GuidePedia

0
Οι δύο συνομιλητές, Χριστόφιας και Έρογλου, θα συναντηθούν ξανά στις αρχές Οκτωβρίου.Χάσμα, φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών στο κεφάλαιο του Περιουσιακού, γι΄ αυτό οι δύο συνομιλητές, Χριστόφια και Έρογλου αποφάσισαν η συνέχεια της συζήτησης να γίνει από τους συμβούλους τους, Ιακώβου και Οζερσάι και τις ομάδες τους, προκειμένου να αναζητηθούν «κάποιες συγκλίσεις», ούτως ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο και να διατηρηθεί η διαδικασία στον … αναπνευστήρα!

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου αποφάσισαν, στη διάρκεια συνάντησής τους στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, να εξουσιοδοτήσουν τους Συμβούλους τους και τις δύο ομάδες τους να συνεχίσουν τη συζήτηση σε διάφορες πτυχές του περιουσιακού, με στόχο να καταλήξουν σε κάποιες συγκλίσεις, τις οποίες να παρουσιάσουν στους ηγέτες, όταν θα επανέλθουν εντός του προσεχούς Οκτωβρίου.
«Συνεχίσαμε τη συζήτηση με τον κ. Έρογλου, γενικά πάνω στο περιουσιακό», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στους δημοσιογράφους, αμέσως μόλις επέστρεψε στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Ήταν», συνέχισε, «μια ανταλλαγή απόψεων, η οποία μας οδήγησε το μεσημέρι να αποφασίσουμε να εξουσιοδοτήσουμε τις δύο ομάδες, τους Συμβούλους και τις ομάδες, να συνεχίσουν πιο συγκεκριμένα τη συζήτηση πάνω σε διάφορες πτυχές, με στόχο να καταλήξουν σε κάποιες συγκλίσεις, τις οποίες να μας παρουσιάσουν όταν θα επανέλθουμε αρχές του Οκτώβρη, τον Οκτώβρη, με τον κ. Έρογλου».
«Νομίζω», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, «ήταν μια σωστή απόφαση, με στόχο να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, για να μη συζητούμε απλώς μεταξύ μας έτσι γενικά και σε γενικές γραμμές».
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον αυτό σημαίνει, ότι οι δύο ηγέτες έχουν προλειάνει το έδαφος και ότι έχουν ανοίξει το δρόμο, έτσι ώστε να υπάρξουν βήματα προς τα εμπρός και να συνεχίσουν πιο συγκεκριμένα οι Σύμβουλοι των δύο ηγετών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι, «με συγκράτηση και χωρίς πολλές υποθέσεις, θα δούμε στην πορεία εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα και τί είδους αποτέλεσμα θα είναι αυτό» και «αυτή είναι η προσπάθεια» για «να υπάρξει αποτέλεσμα».
«Ικανοποιημένος» ο Ντάουνερ
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε, ότι είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των δύο συναντήσεων που είχαν αυτή την εβδομάδα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.
Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε, ότι οι ηγέτες συμφώνησαν όπως οι σύμβουλοί τους και οι ομάδες που ασχολούνται με το περιουσιακό συναντηθούν αργότερα, αυτό το μήνα και ενημερώσουν τους ηγέτες στις αρχές Οκτωβρίου. Σημείωσε, ότι «οι ηγέτες συναντήθηκαν σήμερα από το πρωί και κατά τη διάρκεια γεύματος, και ήταν καλή ευκαιρία για αυτούς να συνεχίσουν τη συζήτηση για το θέμα των περιουσιών».
«Έχουν συμφωνήσει, όπως οι αντιπρόσωποί τους και οι ομάδες που ασχολούνται με το θέμα να συναντηθούν ξανά, αρχίζοντας από τις 16 Σεπτεμβρίου, που είναι την ερχόμενη Πέμπτη. Θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή για να συγκεκριμενοποιήσουν τις κύριες πτυχές του περιουσιακού, με στόχο να αναγνωρίσουν συγκλίσεις και να δώσουν αναφορά στους ηγέτες στις αρχές Οκτωβρίου», είπε.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι «οι ηγέτες θα μεταβούν στο εξωτερικό και δεν θα επιστρέψουν μέχρι εκείνη την περίοδο, και οι ηγέτες θα συναντηθούν ξανά κατά τη διάρκεια εκείνης της εβδομάδας και οι αντιπρόσωποι θα τους δώσουν αναφορά, αφού θα έχουν πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις μέχρι τότε».
