GuidePedia

0

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δυο ηγέτες της μεταπολεμικής Τουρκίας, ο Αντνάν Μεντερές την δεκαετία του εξήντα και ο Τουργκούτ Οζάλ την δεκαετία του ογδόντα, είχαν πολύ άσχημο τέλος. Ο πρώτος κρεμάστηκε δημόσια και ο δεύτερος δηλητηριάστηκε από το Βαθύ Κράτος. Την τύχη αυτών των δυο ηγετών, που είχαν τις ίδιες ιδέες και τις ίδιες στοχεύσεις με τον Ερντογάν, τώρα προλέγουν και για τον σημερινό Τούρκο πρόεδρο με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.

adnan-menderes-turgut-ozal-tayyip-erdogan-uclusu_704810

Όπως αναφέρει ένα πραγματικά εντυπωσιακό δημοσίευμα της τουρκικής επιθεώρησης Aydınlık, του παλαίμαχου Τούρκου δημοσιογράφου, Sabahattin Önkıbar, στο περιβάλλον του Ερντογάν έχουν πληροφορίες ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία με ντόπιους «παράγοντες» σχεδιάζουν την δολοφονία του, κάτι που είχε προγραμματιστεί και στο πραξικόπημα οπερέτα του περασμένου Ιουλίου που κατέληξε σε κυριολεχτικό φιάσκο.

Γεγονός είναι πως η πολιτική του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τους πιο πολλούς εχθρούς στο εσωτερικό από ότι είχε ποτέ Τούρκος πρόεδρος τις τελευταίες δεκαετίες. Ειδικά μετά την μεταπήδηση του στη προεδρία με τον παραμερισμό του πρώην συντρόφου του και σήμερα επικριτή του, του Αμπντουλάχ Γκιούλ, το περιβάλλον γύρω του είναι γεμάτο από καχύποπτες κινήσεις που προδίδουν μια πολύ δυσχερή πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα πρώην σύντροφοι του, οι όπως οι Αμπντουλάχ Γκιούλ, Μπουλέντ Αρίντς, Αχμέτ Νταβούτολγου, Ομέρ Τσελίκ και πολλοί άλλοι, έχουν ήδη διαχωρίσει την θέση τους από τον Τούρκο πρόεδρο. Παράλληλα ένα τεράστιο εσωτερικό μέτωπο εναντίον του έχει δημιουργηθεί μετά το αποτυχών πραξικόπημα, που προκαλεί έντονους τριγμούς στο ίδιο το τουρκικό οικοδόμημα. Κούρδοι, οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν, Κεμαλικοί, Αλεβίτες, Ευρωπαϊστές, Μειονότητες, Αριστεροί, έχουν συνασπιστεί εναντίον του στο επικείμενο δημοψήφισμα. Μαζί τους και οι εκατοντάδες χιλιάδες των απολυθέντων από τις ένοπλες δυνάμεις και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Στο εξωτερικό μέτωπο έχει προκαλέσει προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, το Ιράκ, το Ιράν, το Ισραήλ, ενώ με την Ρωσία έχει αποκαταστήσει μια μορφή λυκοφιλίας ένεκα της μεγάλης του ανάγκης για κάποιο στήριγμα.

Όλα αυτά και ενώ η χωρά εισέρχεται στη προεκλογική περίοδο ενός πολύ κρισίμου δημοψηφίσματος, πυροδοτούν έντονες φήμες για σχέδια δολοφονίας του, που συντείνουν ακόμα περισσότερο σε ένα κλίμα αποσταθεροποίησης.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κάποιοι στην Άγκυρα από το περιβάλλον του Ερντογάν έχουν επιλέξει να…παίζουν με την φωτιά στο Αιγαίο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top