GuidePedia

0

Ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο διαστρεβλώνει την ιστορία υποστηρίζοντας ότι τη Σμύρνη την έκαψαν Έλληνες αλλά εκτοξεύει και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς τον Ελληνικό Στρατό

Κώστας Σαρικάς
Τρεις εβδομάδες πριν από τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και λίγα μόλις 24ωρα πριν από την προπαρασκευαστική επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην Άγκυρα και τις επαφές με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν, ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους.

Με αφορμή την επέτειο νίκης των Τουρκικών στρατευμάτων στο Αφιόν Καραχισάρ επί των Ελληνικών Δυνάμεων το 1922 ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο διαστρεβλώνει την ιστορία υποστηρίζοντας ότι τη Σμύρνη την έκαψαν Έλληνες αλλά εκτοξεύει και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς τον Ελληνικό Στρατό.

Ενώ με νέες του δηλώσεις επαναφέρει το ζήτημα των δήθεν δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο κάνοντας λόγο για επιθετικές ενέργειες ‘’σημαδεύοντας’’ την Ελλάδα στη γνωστή λογική περί στρατικοποίησης των νησιών. Και απειλεί τονίζοντας ότι μπορεί να μεταφέρει δυνάμεις με το TCG Anadolu σε περιοχές κρίσης όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος.

Την ίδια ώρα η εικόνα που διαθέτουν οι Ελληνικές στρατιωτικές και λιμενικές αρχές στο Ανατολικό Αιγαίο δείχνει μεγάλη συσσώρευση παράνομων μεταναστών στα Τουρκικά παράλια και μαζική επιβίβαση τους σε λέμβους ή μεγαλύτερα σκάφη κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας με στόχο να περάσουν σε Ελληνικά νησιά.

Η παρουσία τόσο των Τουρκικών αρχών στην ξηρά όσο και της ακτοφυλακής των γειτόνων στη θάλασσα είναι ανύπαρκτη-προφανώς κατόπιν σχετικών εντολών- με αποτέλεσμα οι Ελληνικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος αλλά και της Frontex να καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά δεκάδες λέμβους με αποφασισμένους ακόμα και να τις βουλιάξουν μετανάστες προκειμένου να τους περισυλλέξουν τα πλωτά και να τους μεταφέρουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η πίεση όπως αναφέρουν πηγές από το Λιμενικό, τα παρατηρητήρια των Ενόπλων Δυνάμεων, οι περιπολίες των Αμφίβιων Καταδρομέων αλλά και τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού θυμίζει το 2018-2020 ενώ ήδη τα Κέντρα Υποδοχής στα Ελληνικά νησιά έχουν αρχίσει να γεμίζουν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η τρέχουσα κατάσταση ήδη έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Αθήνα τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές αλλά και σε πολιτικό την ώρα που αναζητείται κοινός κώδικας επικοινωνίας με την Άγκυρα. Θεωρείται πλέον ως δεδομένο ότι στον διάλογο με την Ελλάδα οι γείτονες θα επιχειρήσουν να ανοίξουν την ατζέντα και θέλουν να διαθέτουν στο ‘’οπλοστάσιο’’ τους ‘’ζεστά’’ θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, το μεταναστευτικό αλλά και τα δήθεν δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις ακτές της Λιβύης όπου η Άγκυρα εγείρει δικαιώματα.

Και μπορεί τους τελευταίους μήνες να έχουν σταματήσει οι παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δώσει δείγματα καλής συμπεριφοράς εν αναμονή πάντα και της απόφασης των ΗΠΑ για πώληση και αναβάθμιση των F-16 όμως κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα διαρκέσει ειδικά αν η Αθήνα αρνηθεί να συζητήσει για όλα τα θέματα και όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top