Κληθείς να αναφέρει, γιατί σήμερα η συνάντηση ολοκληρώθηκε τόσο σύντομα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος και συνέχισε: «Οι δύο ηγέτες ήρθαν στο συμπέρασμα, ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος χειρισμού και, βεβαίως, είναι μια άποψη που συμμεριζόμαστε. Δεν υπάρχει νόημα να συνεχίζεται η συνάντηση χάριν της συνάντησης. Νομίζω, ήταν μια καλή συνάντηση, διεξήχθη σε μια καλή ατμόσφαιρα και οι ηγέτες έχουν ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα εργασίας».
Σε άλλη ερώτηση, αν ο ίδιος είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα των τελευταίων δύο συναντήσεων, ο κ. Ντάουνερ απάντησε καταφατικά και ότι αυτές οι συναντήσεις υπήρξαν πολύ χρήσιμες.
Κληθείς να αναφέρει, πώς οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τη συζήτηση επί του Περιουσιακού, ο Αυστραλός αξιωματούχος είπε ότι «το σημαντικό είναι να καταλάβουμε τη διαδικασία και η διαδικασία είναι ότι οι ηγέτες έχουν, βεβαίως, συζητήσει τα διάφορα θέματα σε έκταση τις τελευταίες ημέρες. Τώρα», πρόσθεσε, «έχει ανατεθεί στους συμβούλους να ασχοληθούν με τις συζητήσεις που είχαν οι δύο ηγέτες. Βεβαίως, οι σύμβουλοι έχουν μία ξεκάθαρη αίσθηση ως προς το πού πάνε σε αυτές τις συνομιλίες και θα ενημερώσουν σχετικά τους δύο ηγέτες. Είναι μία διαδικασία, η οποία εμείς ως Ηνωμένα Έθνη νομίζουμε ότι είναι πολύ υποβοηθητική».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αν υπήρξε πρόοδος ο κ. Ντάουνερ είπε «εξαρτάται», προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται να παίξω αυτό το παιχνίδι για να είμαι ειλικρινής. Οι δύο ηγέτες έχουν υποβάλει προτάσεις. Αυτό βεβαίως υπήρξε ένα πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας. Προηγουμένως υπήρξαν συζητήσεις και αναγνώριση και ταυτοποίηση των θεμάτων. Ακολούθως, συγκεκριμένες προτάσεις παρουσιάστηκαν και από τις δύο πλευρές. Υπήρξε συζήτηση γι’ αυτές τις προτάσεις. Τώρα θα ασχοληθούν με στόχο να επιτευχθούν συγκλίσεις. Αυτές είναι τεχνικής φύσεως ερωτήσεις και θα ασχοληθούν οι σύμβουλοι και οι ομάδες», συμπλήρωσε.
Κληθείς να αναφέρει πόσο εύκολο είναι να υπάρξουν συγκλίσεις στο Περιουσιακό, ο Αυστραλός αξιωματούχος είπε ότι «ο κ. Χριστόφιας έκανε κάποια σχόλια πριν λίγες ημέρες σε μια ομιλία του, ότι είναι ένα σύνθετο και δύσκολο θέμα. Βεβαίως είναι και αυτό εννοείται. Δεν πρέπει να είσαι ένας μεγάλος ειδικός στο Περιουσιακό για να καταλάβεις, ότι είναι ένα σύνθετο και δύσκολο θέμα και ότι επηρεάζει αρκετό κόσμο. Έτσι, υπάρχουν θέματα τα οποία χρειάζεται να τύχουν επεξεργασίας. Υπάρχουν προτάσεις που τέθηκαν και από τις δύο πλευρές και, πρωτίστως, η πρόκληση υπάρχει και αυτή είναι να βεβαιωθούμε, ότι όλοι θα συγκλίνουν σε ένα σχέδιο, έτσι οι δύο πλευρές εργάζονται για αυτό», ανέφερε.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που η διαδικασία προχωρά και είναι σημαντικό, ότι αυτές οι συνομιλίες δεν διεξάγονται δημοσίως, όπως άλλες συνομιλίες αυτής της μορφής.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top