GuidePedia

0


Γιώργος Μαυρίδης
Όσο η ανάπτυξη του τουρκικού προγράμματος προχωράει, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικέ με τα συστήματά του και τον οπλισμό του αποκαλύπτονται!

Ξεκίνησαν να αποκαλύπτονται λοιπόν τα οπλικά συστήματα που θα ενσωματωθούν στο υπό ανάπτυξη τουρκικό πρόγραμμα αντιτορπιλικών τύπου TF-2000, το οποίο προορίζεται για την τουρκική διοίκηση ναυτικών δυνάμεων.

Το Κύριο Πυραυλικό Οπλοστάσιό του

Αρχικά, είναι γνωστό πως στο αντιτορπιλικό αντιαεροπορικής άμυνας TF-2000 θα χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι αεράμυνας τύπου HİSAR και SİPER, οι οποίοι αναπτύχθηκαν από την Roketsan και την TÜBİTAK SAGE, δύο τουρκικές αμυντικές εταιρείες.

Τα αντιτορπιλικά TF-2000 -σύμφωνα με τουρκικές αναφορές- αναμένεται να εξοπλιστούν με 64 κελιά του συστήματος κάθετης εκτόξευσης (VLS) MIDLAS. Επιπλέον, θα διαθέτουν τον πύραυλο HİSAR-D RF για αεράμυνα μεσαίου βεληνεκούς, όπως και τους πύραυλοι Trench Product-1 και Trench Product-2 για αεράμυνα υψηλού υψομέτρου. Για την παροχή αεράμυνας μικρού βεληνεκούς, θα χρησιμοποιούνται το οπλικό σύστημα κοντινής εμπλοκής (CIWS) τύπου Gökdeniz και μία μη επανδρωμένη αντιαεροπορική βάση οπλικού συστήματος (PDMS).

Με τος πυραύλους HİSAR-D RF, Trench Product-1 και Product-2 οι Τούρκοι ευελπιστούν να μπορέσουν τα αντιτορπιλικά TF-2000 να προστατεύουν ομάδες σκαφών έναντι εναέριων απειλών σε όλα τα υψόμετρα και σε βεληνεκές μέχρι και 150 χιλιόμετρα μακριά.

Εννοείται βέβαια πως απαιτούνται πολύ προηγμένα συστήματα ραντάρ για να πλοηγούν αυτούς τους πυραύλους αεράμυνας με μεγάλη ακρίβεια. Λέγεται πως το εν λόγω σύστημα θα παράσχει η ASELSAN, προσφέροντας το ραντάρ πολλαπλών ρόλων τύπου ÇAFRAD, το οποίο βρίσκεται επίσης υπό ανάπτυξη.
 
Ποιο Είναι το Αντιτορπιλικό TF-2000

Όσο για τα ίδια τα μελλοντικά πλοία των Τούρκων, πρέπει να αναφέρουμε πως οι προσδοκίες της Άγκυρας επικεντρώνονται στην ανάπτυξη ενός ισχυρούς σκάφους που θα δημιουργεί μία αντιαεροπορική ασπίδα στην θάλασσα, ανιχνεύοντας και καταστρέφοντας διάφορους στόχους κατευθυνόμενων πυραύλων πριν φτάσουν την ηπειρωτική Τουρκία.

Τα αντιτορπιλικά, τα οποία αναμένεται να έχουν μήκος 166 μέτρων, πλάτος 21,5 μέτρων και εκτόπισμα 8.500 τόνων, σκοπεύεται να επιδεικνύουν μέγιστη ταχύτητα 28+ κόμβων και σταθερή ταχύτητα 18 κόμβων. Με το προαναφερθέν εκτόπισμα, τα TF-2000 θα αποτελέσουν τα μεγαλύτερα πλοία του τουρκικού ναυτικού προγράμματος MİLGEM.

Ένα αντιτορπιλικό TF-2000 σε σχηματισμό CODOG θα διαθέτει δύο πετρελαιοκινητήρες, δύο αεροστρόβιλους (gas turbine) και 2 προπέλες μεταβλητής (και ελεγχόμενης) γωνίας (CPP). Οι Τούρκοι θέλουν επίσης να επιδεικνύουν τα σκάφη τους μειωμένη διατομή ραντάρ, έτσι ώστε να διαθέτουν χαρακτηριστικά μειωμένης παρατηρησιμότητας έναντι εχθρικών ραντάρ. Για τον ίδιο λόγο επιθυμούν να μειώσουν το υποβρύχιο ακουστικό, το μαγνητικό και το υπέρυθρο αποτύπωμά τους.

Πόσο Επικίνδυνα Είναι;

Όσον αφορά την επικινδυνότητα που θέτουν για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, πρέπει να τονίσουμε πως τα πλοία αυτά στοχεύουν στην ενίσχυση των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων των Τούρκων, με απώτερο σκοπό την αναχαίτιση προηγμένων εισερχόμενων πυραύλων από διάφορες πλατφόρμες (ναυτικές, κλπ).

Αν και στα χαρτιά τα αντιτορπιλικά TF-200) υπόσχονται πολλά, αμφιβολίες προκαλεί το γεγονός πως θα ενσωματωθεί σε αυτά ένας τεράστιος αριθμός νέων τουρκικών σχεδιασμών (συστημάτων, όπλων κλπ) που δεν έχει δοκιμαστεί προηγουμένως. Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα πολύ δαπανηρό «πείραμα», το οποίο βέβαια αναμένεται να χαρίσει σημαντικές εμπειρίες στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top