GuidePedia

0


Σταύρος Ιωαννίδης
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι μετά τη σύντομη στάση στο Τζιμπουτί, η «ΥΔΡΑ» θα αναλάβει τον ρόλο της στις «Ασπίδες» βάσει των εντολών του Ιταλού εν πλω διοικητή και των κατευθύνσεων που δίνει το χερσαίο στρατηγείο στη Λάρισα.

Την Παρασκευή αναμένεται να ενταχθεί στις επιχειρησιακές δραστηριότητες της ευρωπαϊκής αμυντικής αποστολής EUNAVFOR Aspides η ελληνική φρεγάτα «Υδρα» που πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού κατευθύνεται στο λιμάνι του Τζιμπουτί, στη δυτική πλευρά του Κόλπου του Αντεν, όπου θα παραμείνει για λίγα 24ωρα ώστε να ανεφοδιαστεί και να προετοιμαστεί για την επιχείρηση.

Η «Υδρα» απέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και με πρώτο ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη, έβαλε ρότα για την Ερυθρά Θάλασσα. Η διέλευση από το Σουέζ και η είσοδος στη «διακεκαυμένη ζώνη» ενεργοποίησε το πρώτο επίπεδο ετοιμότητας στο πλήρωμα της Φρεγάτας, με την βαθμό επιφυλακής να αυξάνεται όσο το πλοίο κινείται νότια.

Αρμόδιες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ», αναφέρουν ότι μετά τη σύντομη στάση στο Τζιμπουτί, η «Υδρα» θα αναλάβει τον ρόλο της στις «Ασπίδες» βάσει των εντολών του Ιταλού εν πλω διοικητή και των κατευθύνσεων που δίνει το χερσαίο στρατηγείο στη Λάρισα. Η άφιξη της, θα σημάνει και τυπικά την έναρξη της επιχείρησης. Αν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πλοία βρίσκονται ήδη στην περιοχή και μάλιστα συμμετείχαν στην αναχαίτιση επιθέσεων των Χούθι, πάραυτα, το σκέλος της συνοδείας εμπορικών πλοίων που αποτελεί και την βασική αποστολή της επιχείρησης, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Η «ρουτίνα» της ναυτικής αρμάδας

Με την άφιξη της «Υδρα» η ναυτική δύναμη της Ε.Ε. στην ερυθρά Θάλασσα θα αριθμεί πλέον τέσσερις μονάδες επιφανείας, ενώ, και το Βέλγιο έχει δηλώσει την πρόθεση του να συμμετάσχει στις «Ασπίδες» με μία Φρεγάτα, η οποία θα αναπτυχθεί στην περιοχή στο μέλλον, αναλαμβάνοντας ρόλο στην επιχείρηση.

Η «Κ» πληροφορείται ότι σύμφωνα με τους έως τώρα σχεδιασμούς, τρία πολεμικά πλοία θα έχουν ενεργό ρόλο και ένα θα βρίσκεται ελλιμενισμένο για ανεφοδιασμό και προμήθειες. Αυτό σημαίνει πως με την ένταξη της «Υδρα», ένα από τα τρία ευρωπαϊκά πλοία που βρίσκονται εκεί θα κατευθυνθεί προς κάποιο κοντινό λιμάνι.

Κατά την εκτέλεση της αποστολής, ένα από τα πλοία με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής θα βρίσκεται σε απόσταση από τα υπόλοιπα ώστε να δημιουργεί αντιαεροπορική «ομπρέλα» και τα άλλα δύο θα συνοδεύουν το «κονβόι» των εμπορικών. Υπενθυμίζουμε πως στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί το ιταλικό Αντιτορπιλικό Caio Duillio, που αποτελεί και πλοίο διοίκησης, η γαλλική Φρεγάτα Languedoc και η γερμανική Hessen. Και τα τρία πολεμικά πλοία έχουν ήδη εμπλακεί στην κατάρριψη πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι.

Τα λιμάνια που θα φιλοξενήσουν την «Υδρα», είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Τζιμπουτί, το λιμάνι της πόλης Σαλαλά στο Ομάν και το λιμάνι της Μανάνα στο Μπαχρέιν. Σε ένα από αυτά, μάλιστα, σχεδιάζεται να επισκεφτεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας την ελληνική Φρεγάτα, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ.

«Ισχύς εν τη ενώσει»

Η επιχείρηση «Ασπίδες» παρέχει προστασία στα εμπορικά πλοία που αιτούνται ευρωπαϊκής συνδρομής. Τα αιτήματα αποστέλλονται στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας που είναι αρμόδια για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. και στη συνέχεια μέσω του στρατηγείου της Λάρισας, όπου διοικητής έχει αναλάβει ο Υποναύαρχος πλέον Βασίλειος Γρυπάρης, μετουσιώνονται σε επιχειρησιακές εντολές.

Η Ελλάδα, ωστόσο, έχει αναλάβει πρωτοβουλία ώστε η ευρωπαϊκή «Ασπίδες» να έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και στενό συντονισμό με την υπό αμερικανική διοίκηση Prosperity Guardian αλλά και φιλικές δυνάμεις, όπως το ινδικό Ναυτικό που επίσης έχει αναπτυχθεί στην επίμαχη περιοχή. Ο λόγος, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Reuters, είναι η καλύτερη προστασία των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων, απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροχήματα, επιφανείας και υποβρύχια. Άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα, drone των Χούθι στόχευσαν τη γερμανική Φρεγάτα Hessen, η οποία τα κατέρριψε χρησιμοποιώντας το σύστημα εγγύς προστασίας και το πυροβόλο της. 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top