GuidePedia

0
Λίγες ημέρες μετά την έκθεση της προόδου της ενταξιακής στην ΕΕ πορείας της Τουρκίας και για την ακρίβεια της προόδου που η Άγκυρα επιτελεί στην εφαρμογή των ευρωπαϊκής πλεύσης μεταρρυθμίσεων που της έχουν ζητηθεί από τις Βρυξέλλες, η τουρκική δικαιοσύνη, ένας από τους πυλώνες του Κεμαλισμού, κτυπά ξανά! Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρέθηκαν δύο από τους πιο επιφανείς ακαδημαϊκούς της Τουρκίας, ο Ισμαήλ Μπεσικτσί και ο Ορχάν Μίρογλου.

Ο μεν πρώτος προσάγεται για ένα άρθρο που έγραψε σε νομική επιθεώρηση με τον εύγλωττο τίτλο «το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση και οι Κούρδοι, ενώ ο δεύτερος κατηγορείται για άρθρο που έγραψε στην καθημερινή εφημερίδα Ταράφ για το Κουρδικό.

Αμφότεροι προσάγονται κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης για «δυνάμει επικίνδυνο, αυτονομιστικό τρόπο σκέψης» και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και επτά ετών.

Ο συνήγορος του Μπεσικτσί, υποστηρίζει πως ο πελάτης του εξέφερε μία γνώμη ως κοινωνιολόγος και όχι ως αυτονομιστής αφού δεν είναι ο ίδιος Κουρδικής καταγωγής και τονίζει πως δεν πρέπει να ποινικοποιείται ο επιστημονικός λόγος για το Κουρδικό ζήτημα.

Την ίδια στιγμή πάντως διώκονται στην Τουρκία βάσει της ίδιας νομοθεσίας τόσο ειδησεογραφικά δίκτυα όσο και δημοσιογράφοι.
Το τουρκικό ΕΣΡ επέβαλλε για τις ίδιες αιτίες πρόστιμο στο CNN Turk αλλά και στην εφημερίδα Ταράφ.

Αφορμή για τη δίωξη του CNN Turk ήταν η παρουσίαση του βουλευτή Οσμάν Οζτσελίκ, από το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), ο οποίος ερωτώμενος για το ΡΚΚ, ανέφερε πως είναι μία πολιτική οργάνωση, ένα πολιτικό κίνημα, ένα αντάρτικο με στολή, ιεραρχία κι έμβλημα, δήλωση που θεωρήθηκε εξύμνηση «τρομοκρατών».

Ομοίως, η δημοσιογράφος Νεσέ Ντιουζέλ της Ταράφ διώκεται για συνέντευξη με αξιωματούχους του ΡΚΚ που θεωρήθηκε «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ανάλογα προβλήματα για ρεπορτάζ και συνεντεύξεις σχετικά με το ΡΚΚ, έχει και άλλη δημοσιογράφος της Ταράφ, η Σιμπέλ Χιουρτάς, η οποία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 18 ετών.

Ήδη πάντως, πάνω από 50 Τούρκοι δημοσιογράφοι βρίσκονται φυλακισμένοι για «εγκλήματα γνώμης».
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top