GuidePedia

0

Σάββας Καλεντερίδης
Τις προηγούμενες ημέρες έγινε κάτι πολύ σημαντικό στη μακρινή Σουηδία, που όμως αφορά την ειρήνη και την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Ο δήμος της πόλης Σίγτουνα (βρίσκεται βορειοανατολικά της Στοκχόλμης, κοντά στη σουηδική πρωτεύουσα) διοργάνωσε εκδήλωση στην οποία συζητήθηκε το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Γεζίντι και της συμμετοχής των Κούρδων σ’ αυτές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που έγινε με πρωτοβουλία του Gun Eriksson, δημάρχου της προαναφερθείσης πόλης, κλήθηκαν να μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο Ασσύριος βουλευτής Γιλμάζ Κερίμο, που ζει και εκλέγεται στη Σουηδία, ο αρμενικής καταγωγής Τούρκος συγγραφέας Ραγκίπ Ζαράκολου, που εδώ και έναν χρόνο φιλοξενείται στον Δήμο Σίγτουνα λόγω του κινδύνου που διατρέχει στην Τουρκία, και ο Αχμέτ Τουρκ, παλαίμαχος πολιτικός, επί σειράν ετών βουλευτής και στενός φίλος και έμπιστος του Οτζαλάν, ο οποίος τώρα είναι δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου της πόλης Μαρντίν.

Επειδή στην Ελλάδα επικρατεί μια διαδεδομένη άποψη, σύμφωνα με την οποία «οι Κούρδοι μας έσφαξαν και άρα δεν αξίζουν τη συμπάθειά μας, ούτε πρέπει να εξετάζουμε συμμαχίες μαζί τους», η οποία χρησιμοποιείται δεόντως από διαφόρους κύκλους για να παρεμποδιστεί η πολιτική προσέγγιση της Ελλάδας με τους Κούρδους, κρίναμε σκόπιμο να κάνουμε μια αναφορά στην εκδήλωση αλλά και στο θέμα. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή καθιστούν επιβεβλημένη αφενός μεν την καταδίκη και την ανάληψη ευθυνών για εγκλήματα που έγιναν στο παρελθόν και αφετέρου τη συνεννόηση μεταξύ των λαών, για να κατανικηθούν οι πολιτικές που προκαλούν γενοκτονίες και τρέφουν την επιθετικότητα της Τουρκίας εις βάρος των λαών και εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο Αχμέτ Τουρκ τόνισε ότι η γενοκτονία ήταν υλοποίηση της σχετικής απόφασης που έλαβε το Κόμμα Ενωση και Πρόοδος το 1911, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη αντίληψη που επικράτησε τότε στην Τουρκία για τις άλλες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες εφαρμόστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα και συνεχίζεται να εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα από το τουρκικό κράτος.

Σε μια αποστροφή της ομιλίας του, αφού πρώτα υπογράμμισε ότι ο κουρδικός απελευθερωτικός αγώνας που συνεχίζεται τα τελευταία 30 χρόνια δεν αφορά μόνο τους Κούρδους αλλά το σύνολο των λαών της Μέσης Ανατολής, ο Κούρδος πολιτικός είπε:
«Την περίοδο 1914-1915, όταν εφαρμόζονταν από το τουρκικό κράτος οι αποφάσεις που έλαβε το Κόμμα Ενωση και Πρόοδος το 1911, χρησιμοποιήθηκε ανοιχτά και ο κουρδικός λαός στο όνομα του Ισλάμ. Τον πόνο και τις τύψεις της συμμετοχής των γονιών και των παππούδων μας σε εκείνα τα εγκλήματα τα υποφέρουμε εμείς τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, μα ποτέ τον πόνο που προκαλέσαμε στους αδελφούς λαούς μας, και δεν πρέπει να ξεχαστούν αυτά ποτέ. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να μας συγχωρέσουν τα αδέλφια μας οι Ασσύριοι, οι Αρμένιοι και οι Γεζίντι γι’ αυτό».

Εξαιρετικά σημαντική ήταν η επισήμανση του Ραγκίπ Ζαράκολου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη παραδοχής των εγκλημάτων και έκφρασης συγγνώμης από πλευράς της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, είπε ότι ακριβώς επειδή δεν έχει γίνει καμία παραδοχή από την πλευρά της Τουρκίας των εκτοπισμών του 1914 και της γενοκτονίας του 1915, έρχεται σήμερα στο προσκήνιο και πάλι ο «τζιχαντισμός», ο οποίος ήταν μια πτυχή και βασική κινητήριος δύναμη της γενοκτονίας. Ο Ζαράκολου είπε ότι η Τουρκία το 1914 έλαβε επισήμως μια απόφαση για «τζιχάντ» εναντίον των απίστων, ενώ και σήμερα το δίδυμο Ερντογάν - Νταβούτογλου ασκεί πολιτικές υποστήριξης των τζιχαντιστών, οι οποίοι διαπράττουν φρικτές σφαγές και γενοκτονία εναντίον των Ασσυρίων και των Γεζίντι.

Με άλλα λόγια, η πολιτική των γενοκτονιών της Αγκυρας συνεχίζεται μέσω υπεργολάβων.
Από την πλευρά του, ο Ασσύριος βουλευτής Γιλμάζ Κερίμο ευχαρίστησε το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο ζητεί από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία.
Εμείς, από την πλευρά μας, να σημειώσουμε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που ζητεί την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία, είναι ένα κόμμα που έφτιαξε ο Οτζαλάν για να συνασπιστούν γύρω από αυτό όλοι οι λαοί που υπέστησαν γενοκτονία και συνεχίζουν να καταπιέζονται από το τουρκικό κράτος και τη σουνιτική πλειονότητα.
Αραγε, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που έλαβαν το μήνυμα;

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top