GuidePedia

0
4259
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε μη αποδεκτή την αίτηση κατά της ατιμωρησίας του χουντικού καθεστώτος, που ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στις 12 Σεπτεμβρίου 1980Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε μη αποδεκτή την αίτηση κατά της ατιμωρησίας του χουντικού καθεστώτος, που ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στις 12 Σεπτεμβρίου 1980.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Φιράτ, αντιδρώντας ενάντια στην απόφαση του δικαστηρίου, ο δικηγόρος Καζίμ Γκεντς (Kazım Genç) δήλωσε: "Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στις 14 Ιανουαρίου 2005, η Τουρκία και η ΕΕ ήρθαν πιο κοντά πράγμα το οποίο επηρέασε και την απόφαση του δικαστηρίου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας εις βάρος των πολιτών-θυμάτων. Αυτή η απόφαση σημαίνει επίσης ότι το δικαστήριο στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας ενάντια στα θύματα του πραξικοπήματος."
Η Ομοσπονδία της Γενιάς του 1978 κάλεσε συνέντευξη τύπου σχετικά με την αίτησή της ενάντια στους εκτελεστές του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε μη αποδεκτή. Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Χουσεΐν Εσεντούρκ (Hüseyin Esentürk) εξήγησε ότι, μετά την απόφαση του Τουρκικού Εφετείου να μην κρίνει νομικά ή οικονομικά υπεύθυνους τους πραξικοπηματίες και να μην διεξαχθεί επιπλέον έρευνα εναντίον τους, η ομοσπονδία είχε εξαντλήσει τα ένδικα μέσα της χώρας και αποφάσισε να απευθυνθεί στο ΕΔΑΔ στις 5 Σεπτεμβρίου 2007. "Το Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του 3 χρόνια αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου 2010. Η απόφαση βασίζεται στο Άρθρο 35/3 της Σύμβασης," πρόσθεσε ο Εσεντούρκ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top