Τα μεγαλύτερα επεισόδια των τελευταίων δύο μηνών διαδραματίζονται επί δύο ημέρες στην Γάζα με αφορμή την κατασκευή υπόγειου χαλύβδινου τείχους με το οποίο η Αίγυπτος θέλει να σταματήσει τη «λαθραία» διακίνηση εμπορευμάτων στην Λωρίδα της Γάζας, η οποία είναι αποκλεισμένη από τους Ισραηλινούς.
Όταν ο Mahmoud Darwish, ο σπουδαίος Παλαιστίνιος ποιητής, ρωτήθηκε τι μπορούν να κάνουν τώρα οι Παλαιστίνιοι.....
απάντησε χωρίς δισταγμό: να καλλιεργήσουν την ελπίδα. Πάνω από 70 χρόνια, οι Παλαιστίνιοι περνάνε από πόλεμο σε πόλεμο, από κατοχή σε κατοχή, από εξορία σε εξορία, από αποκλεισμό σε αποκλεισμό κι όμως συνεχίζουν να ελπίζουν. Η ελπίδα και η αντίσταση αλληλοσυνδέονται, όταν κάποιος αντιστέκεται το κάνει επειδή ελπίζει, και όταν κάποιος ελπίζει, αντιστέκεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα, η ισραηλινή οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem, 8.881 άνθρωποι έχουν θισιαστεί στον βομό της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων την τελευταία εικοσαετία.
Σύμφωνα με την οργάνωση ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανήλθε σε 7.398 έναντι 1.483 Ισραηλινών. Συγκλονιστικός είναι επίσης ο απολογισμός των ανηλίκων, με τους Παλαιστίνιους να μετρούν 1.537 και τους Ισραηλινούς 139 παιδικά θύματα αυτού του «άτυπου» πολέμου.
Οι πιο αιματηρές περίοδοι συγκρούσεων είναι αυτές της πρώτης Ιντιφάντα (1987-1993), της δεύτερης Ιντιφάντα που ξεκίνησε το 2001 και της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας τον Δεκέμβριο του 2008.
Σύμφωνα με την B'Tselem η φονικότερη χρονιά για τους Παλαιστίνιους ήταν το 2009, όπου υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 1.033 άνθρωποι, με 315 παιδιά ανάμεσά τους.
Όσον αφορά το Ισραήλ, η B'Tselem αναφέρει ότι στα 20 χρόνια των συγκρούσεων, σκοτώθηκαν 488 μέλη της αστυνομίας ή του στρατού και 995 πολίτες, που έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ ή στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Όπως τονίζει η οργάνωση οι περισσότεροι από τους πολίτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ. Η πιο αιματηρή χρονιά για το Ισραήλ υπήρξε το 2002, με 420 νεκρούς, εκ των οποίων οι 269 ήταν πολίτες, εκ των οποίων 47 ανήλικοι.
Ο Ισραηλινός λαός συμμερίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων εάν και η Κυβέρνηση του Ισραήλ τους περιποιείται ιδιαιτέρως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλληλεγγύης στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης είναι η ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων που φέρει τη σφραγίδα του Ισραηλινού σκηνοθέτη Γιόνι Γκούντμαν.
Η ταινία, που ονομάζεται «Κλειστή Ζώνη» περιγράφει την προσπάθεια ενός παιδιού που ζει στη Λωρίδα της Γάζας, να κυνηγήσει ένα πουλί η οποία είναι μάταιη καθώς ο δρόμος κλείνει συνεχώς μπροστά του.
Δημοσίευση σχολίου