GuidePedia

0
Έκκληση στην Άγκυρα να λογικευτεί απηύθυνε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δήλωσε σχετικά με τις προτάσεις Ταλάτ για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης ότι «είναι ηλίου φαεινότερο πως οι προτάσεις ετοιμάσθηκαν στην Άγκυρα».
Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι διαβίβασε τις προτάσεις στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για μελέτη, ενώ την Κυριακή θα ανταλλάξει μαζί τους απόψεις.....
Σχολιάζοντας δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, στις όποιες ανέφερε ότι προσκάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν να επισκεφθεί την Κύπρο, ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως δεν προσκάλεσε ο κ. Ταλάτ το γενικό γραμματέα των ΗΕ.
Επίσης, διευκρίνισε πως ο γγ εδώ και καιρό είχε στο πρόγραμμα του πιθανή επίσκεψη στην Κύπρο εάν και εφόσον θα υπάρξει πρόοδος και πρόσθεσε πως εάν δεν υπάρξει πρόοδος ο κ. Μπαν Κι-Μουν επιφυλάσσεται να επισκεφθεί την Κύπρο αργότερα.
Στο μεταξύ, η Ισπανία ελπίζει να επιταχύνει μέσα στους προσεχείς μήνες τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος.
Η Ισπανία, η οποία ανέλαβε την κυκλική προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2010, ελπίζει να ανοίξει νέα θεματικά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε ο Μορατίνος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη. «Έχουμε μπροστά τέσσερα κεφάλαια και ελπίζουμε να τα ανοίξουμε», διευκρίνισε ο υπουργός.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζει πως ο στόχος των Ισπανών μοιάζει τουλάχιστον φιλόδοξος, δεδομένου του γεγονότος ότι η ΕΕ μπλοκάρει από το 2006 οκτώ κεφάλαια των διαπραγματεύσεων λόγω της επίμονης άρνησης των Τούρκων να ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά τους στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Και η Κύπρος έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το άνοιγμα άλλων έξι κεφαλαίων, οι οποίες συνδέονται με τη μη αναγνώρισή της από την Άγκυρα. Ενώ η Γαλλία, η Γερμανία ή η Αυστρία προτιμούν να προτείνουν στην Τουρκία μια προνομιακή σύμπραξη, η Ισπανία τάσσεται υπέρ μιας ένταξης της χώρας αυτής στην ΕΕ.
Ο Μορατίνος συνέδεσε ωστόσο την επιτάχυνση των συνομιλιών με τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κύπρου. «Προσπαθούμε να κάνουμε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις» για την Κύπρο,
υπογράμμισε ο Μορατίνος. «Γνωρίζουμε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα αλλά ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του νησιού θα παρουσιάσουν κάποια αποτελέσματα, κάποια ανοίγματα», υπογράμμισε.
Στην Κύπρο «όλοι (οι διαπραγματευτές) έχουν συνείδηση του παράγοντα χρονοδιάγραμμα», υπογράμμισε ο Μορατίνος αναφερόμενος στη διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, που υπάρχει κίνδυνος να φέρουν στην εξουσία τους υποστηρικτές μιας πιο σκληρής γραμμής.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top