"Δε θα αφήσουμε ανυπεράσπιστο το θετικό μας έργο ούτε τώρα ούτε ποτέ"
Με κεντρικό σύνθημα τη φράση «μηδενίζουμε το κοντέρ» και επιχειρώντας να διαγράψει με μονοκονδυλιά το παρελθόν άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς. Την ίδια στιγμή, υπερασπίστηκε με... σθένος τον Κώστα Καραμανλή και την θητεία του, ενώ έβαλε με πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης, αλλά και της Αριστεράς. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι «πεθαίνει το παλιό πολιτικό σύστημα, γιατί στηρίχθηκε σε επτά θανάσιμα αμαρτήματα: στον κρατισμό, τον λαϊκισμό, την ηγεμονία των αριστερόστροφων ιδεών, την υποβάθμιση του δημόσιου συμφέροντος, την υποβάθμιση του εθνικού συμφέροντος, την κάλπικη ευημερία με δανεικά και την έκπτωση των αξιών και των προτύπων».
Δεν παρέλειψε να εκφράσει και «φιλελεύθερες» απόψεις, λέγοντας ότι «με 1 εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους, ασφαλώς η χώρα δεν πάει πουθενά».
«Ο λαϊκισμός είναι του ΠΑΣΟΚ»
Σε αρκετά σημεία της ομιλίας του, που κράτησε μία ώρα, ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε σφοδρά στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. «Λαϊκισμός είναι το «δωσ’ τα όλα», που ακούστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 από το ΠΑΣΟΚ. Λαϊκισμός είναι το «λεφτά υπάρχουν», που ακούστηκε πριν λίγους μήνες, πάλι από το ΠΑΣΟΚ, γιατί ο λαϊκισμός υπήρξε πάντα το σήμα κατατεθέν του ΠΑΣΟΚ», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επίθεση στην Αριστερά
Ο κ. Σαμαράς αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του στην Αριστερά και τις ιδέες της. «Οι ιδέες της Αριστεράς έχουν χρεοκοπήσει εδώ και χρόνια, αλλά στην Ελλάδα κυριαρχούσαν ως τώρα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κατοχή τα πανεπιστήμια, μικρές ομάδες να καταλαμβάνουν λιμάνια και δρόμους, και να διώχνουν επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά. «Το απαράδεκτο για κάθε άλλη δημοκρατική χώρα θεωρείται αυτονόητο για την Ελλάδα: καθημερινά μικρά πραξικοπήματα αναστατώνουν την καθημερινότητα», συνέχισε, για να προσθέσει ότι «νόμος γίνεται το δίκαιο των αδίστακτων, το βλέπετε στα λιμάνια που κλείνουν, όταν μικρές ομάδες παραλύουν τη ζωή και την οικονομία». «Δεν πιέζεται η κυβέρνηση, τιμωρείται όλος ο λαός, όταν κλείνουν τα λιμάνια», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Καν’το όπως ο Σαρκοζί!
Ο Αντώνης Σαμαράς επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, και το παράδειγμα του γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας αναλυτικά για το δικό του «πατριωτικό όραμα». «Ο πατριωτισμός παντού στον κόσμο είναι προϋπόθεση συμμετοχής στα κοινά.
Σήμερα ο πατριωτισμός θεωρήθηκε από κάποιους ένα κουσούρι. Όλα τα άλλα δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης δεν απεμπολούν το εθνικό τους συμφέρον, ο Σαρκοζί και η Μέρκελ το βάζουν πάνω από όλα, το ίδιο και ο Ερντογάν που οραματίζεται το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας, ο Ομπάμα και ο Πούτιν το ίδιο», είπε.
«Περιπλανώμενος ταξιδιώτης ο Παπανδρέου»
Μάλιστα, χαρακτήρισε το Γιώργο Παπανδρέου «περιπλανώμενο ταξιδιώτη, που προσπαθεί να σώσει τον κόσμο, όταν δοκιμάζεται η δική του χώρα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αντώνης Σαμαράς έστρεψε ξανά τα πυρά του στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «όταν η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργό-καπετάνιο στο τιμόνι, αυτός προτιμά να μεγαλοπιάνεται στο εξωτερικό με τη Σοσιαλιστική Διεθνή».
