GuidePedia

0
Γιάννης Νάκος
 Ξαφνική επιδείνωση παρουσιάζεται τα τελευταία 24ωρα στις σχέσεις του Ιράν με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, με διαδοχικά περιστατικά που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα ως προς τα ακριβή αίτιά τους.
Το πρώτο από αυτά είναι η απαγγελία της βαρύτατης κατηγορίας της κατασκοπείας σε βάρος δύο Γερμανών δημοσιογράφων, οι οποίοι έλαβαν συνέντευξη από το γιο της καταδικασμένης σε λιθοβολισμό για μοιχεία 43χρονης Σακινέχ Μωχαμάντι Αστιανί.

Η απαγγελία των κατηγοριών έγινε χθες, μία ημέρα μετά την εμφάνιση των  δύο δημοσιογράφων στην ιρανική τηλεόραση, όπου υποστήριξαν πως «εξαπατήθηκαν» από κάποιον ακτιβιστή υπέρ της Αστιανί και πείσθηκαν να της πάρουν συνέντευξη.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η τηλεοπτική εμφάνισή τους, έμοιαζε πολύ με «ομολογία» που παρέπεμπε σε άλλες εποχές και καθεστώτα, καθώς οι δύο δημοσιογράφοι ομολόγησαν το σφάλμα τους και ζήτησαν συγγνώμη επειδή αφέθηκαν να εξαπατηθούν.

Προς το παρόν είναι άγνωστο πότε θα δικαστούν οι δύο δημοσιογράφοι ενώ οι Γερμανικές αρχές επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί της υπόθεσης, όταν ενημερωθούν καλύτερα για τα γεγονότα.

Το δεύτερο περιστατικό είναι πολύ σοβαρότερο αλλά οι πληροφορίες γι’αυτό είναι ακόμη πιο ασαφείς και ανεπιβεβαίωτες.

Η Γαλλία κατηγορεί τις ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας πως προέβησαν σε «απαράδεκτες πράξεις βίας» σε βάρος του γαλλικού διπλωματικού προσωπικού στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ιρανοί αστυνομικοί απέκλεισαν την είσοδο στη Γαλλική πρεσβεία, συνέλαβαν προσκεκλημένους του Γάλλου πρεσβευτή και προπηλάκισαν μέλη του γαλλικού διπλωματικού προσωπικού.

Στον Ιρανό πρεσβευτή στο Παρίσι, επιδόθηκε ήδη διπλωματική νότα διαμαρτυρίας από το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top