GuidePedia

0


Βασίλης Νέδος
«Ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα και στις 30 Αυγούστου του 1922 διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε τον δρόμο προς τη Σμύρνη», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για «εχθροπαθείς δηλώσεις».

Ενδεικτική των δυσκολιών που υπάρχουν εξ ορισμού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω συνθηκών που δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν, όπως η Ιστορία, είναι η ατμόσφαιρα που επικράτησε χθες με αφορμή αυτή τη φορά τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία στη γειτονική χώρα εορτάζεται ως μέρα της νίκης.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν αποτελούν παράδειγμα των ρητορικών σκοπέλων που πρέπει να ξεπεραστούν στον δρόμο που επιχειρείται να χαραχθεί προς τη Χάγη, ενώ προκάλεσαν την ενόχληση της Αθήνας, μάλιστα λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ελληνοτουρκικές επαφές το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξελιχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί, με τους διαύλους σε διάφορα επίπεδα να παραμένουν ανοιχτοί.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες, λίγο πριν αναχωρήσει από το Τολέδο, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Προσβλέπουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, στο ότι μπορούμε να έχουμε ένα βατό και θετικό κανάλι επικοινωνίας, μέσα από θετικές δράσεις τις οποίες θα αναπτύξουμε. Είναι αυτονόητο ότι δηλώσεις που έχουν έναν εχθροπαθή χαρακτήρα δεν συμβάλλουν σε αυτό το κλίμα ηρεμίας, καλής γειτονίας».

«Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο», αναφέρθηκε νωρίτερα σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ο οποίος –σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης– μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα, και στις 30 Αυγούστου του 1922 διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε τον δρόμο προς τη Σμύρνη.

Δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη της “μεγάλης επίθεσης” κυμάτιζαν οι τουρκικές σημαίες στη Σμύρνη, την οποία είχε καταστρέψει και κάψει ο εχθρός που διέφυγε. Κι έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επί 3,5 χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρώμικες μπότες του, λέρωσε τη μόνιμη πατρίδα μας την Ανατολία».

Παρά τους «σκοπέλους», οι ελληνοτουρκικές επαφές το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν όπως έχουν προγραμματιστεί.

Θα ήταν, φυσικά, αδύνατον για οποιονδήποτε ηγέτη της Τουρκίας να αποφύγει να προχωρήσει σε δηλώσεις για μια ημέρα η οποία έχει ιστορική σημασία για τη γειτονική χώρα, καθώς αποτελεί ένα από τα πρώτα επεισόδια εγκαθίδρυσης της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, ωστόσο η επιλογή τόσο επιθετικών χαρακτηρισμών σε μια περίοδο κατά την οποία γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τα ελάχιστα δυνατά κοινά σημεία μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας επιβαρύνει εκ των πραγμάτων την ατμόσφαιρα.
Η Κύπρος

Από την τουρκική πλευρά είναι, επίσης, απολύτως σαφές ότι στην υπόθεση της Κύπρου η άποψη της λύσης δύο κρατών δεν αποτελεί ρητορικό σχήμα, αλλά πεποίθηση που διαρκώς υπενθυμίζεται από τον κ. Ερντογάν και Τούρκους αξιωματούχους.

Οπως συνέβη και χθες, όταν ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του στη Ναυτική Ακαδημία, σημείωσε ότι «υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τους νόμους των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τέλους». Αργότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας Ζεκί Ακτούρκ δήλωσε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς».

Αν και ο κ. Ακτούρκ μίλησε για «αμοιβαίες προσπάθειες για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της θετικής ατμόσφαιρας που έχει διαμορφωθεί πρόσφατα με τη γειτονική μας Ελλάδα», υπογράμμισε ότι «δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη είναι η μόνη λύση στην Κύπρο». Και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να εγγυάται την ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλεια στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top