Αναφερόμενος στο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κατεχάκη, ο κ. Σαμαράς επισήμανε: «καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια, αλλά πια οι καταδίκες δεν αρκούν και η κρατική ανεπάρκεια γίνεται κραυγαλέα και ο πρωθυπουργός θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του».
«Νέα Μεταπολίτευση»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ως άξονα της ομιλίας του τη «νέα Μεταπολίτευση», που ευαγγελίζεται ότι θα φέρει η Νέα Δημοκρατία. Σημείωσε πως «γεννιέται ένα νέο κοινωνικό-πολιτικό μοντέλο που έρχεται να καλύψει τα πιο επικίνδυνα ελλείμματα: έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην οικονομία, έλλειμμα ασφάλειας στην κοινωνία, έλλειμμα παιδείας, έλλειμμα δημοκρατίας στην πολιτική». «Νέα Μεταπολίτευση σημαίνει πως ό,τι ισχύει για την παραγραφή αδικημάτων των πολιτών, θα ισχύει και για τα αδικήματα πολιτικών, δε θα ισχύει για τους πολιτικούς προνομιακή μεταχείριση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως «Νέα Μεταπολίτευση σημαίνει να υπάρχει δυνατότητα να γίνονται δημοψηφίσματα όχι μόνο για εθνικά θέματα, όχι μόνο όταν τα εγκρίνει η κυβέρνηση. Όλα αυτά είναι αυτονόητα παντού αλλού: Νέα Μεταπολίτευση είναι η επανάσταση του αυτονόητου, που στην Ελλάδα είναι αδιανόητο».
«Σήμερα καταρρέει το μοντέλο του ΠΑΣΟΚ στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό οι πάντες αναζητούν καινούργιες λύσεις. Αυτές τις απαντήσεις δεν μπορεί να τις δώσει το ΠΑΣΟΚ, ούτε τα κόμματα της Αριστεράς, που σε πολλές περιπτώσεις είναι μέρος του προβλήματος», τόνισε ο κ. Σαμαράς. Μιλώντας συνεχώς για την Αριστερά, επισήμανε πως «θα πρέπει να θυμάται η Αριστερά ότι δεν είναι ο σκοπός που αγιάζει τα μέσα, αλλά ποιος ακριβώς αγιάζει το σκοπό: ο αποκλεισμός των λιμανιών σπρώχνει τον κόσμο στην απελπισία».
Επίθεση σε Ντόρα και Καρατζαφέρη
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για την Ντόρα Μπακογιάννη και το Γιώργο Καρατζαφέρη, με αφορμή τη στάση που κράτησαν στην ψηφοφορία στη Βουλή για το Μνημόνιο. «Τις απαντήσεις αυτές δεν μπορούν να τα δώσουν ούτε τα δεκανίκια και τα εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει σημασία αν το έκαναν γιατί δεν κατάλαβαν τι ψήφιζαν για το περιβόητο Μνημόνιο. Όσοι ταυτίζονται με την κυβέρνηση όταν βουλιάζει η χώρα, ωφελούν μόνο το ΠΑΣΟΚ και βλάπτουν τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Ανίκανη κυβέρνηση
Σε πολλά σημεία της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς επιφύλαξε τη χειρότερη κριτική για την κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση μέσα σε 8 μήνες κατέρριψε κάθε ρεκόρ αρνητικών επιδόσεων. Στην πιο κρίσιμη φάση της μεταπολιτευτικής ιστορίας, έχουμε δυστυχώς την πιο ανάξια κυβέρνηση. Παρουσίασαν στους ξένους τη χώρα ως το «μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», για να δικαιολογήσουν την απάτη. Έτσι, έδωσαν το δικαίωμα στους ευρωπαίους να μετατρέψουν την Ελλάδα σε πειραματόζωο», σημείωσε, προσθέτοντας: «γιγάντωσαν ύφεση και ανεργία, σκότωσαν την οικοδομή». «Δεν είναι δυνατό να ανεβαίνουν ταυτόχρονα ανεργία και πληθωρισμός», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση κατάργησε και τα δυο υπουργεία που στέγαζαν τα ισχυρότερα εθνικά μας πλεονεκτήματα», αναφερόμενος στο υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε την αντίθεσή του στον Καλλικράτη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «ψήφισε τον Καλλικράτη ανήμπορο να σταθεί στα πόδια του, χωρίς πόρους και με μόνη έγνοια τους τις δημοτικές εκλογές». «Αλλά κι αυτό θα τους γυρίσει ανάποδα», προέβλεψε. Φυσικά, ο Αντώνης Σαμαράς δε θα μπορούσε να μη μιλήσει και για το μεταναστευτικό: «έδωσαν ψήφο στους μη πολιτογραφημένους μετανάστες, ενώ αρνούνται ακόμη το δικαίωμα του ψήφου στους αποδήμους Έλληνες της Διασποράς», είπε. Στο σημείο αυτό, αναφερόμενος στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στην εξωτερική πολιτική, αποδόμησε με συνοπτικές διαδικασίες την πολιτική του Κώστα Καραμανλή που μετέτρεπε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο».
