GuidePedia

0

Δύο μέρες παρέμεινε στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το φονικό δέμα, που εξερράγη χθες στο υπουργείο αποτέλεσμα τον θάνατο του υπασπιστή του υπουργού Γιώργου Βασιλάκη.
Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε φάκελο αλληλογραφίας, μεγέθους Α3, ο οποίος ταχυδρομήθηκε στις 18 Ιουνίου από κατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων Κυψέλης, προς το Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Ο φάκελος, που έφερε την ένδειξη αποστολέα "Χρήστος Καράβελας" (καταζητούμενος για την υπόθεση Siemens), παρελήφθη με απόδειξη στις 21 Ιουνίου.

Την Τετάρτη οι συνεργάτες του κ. Χρυσοχοϊδη τηλεφώνησαν στον υπασπιστή του, ενημερώνοντάς τον ότι υπήρχε αλληλογραφία για τον υπουργό στο Πολιτικό Γραφείο και εκείνος τους είπε να του την πάνε στο υπουργείο.

Η αλληλογραφία μεταφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης, πέρασε χωρίς να ελεγχθεί και παρέμεινε στο γραφείο του Γιώργου Βασιλάκη μέχρι τις 8 και τέταρτο το απόγευμα που ξεκίνησε να ανοίγει τους φακέλους με αποτέλεσμα να εκραγεί στα χέρια του το παγιδευμένο δέμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ΕΔΕ με σκοπό να εντοπιστεί αν και που υπήρχαν ευθύνες και να αποδοθούν, καθώς δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες ασφαλείας.

Η βόμβα αποτελούνταν από μαύρη πυρίτιδα, την οποία οι δράστες πιθανότατα είχαν αφαιρέσει από δυναμιτάκια.

Από τα πρώτα συμπεράσματα που έχουν εξάγει από τις έρευνες, οι ειδικοί της Αντιτρομοκρατικής και των Εργαστηρίων της ΕΛΑΣ, διαπιστώνουν, ότι η βόμβα περιλάμβανε αργή εκρηκτική ύλη (πυρίτιδα) σε μεγάλη ποσότητα.

Όπως προκύπτει από τις έρευνες, το ηλεκτρικό κύκλωμα που την αποτελούσε ήταν συνδεδεμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλέσει πυροδότηση της εκρηκτικής ύλης, όταν το πακέτο ανοιχθεί.

Τέτοιου είδους βόμβα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές οι οποίες μιλούν για "εισαγόμενη" τεχνογνωσία, που αναβάθμισε τις δυνατότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από το χτύπημα.

Η κηδεία του Γιώργου Βασιλάκη θα γίνει αύριο στη 1 το μεσημέρι στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Η οικογένειά του παρακαλεί όσους επιθυμούν, αντί για στεφάνια να καταθέσουν τα χρήματα στο σύλλογο κατά του καρκίνου "Αγκαλιά - Ζω" ή στο "χαμόγελο του παιδιού".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top