδομάδα πριν το Σοσιαλιστικό Κόμμα πανηγύριζε για την οριακή νίκη του στο δήμο Τιράνων, που έδινε στον ηγέτη του Σοσιαλιστικού και υποψήφιο του κόμματος Έντι Ράμα την τέταρτη κατά σειρά θητεία του στη δημαρχία με μόλις δέκα (10) ψήφους διαφορά. Ωστόσο με τη νέα κατάσταση που δρομολογήθηκε μετά την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για επανακαταμέτρηση των ψήφων η νίκη φαίνεται να ανήκει στον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα. Σύμφωνα με την καταμέτρηση ψήφων από 89 κάλπες των εκλογικών τμημάτων των Τιράνων δίνονται 150 ψήφοι στον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσια και μόλις 63 στον Έντι Ράμα.

Έκκληση προς διεθνή κοινότητα
«Εκλογικό έγκλημα» της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής χαρακτήρισε την όλη εμπλοκή που έχει σημειωθεί στο δήμο Τιράνων ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι να παρέμβουν.
Ο ίδιος ανήγγειλε την κατάθεση καταγγελίας στον εισαγγελέα εναντίον της επιτροπής, με την κατηγορία της «πλαστογράφησης του εκλογικού αποτελέσματος».
Σημειώνεται ότι η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ σε πόρισμά της έχει ασκήσει ήδη κριτική για τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, σημειώνοντας πως «τα μέλη των επιτροπών είχαν σαφείς οδηγίες να θεωρούν άκυρο κάθε ψηφοδέλτιο που είχε ριχτεί σε λάθος κάλπη και αυτή η οδηγία τηρήθηκε μέχρι τη λήξη της καταμέτρησης ψήφων για το δήμαρχο Τιράνων στις 14 Μαΐου». Οι αιχμές ήταν σαφείς κατά της στάσης της εφορευτικής επιτροπής αλλά και των πιέσεων από το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα.
Την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αλβανία επικαλούμενος την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω των εκλογών. Ψυχραιμία στους πολιτικούς της χώρας συνέστησε από την πλευρά της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Καθρίν Άστον, σημειώνοντας ότι «όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των πολιτών».
Η ατμόσφαιρα στα Τίρανα παραμένει τεταμένη, ενώ ένταση επικρατεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν μπλοκάρει κεντρικές οδικές αρτηρίες, ενώ από πλευράς ΣΚ καταγγέλλεται ότι δύο υποστηρικτές του Ράμα ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top