«Καλώς δεν ψηφίσαμε το Μνημόνιο»
Ο κ. Σαμαράς αιτιολόγησε για μία ακόμη φορά την επιλογή του να καταψηφίσει η Νέα Δημοκρατία το Μνημόνιο, λέγοντας, μάλιστα, ότι «δεν κρινόταν ο δανεισμός της χώρας, αλλά τα μέτρα»!
«Η Νέα Δημοκρατία έβαλε πλάτη εκεί που έπρεπε, αλλά αρνήθηκε να ταυτιστεί με τις ολέθριες επιλογές του ΠΑΣΟΚ με το περίφημο Μνημόνιο. Πώς θα το ψηφίζαμε όταν κόβει οριζόντια δαπάνες και αυξάνει τους φόρους, όταν τσακίζει τους αδύναμους και τσακίζει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας;», διερωτήθηκε.
«Κάποιοι υποστήριξαν ότι ο δανεισμός από το μηχανισμό στήριξης ήταν αυτή τη στιγμή η μόνη λύση. Ξεχνάνε ότι η μάχη που δώσαμε στη Βουλή δεν ήταν για το δανεισμό, αυτό έτσι κι αλλιώς θα πέρναγε. Ήταν για τα μέτρα, που δημιουργούν φαύλο κύκλο ύφεσης, αλλά θα δημιουργήσουν και νέα ελλείμματα», συμπλήρωσε. «Το ίδιο το Μνημόνιο υπονοεί -και η Κομισιόν υπονοεί- ότι μετά από 4 πολύ δύσκολα χρόνια, θα οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερο χρέος. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά διεθνείς αναλυτές και νομπελίστες οικονομολόγοι, που προειδοποιούν για φαύλο κύκλο ύφεσης», πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς. «Αν εμείς ψηφίζαμε, το ΠΑΣΟΚ θα είχε την απόλυτη συνενοχή για τον κατήφορο που έχει επιλέξει και για τα επόμενα 4 χρόνια δε θα υπήρχε καμία θεσμική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, αλλά μόνο οι φωνές των διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «η Νέα Δημοκρατία εγγυήθηκε να τηρήσει τις δεσμεύσεις μας στη συμφωνία με το ΔΝΤ». «Δεν είμαστε σαν το ΠΑΣΟΚ: θυμάστε που πριν ένα χρόνο, ο Παπανδρέου στη Βουλή κατήγγειλε τη σύμβαση με την COSCO και έλεγε ότι θα την καταργήσει; Τώρα πανηγυρίζει.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κάνει μαθήματα υπευθυνότητας. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει από το εξωτερικό να απειλεί την αντιπολίτευση. Αλλά δεν πειράζει, θα φανεί η αλήθεια και για τα ελλείμματα, αλλά βλάπτει την Ελλάδα», είπε ο κ. Σαμαράς.
