GuidePedia

0

Πανορθόδοξη Σύνοδος, στην οποία μετείχαν οι προκαθήμενοι όλων σχεδόν των πρεσβυγενών πατριαρχείων και των αυτοκέφαλων ορθοδόξων εκκλησιών, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έθεσε, στους προκαθημένους των λοιπών ορθοδόξων εκκλησιών, το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που ανασύρει η Τουρκία και το ζήτημα του ανοίγματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Στη σύνοδο συμμετείχαν, πέραν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο Μόσχας Κύριλλος, ο Πατριάρχης Σερβίας, ο Βουλγαρίας, ο Ρουμανίας, ο Γεωργίας, ο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Πολωνίας, ο Αλβανίας και ο Τσεχίας και Σλοβακίας. Ο Πατριάρχης Αντιοχείας παρέστη μέσω εκπροσώπου του, λόγω προβλήματος υγείας.

Η παρουσία του Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Η Ρωσική Εκκλησία έχει δημιουργήσει πολλά ζητήματα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι μεταξύ τους σχέσεις δεν βρίσκονταν στο καλύτερό τους σημείο. Φαίνεται όμως ότι γίνεται προσπάθεια εξομάλυνσής τους, χωρίς όμως και να λείψουν τα υπονοούμενα, από την πλευρά του Μόσχας, σχετικά με την πρωτοκαθεδρία του Φαναρίου.
Ο Ρώσος Πατριάρχης επικεντρώθηκε, στην εισήγησή του, στις διώξεις κατά των Χριστιανών που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Ο χριστιανισμός βρίσκεται υπό εξαφάνιση στις περιοχές αυτές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μόσχας Κύριλλος επίσης δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση, σε επίσημο γεύμα, της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, μετά την ακύρωση προγραμματισμένου ταξιδιού του Αθηνών Ιερωνύμου στη Ρωσία. Ο Έλληνας προκαθήμενος ακύρωσε το ταξίδι του λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία και σε απάντηση ο Ρώσος Πατριάρχης αρνήθηκε να μεταβεί στο καθιερωμένο επίσημο γεύμα που παραθέτει η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, επ’ ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top