GuidePedia

0
Ανησυχητικές ομοιότητες με την κατάσταση που εδώ και μήνες βιώνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρουσιάζει η Εθνική Φρουρά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των κυπριακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Κώστας Παπακώστας, στην πρώτη εθιμοτυπική συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας του κυπριακού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε ότι η οικονομική κρίση «δένει τα χέρια» για την άμυνα. Συμπλήρωσε δε, ότι με τα κονδύλια που διατίθενται για την άμυνα το υπουργείο θα είναι ευτυχές αν μπορέσει να συντηρήσει τον εξοπλισμό που διαθέτει η Εθνική Φρουρά και υλοποιήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν και σε ότι αφορά τα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα, των οποίων την υλοποίηση χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη. Παρόλα αυτά, με ημερομηνία 16 Ιουνίου 2011 στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA: European Defence Agency), η Κυπριακή Δημοκρατία ανάρτησε προκήρυξη για την προμήθεια των ακόλουθων οπλικών συστημάτων:
2.520 τυφεκίων των 5,56 χιλιοστών
171 ελαφρών πολυβόλων των 5,56 χιλιοστών
180 τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτή, διαμετρήματος 0,308 ιντσών
34 βαρέων τυφεκίων διαμετρήματος 0,50 ιντσών (12,7 χιλιοστά)

152 Πολλαπλών Εκτοξευτών Βομβίδων διαμετρήματος των 40 χιλιοστών
Στην προκήρυξη δεν αναφέρονται καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής προσφοράς και κατά συνέπεια μπορεί να θεωρηθεί ως απλά μία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ανωτέρω οπλικά συστήματα προορίζονται για τις μονάδες τις Διοίκησης Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς για να αντικαταστήσουν και να συμπληρώσουν τον υφιστάμενο εξοπλισμό. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν υλοποιηθεί αυτή η προμήθεια (όπως προαναφέρθηκε, η έλλειψη καταληκτικής ημερομηνίας την περιορίζει απλώς σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος), τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εθνική Φρουρά στην ανανέωση και ενίσχυση του εξοπλισμού της παραμένουν. Βέβαια, τόσο ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου όσο και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, χαρακτήρισαν ικανοποιητική την κατάσταση της κυπριακής άμυνας και μάλιστα με δυνατότητα διεξαγωγής αγώνα πολλών ημερών.
Στην πράξη όμως, η Εθνική Φρουρά, όπως και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, κοντεύουν να κλείσουν μια δεκαετία εξοπλιστικής «ξηρασίας», με ότι αυτό συνεπάγεται στο συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος με τη διαρκώς αναβαθμιζόμενη τουρκική απειλή. Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ οι δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εθνικής Άμυνας, προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία εξέφρασαν τη θέση ότι η άμυνα δεν πρέπει να επηρεάζεται από την οικονομική κρίση.

Στην περίπτωση βέβαια της Κύπρου δημιουργούνται ερωτηματικά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς εκτός των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού, οι αμυντικές δαπάνες ενισχύονται και από τους πόρους του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης. Ο φορέας αυτός χρηματοδοτείται από ειδικούς φόρους που επιβάλλονται στους τόκους των καταθέσεων, τα μερίσματα, τα ενοίκια, τα προϊόντα καπνού κ.λπ. Δια νόμου δε, τα έσοδά του προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της μεγαλονήσου ή για δαπάνες που αφορούν την Εθνική Φρουρά. Όμως, τα τελευταία χρόνια, σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν αναφορές στα κυπριακά ΜΜΕ για την απομύζηση των πόρων του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης προς όφελος του κρατικού προϋπολογισμού.
Είναι απολύτως κατανοητοί οι οικονομικοί καταναγκασμοί που επιβάλλει η διεθνής οικονομική κρίση που πλήττει και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, ιδιαίτερα στην περίπτωση της νήσου, ασφαλώς αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για την Ελλάδα, αντί να ξεκινούν οι προσπάθειες περικοπών από τον εύκολο στόχο – όπως θεωρούν – της άμυνας, θα έπρεπε να γίνεται το ακριβώς αντίθετο.

«The other way round» που θα έλεγαν και πολλοί Έλληνες της Κύπρου…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top