Ωδή στον Καραμανλή
Στο εσωκομματικό πεδίο, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε όχι μόνο ενωτικός, αλλά κάλυψε πλήρως τον –καταχειροκροτηθέντα νωρίτερα- Κώστα Καραμανλή. «Ποτέ κόμμα στην Ελλάδα δεν έκανε τόσο βαθιά και γενναία αυτοκριτική όσο εμείς τους τελευταίους μήνες. Αλλά δε θα αφήσουμε και αναπάντητες τις προκλήσεις όσων προσπαθούν να φορτώσουν στη Νέα Δημοκρατία τα δικά τους λάθη. Το θετικό μας έργο δε θα το αφήσουμε ανυπεράσπιστο ούτε τώρα ούτε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε:
«Ποιο άλλο κόμμα έκανε άνοιγμα στη βάση για εκλογή προέδρου; Ποιο άλλο κόμμα έχει πει στη Βουλή «ανοίξτε τα όλα, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε»; Ποιο άλλο κόμμα το έσυραν σε τόσες εξεταστικές επιτροπές και δεν βρήκαν ούτε ένα επιβαρυντικό στοιχείο για στέλεχός του;».
Μηδενίζει το κοντέρ
Σύμφωνα με εκτιμήσεις «γαλάζιων» στελεχών, ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε σήμερα να εμφανιστεί ως φορέας του καινούργιου στη Νέα Δημοκρατία και να «ξεφορτωθεί» όλο το παρελθόν του κόμματός του. «Σήμερα η Νέα Δημοκρατία μηδενίζει το κοντέρ και ξαναγεννιέται. Σήμερα που μας λένε ότι η πολιτική χρεοκόπησε, εμείς φέρνουμε ξανά την αληθινή πολιτική και ανοίγουμε την πραγματική πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα. Χωρίς οικογένειες, κολλητούς, τζάκια. Επιστροφή στο χώρο των ιδεών, όπως κάποτε με τα λαμπρά πνεύματα του Κωνσταντίνου Τσάτσου, του Γιώργου Σεφέρη και του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Δε θα επιτρέψουμε άλλη μαύρη τρύπα στη σκέψη των Ελλήνων. Μιλάω για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, που διευρύνει την εμβέλεια της Νέας Δημοκρατίας και δεξιότερα και αριστερότερα. Θα κάνουμε αμφίπλευρη και πολυεπίπεδη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα το κάνουμε με τις ιδέες μας, όχι με τη σιωπή μας», είπε χαρακτηριστικά, ικανοποιώντας, προφανώς, και το Δημήτρη Αβραμόπουλο, που μιλούσε εδώ και ημέρες για «αμφίπλευρη διεύρυνση».
Δύο αντιπρόεδροι
Η οργανωτική έκπληξη της ομιλίας Σαμαρά ήταν η αναγγελία πως θα θεσπιστούν θέσεις δύο αντιπροέδρων του κόμματος. «Αποφάσισα να προβλέπεται η δυνατότητα του προέδρου να διορίζει δύο ακόμη αντιπροέδρους, στα πρότυπα των αδελφών κομμάτων του ΕΛΚ», υπογράμμισε, ενώ –αν τελικά τοποθετήσει δύο και όχι έναν- τότε επικρατέστεροι για τις θέσεις είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο –απών από το Συνέδριο- Σταύρος Δήμας. Μιλώντας για αυτοκριτική, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δικαιολόγησε την απόφαση του να ασκήσει (ήπια, πάντως...) κριτική στο παρελθόν του κόμματος, λέγοντας πως «αυτή η πίκρα του κάθε νεοδημοκράτη έπρεπε να καταγραφεί, ώστε να μη μας πουν ότι η πορεία σταμάτησε στην ήττα των προηγούμενων εκλογών».
Επιτιθέμενος ξανά στην Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντώνης Σαμαράς είπε: «Άνοιξα την πόρτα για να βγουν όσοι πλήγωσαν την παράταξη, αλλά παράλληλα άνοιξα την κεντρική πόρτα του κόμματος για τους άξιους. Πρίγκιπες και πριγκιπάτα, φέουδα και τζάκια, βαρόνοι έφυγαν οριστικά από το λεξικό της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το κεφάλαιο κλείνει σήμερα, κλείνει εδώ τώρα», επευφημούμενος από τους «σαμαρικούς» συνέδρους.
Μιλώντας για την «Ελλάδα της ελπίδας», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ δε θα είναι εδώ για πολύ». «Έκλεψαν το μέλλον της Ελλάδας, εμείς θα της το ξαναδώσουμε πίσω», κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.
NEWSTIME
Δημοσίευση σχολίου