GuidePedia

0
Για τρίτη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας έκανε πίσωστην προσπάθειά του να οδηγήσει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο, βρίσκοντας απέναντί του το «όχι» του Αριστερού Ρεύματος, της πλειοψηφούσας τάσης στην Κουμουνδούρου. Το ίδιο είχε συμβεί όταν έθεσε ζήτημα σύγκλησης συνεδρίου μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και λίγο πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών....... Μόνον που χθες, στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) και των βουλευτών-μελών του ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας- γνωρίζοντας από τις επαφές που είχε την περασμένη Τετάρτη με στελέχη του Αριστερού Ρεύματος ότι δεν είχε τους συσχετισμούς με το μέρος του- επέλεξε να προτείνει να συζητηθεί το θέμα του συνεδρίου σε περιφερειακές συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα ως τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στο τέλος του Ιανουαρίου.

Πάντως, την εξάωρη θυελλώδη συνεδρίαση της ΠΓ σημάδεψε η σύγκρουση του κ. Τσίπρα με το κορυφαίο στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ. Κουβέλη , ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠαΣοΚ- Οικολόγων στις δημοτικές εκλογές, αλλά και υπέρ της ψήφισης του κ. Κάρ. Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του κ. Κουβέλη όταν ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την Ανανεωτική Πτέρυγα ότι λειτουργεί αντιπολιτευτικά εντός του ΣΥΝ και με τη στάση της στο ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας διαμορφώνει κλίμα εθνικής συναίνεσης· ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως ο πρόεδρος του ΣΥΝ ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το ΠαΣοΚ, το οποίο « έχει προσχωρήσει στη νεοφιλελεύθερη πολιτική» . Ο κ. Κουβέλης τον έψεξε για τις μομφές του, σημειώνοντας πως κανείς δεν είχε κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα για στάση εθνικής συναίνεσης όταν παρευρέθηκε στο συμβούλιο αρχηγών με τον κ. Παπούλια, ενώ για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άλλα στελέχη της Πτέρυγας, όπως ο κ. Σπ. Λυκούδης , θύμισαν ότι στις προηγούμενες εκλογές, αν και υπήρχε απόφαση για μη συνεργασία, από τους 24 δημάρχους που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΣΥΝ (οι 13 στην Αττική), οι 9 εκλέχθηκαν σε συνεργασία με το ΠαΣοΚ.

Τελικά, με πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ, η ΠΓ αποφάσισε να κλείσει την πόρτα στα σενάρια περί συνεργασίας με το ΠαΣοΚ, προτείνοντας κατά πλειοψηφία (με τη διαφωνία της Ανανεωτικής Πτέρυγας) στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ τη δημιουργία διακριτού αυτοδιοικητικού πόλου, την ανάληψη πρωτοβουλίας για «συνάντηση-συζήτηση με τους Οικολόγους Πράσινους», αλλά και το άνοιγμα της συζήτησης στις τρεις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, «για την αναγκαία αλλαγή σελίδας, έξω και πέρα από το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του δικομματισμού». Επιπλέον, θα διερευνηθεί η συμβολική υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανάμεσα σε ιστορικές προσωπικότητες της Αριστεράς.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top