GuidePedia

0
Ο άνεμος των σαρωτικών πολιτικών μεταβολών που εξκίνησε από την Τυνησία, μετά την Αίγυπτο φέρεται ασυμπαρασύρι και την Ιορδανία όπου ο βασιληάς Αμπντάλλα απέλυσε τον πρωθυπουργό Σαμίρ Αλ Ριφάϊ, που ήταν ο στόχος των διαδηλωτών τις δυο τελευταίες εβδομάδες και διόρισε νέο πρθυπουργό τον Μαρούφ Αλ Μπακχίτ. Ο Μπακχίτ που ήτσαν και παλαιότερα πρωθυπουργός (2005-2007) έχει διατελέσει επίσης σύμβουλος σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας και πρέσβης της Ιορδανίας στο Ισραήλ.
Είναι φανερό δηλαδή ότι το Αμμάν, εμφανίστηκε έτοιμο να προλάβει τις εξελίξεις πριν μεταβληθεί η κατάσταση σε ανεξέλεγκτη καθώς ο νέος πρωθυπουργός προέρχεται από την κοινωνική ελίτ της Ανατολικής Όχθης που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις,αλλά παράλληλα θέλησε να καθησυχάσει τόσο την Ουάσιγκτον, όσο και το Τελ Αβίβ.

Ένα άλλο στοιχείο που ευνοεί τον νέο πρωθυπουργό είναι πως διατηρεί σχετικά καλές σχέσεις με τους τοπικούς ισλαμιστές, που ήταν από τους βασικούς οργανωτές των διαδηλώσεων αλλά οι οποίοι γνωρίζουν πωςδεν θα διστάσει να τους αντιμετωπίσει σκληρά, όπως είχε κάνει και πάλι στο παρελθόν
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top