GuidePedia

0

Στην Κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα το τουρκικό πλοίο «Barbaros», σε περιοχή που πραγματοποιούνται έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Το τουρκικό πλοίο βρίσκεται μεταξύ των οικοπέδων 8 και 12 και η πορεία του παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές.

Παράλληλα, πηγές από την κυβέρνηση της Κύπρου υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να παρέμβει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάνοντας αυστηρές συστάσεις στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την Navtex 549/19 που εξέδωσε η Τουρκία, το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA θα βρίσκεται νότια της Λεμεσού, μαζί με τα συνοδευτικά σκάφη, M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON, προκειμένου να πραγματοποιήσουν σεισμογραφικές έρευνες.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία πραγματοποιεί άσκηση με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Πάφου (1-3 Μαΐου) (NAVWARN 0546/19)και έχει δεσμεύσει επίσης παράνομα για ασκήσεις περιοχή νότια της Λεμεσού(NAVWARN 550/19) για διάστημα μέχρι και τις 16 Μαΐου.

Οι κυπριακές Αρχές με την Navtex 239/19 επισημαίνουν ότι η τουρκική Αναγγελία για τις έρευνες του Barbaros αφορούν μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικαλύπτει την Κυπριακή NAVTEX για τις επιστημονικές έρευνες του S/V NAUTICAL GEO, για τις οποίες έχει εκδοθεί NAVTEX από τις Κυπριακές Αρχές για το διάστημα 24 Απριλίου-30 Μαΐου.

Συγχρόνως οι Κυπριακές Αρχές χαρακτήρισαν παράνομες τις άλλες δυο τουρκικές NAVTEX για την πραγματοποίηση ασκήσεων επισημαίνοντας ότι εκδόθηκαν από «μη εξουσιοδοτημένο Σταθμό».

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top