GuidePedia

0


Υπό τον τίτλο «Analysts: Erdogan Voices Support for Hamas While Keeping Ties With Israel», η Voice of America (VOA) δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της οπτικό υλικό με ρεπορτάζ του ανταποκριτή της στην Τουρκία Dorian Jones.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη του στη Χαμάς στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, αποκαλώντας τη Χαμάς απελευθερωτικό κίνημα. Την ίδια στιγμή, λένε αναλυτές, η Τουρκία παραμένει ζωτικής σημασίας οδός διαμετακόμισης ενέργειας για το Ισραήλ. Το χάσμα μεταξύ ρητορικής και δράσης είναι μέρος αυτού που αποκαλούν οι αναλυτές, προσπάθεια της Άγκυρας να παίξει διπλωματικό ρόλο στη σύγκρουση.

Ο αναλυτής Mehmet Ogutcu (London Energy Club) υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο το οποίο προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και μέσω του Τσεϊχάν της Τουρκίας διοχετεύεται σε διυλιστήρια του Ισραήλ, καλύπτει το 40% των αναγκών του. Παρά τη ρητορική Erdogan κατά του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς, η ανωτέρω ροή του πετρελαίου προς το Ισραήλ συνεχίζεται κανονικά, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Ο Ilhan Uzgel (International Relations Analyst) υποστήριξε ότι εάν η Τουρκία ήθελε να πλήξει το Ισραήλ θα έκλεινε το σύστημα ραντάρ στην περιοχή της Μαλάτια, το οποίο προστατεύει και τον εναέριο χώρο του Ισραήλ.

Ακολούθως, στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι παρά την ανάκληση του Πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις, ο Erdogan δηλώνει ότι ο δίαυλος επικοινωνίας της χώρας του με το Ισραήλ παραμένει ανοικτός.

Ο Galip Dal (Chatham House) σημείωσε ότι η ρητορική του Erdogan δεν συμβαδίζει με τις πράξεις και ότι οι γέφυρες επικοινωνίας παραμένουν.

Στο ρεπορτάζ, σημειώνεται ακολούθως ότι στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Blinken στην Τουρκία και της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Fidan, εκφράστηκε από μέρους της Τουρκίας η βούληση να παίξει μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μετάβαση Erdogan στο Ριάντ για συναντήσεις με ηγέτες αραβικών κρατών. Όπως σημειώνεται, τέλος, στο ρεπορτάζ, υπάρχουν περιορισμοί στις προσεγγίσεις τις οποίες επιχειρεί αναφορικά με την κρίση η Άγκυρα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top