GuidePedia

0
Από την 8η Ιανουαρίου, ο υπολογισμός του φόρου γονικών παροχών αλλάζει δραστικά. Ενεργοποιείται νέα φορολογική κλίμακα η οποία θα αυξάνει την φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Ποια θα είναι η κλίμακα, η κυβέρνηση δεν το έχει αποκαλύψει. Έτσι, για τουλάχιστον δύο μήνες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πηγαίνουν στα…τυφλά
Aναλύετε το περιεχόμενο της τροπολογίας που αλλάζει τα δεδομένα στις γονικές παροχές με ερωτήσεις και απαντήσεις. Προκύπτει ότι παρά τον αιφνιδιασμό......
κάποιοι θα πρέπει ακόμη και τώρα να σπεύσουν στις εφορίες καθώς εκτός από την αιφνίδια ενεργοποίηση της άγνωστης κλίμακας υπολογισμού, υπάρχει και ο κίνδυνος αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
►Με επηρεάζει η τροπολογία που κατέθεσε νύχτα η κυβέρνηση στη Βουλή;

Ναι, στο βαθμό που θέλω να κάνω γονική παροχή από εδώ και στο εξής. Και αυτό διότι από τις 8 Ιανουαρίου, ο φόρος γονικών παροχών θα υπολογίζεται με βάση την νέα κλίμακα η οποία θα ψηφιστεί από τη Βουλή μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο.

►Δηλαδή αν πάω μετά τις 8 Ιανουαρίου στις εφορίες για γονική παροχή τι θα μου συμβεί;

Ο φόρος γονικής παροχής θα υπολογιστεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι τις 95.000 ευρώ, ο φόρος θα είναι μηδενικός ενώ από αυτό το ύψος και πάνω, θα υπολογίζεται με συντελεστή 1%. Στη συνέχεια, με το που θα ψηφιστεί ο νέος νόμος, ο φορολογούμενος θα καλείται στην εφορία για εκ νέου υπολογισμού του φόρου με βάση την κλίμακα που θα ψηφιστεί. Αν ο φόρος που θα προκύπτει από την κλίμακα είναι λιγότερος, τότε στον φορολογούμενο θα επιστρέφεται η διαφορά. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ιδιοκτήτης θα καλείται να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη.

►Πως θα διαμορφωθεί η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου γονικών παροχών;

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει δύο πράγματα: Πρώτον ότι θα αυξήσει το αφορολόγητο των γονικών παροχών από τις 95.000 ευρώ που είναι σήμερα. Και δεύτερον ότι η αξία του ακινήτου που θα υπερβαίνει το αφορολόγητο, θα υπολογίζεται με κλίμακα. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη θα είναι η αξία του ακινήτου, τόσο υψηλότερος θα είναι και ο φορολογικός συντελεστής που θα χρησιμοποιείται. Το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί η φορολογική κλίμακα, δεν έχει αποφασιστεί.

► Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο;

Αυτό θα εξαρτηθεί από το αφορολόγητο και τα κλιμάκια. Αν υποτεθεί ότι το αφορολόγητο διαμορφωθεί στις 200.000 ευρώ (από 95.000 ευρώ σήμερα) τότε οι έχοντες περιουσία άνω των 250.000 ευρώ θα πληρώσουν τουλάχιστον διπλάσιο, αν όχι πολλαπλάσιο φόρο. Έτσι, ο γονιός που θα μεταβιβάσει στο παιδί του περιουσία 250.000 ευρώ, κινδυνεύει να πληρώσει 3.125 ευρώ αντί για 1550 ευρώ σήμερα δηλαδή τα διπλά. Αυτό θα συμβεί αν το αφορολόγητο αυξηθεί στις 200.000 ευρώ και ταυτόχρονα, υιοθετηθούν οι φορολογικοί συντελεστές που ίσχυαν μέχρι και το 2007. Αν μεταβιβαστεί περιουσία 300.000 ευρώ, ο φόρος θα είναι τετραπλάσιος καθώς θα φτάνει στις 8.125 ευρώ αντί για 2.050 ευρώ σήμερα.

►Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα βρεθούν να πληρώσουν λιγότερα;

Ναι αν και αυτό εξαρτάται και πάλι από το ύψος του αφορολογήτου. Ο γονιός που σήμερα μεταβιβάζει περιουσία 200.000 ευρώ με γονική παροχή, πληρώνει φόρο 1050 ευρώ. Αν με την νέα κλίμακα προκύψει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ, τότε ο συγκεκριμένος γονιός δεν θα πληρώνει τίποτα. (σ.σ για την ακρίβεια δεν θα πληρώνει τίποτα στην εφορία διότι τα έξοδα μεταβίβασης είναι πολλά).

►Έχουν λόγο κάποιοι να πάνε ακόμη και τώρα στις εφορίες;

Αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι φόροι γονικών παροχών, θα είναι ακόμη περισσότεροι. Έτσι, ακόμη και σήμερα υπάρχει κίνητρο να σπεύσει κάποιος στην εφορία για να προλάβει την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών. Πιθανότερο σενάριο, είναι οι νέες αξίες να ενεργοποιηθούν τον Μάρτιο. Βέβαια, το περιεχόμενο της τροπολογίας θολώνει αρκετά τα νερά και σε αυτό το κομμάτι. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η τροπολογία "ο οριστικός υπολογισμός του φόρου αυτού, διενεργείται μετά την 1η Μαίου 2010 με τις διατάξεις που ισχύουν κατά την ημερομηνία αυτή". Αν μετά την 1η Μαίου η εφορία λάβει υπόψη της και τις νέες αντικειμενικές αξίες, τότε η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγάλη.

►Αν υπέβαλα τη δήλωση στην εφορία αλλά δεν έκανα ακόμη τα συμβόλαια, με ποια μέθοδο θα φορολογηθώ;

Εκατοντάδες γονείς ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να δώσει διευκρινίσεις. Νομικοί υποστηρίζουν ότι ο υπολογισμός του φόρου για όσους κατέθεσαν μέχρι και χθες τις δηλώσεις τους στις εφορίες, θα πρέπει να γίνει με το σύστημα που ίσχυε μέχρι και χθες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top