GuidePedia

0

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Η κλασική τεχνική ανάλυση απο τις 18 Αυγούστου έδειχνε ότι αναμενόταν μια πτώση κάτω απο το κανάλι ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι είχα προαναγγείλει τη πτώση της τιμής του πετρελαίου μέσα απο αυτό το ιστολόγιο πρίν λίγους μήνες.
Ο λόγος είναι ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να προωθήσει στις αγορές της το Αμερικανικό LNG για να χτυπήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου της Ρωσίας και των Αραβικών χωρών στην ΕΕ. Η Ρωσία εν τω μεταξύ πουλάει πετρέλαιο στα 70 $ σήμερα…
Το ιερό “σπάσιμο” μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ για το ISIS που μεγιστοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου, η αμερικανο - ευρωπαϊκή επίθεση σε αυτό και η ανάγκη των χωρών του ΟΠΕΚ να ελέγξουν διεθνώς την αγορά πετρελαιοειδών είχε σαν αποτέλεσμα τη πτώση της τιμής του πετρελαίου, κάτι που η αγορά στην Ελλάδα δεν έχει αντιληφθεί ακόμη…
Αραβικές χώρες όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ αλλά και τα  ΗΑΕ έρριξαν τη τιμή του μαύρου χρυσού δημιουργώντας μια κοινή γραμμή άμυνας με τη Ρωσία απέναντι στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Αναμένεται και επέκταση των BRIC…
Αν η τιμή του πετρελαίου πέσει κάτω απο τα 50 $ και πολύ περισσότερο κάτω απο τα 30$ δεν αποκλείεται να δούμε και κάποια πολεμική σύρραξη.
Το παρόν πολιτικό σύστημα της Ελλάδας δεν διαθέτει τις δέουσες γραμμές άμυνας για να  αντιληφθεί και για να επιβιώσει η χώρα απέναντι σε όσα έρχονται. Είναι της πλάκας και της φάπας.
Το Ιράν πρός το παρόν παίζει το παιγνίδι της Αμερικής, όπως και η Λιβύη καθώς κρατούν ψηλά τις τιμές του πετρελαίου τους ώστε να είναι συναγωνίσιμες συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου κόστους μεταφοράς των υπολοίπων πρός την ΕΕ.
Αντιλαμβάνεσθε σε πόσο δύσκολη κατάσταση είναι η Ελλάδα στο κομμάτι εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και πόση ηλιθιότητα είναι διαθέσιμη στο υπουργείο των Εξωτερικών και το ΥΠΕΚΑ. Είναι προφανές ότι κανείς δεν θέλει η Ελλάδα  και η Κύπρος να εξορύξουν υδρογονάνθρακες εκτός αν είναι λίγοι σε ποσότητα ή αν έρχονται στην ΕΕ μέσω αγωγών απο Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και Τουρκία με σκοπό να ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου στο τελικό καταναλωτή λόγω υψηλότερου κόστους μεταφοράς ώστε να είναι συγκρίσιμη με εκείνη των άλλων εισαγωγέων στην ΕΕ.
Μια μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγό κατευθείαν προς τη Κρήτη απο τα Ελληνοκυπριακά κοιτάσματα θα ξετίναζε τις αγορές. Λογικό είναι κράτη σαν τη Τουρκία που ενισχύεται απο τις Αραβικές χώρες να μην επιθυμεί την εξόρυξη των Ελληνοκυπριακών υδρογονανθράκων σε Μεσόγειο και Αιγαίο! Σε αυτές λογικό είναι να προστεθεί και η Ρωσία κάνοντας μιας συμφωνία με τη Τουρκία για τη μεταφορά του φυσικού της αερίου προς την Ευρώπη μέσω αυτής. Όπως έχω πεί σε παλιότερα άρθρα, η Τουρκία θά παίξει το ρόλο της Ουκρανίας στα νοτιοανατολικά της ΕΕ και έτσι θα γίνει.
Σημειώστε, ότι μια χαμηλή τιμή πετρελαίου κάνει σχετικά ακριβό το κόστος εξόρυξης υδρογονανθράκων. Αυτή η παρατήρηση είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα.
Δεν συμφωνώ στη συμμετοχή της Ελλάδας  της Κύπρου και του Ισραήλ σε μεταφορές με LNG παρά μόνο σε χρήση αγωγού μεταφοράς απο τα κοιτάσματα προς τη Κρήτη. Ο αγωγός αυτός μπορεί να παίρνει φυσικό αέριο και απο την Αίγυπτο με άλλο αγωγό που θα ενώνει σε αυτόν. Αυτά τα κόλπα όμως δεν είναι για φλώρους…
Μη περιμένετε ότι μια αλλαγή κυβέρνησης θα αλλάξει τη κατάσταση. Δεν έχουν επίπεδο και δεν διαθέτουν αρχές.
Θα αγοράσουν τραίνα LNG οι εφοπλιστές;
Θέλω να επισημάνω το πόσο θα αλλάξει την αγορά υδρογοναθράκων η χρήση στη μεταφορά ενέργειας μπαταριών υψηλής ισχύος με πλοία ή τραίνα, όπως και η μεταφορά φυσικού αερίου με τραίνα LNG και όχι με πλοία (…), με διόδια ή άλλους τρόπους.
Δεν μπορώ να “καταλάβω” γιατί μετά τόσα χρόνια “ανάπτυξης” η Ελλάδα δεν απέκτησε ποτέ πολλά τραίνα για μεταφορές εμπορευμάτων αλλά τη δουλειά αυτή την έκαναν τα πλοία αυτών που δεν πληρώνουν 10 δις ευρώ το χρόνο φόρους…
Eν τω μεταξύ, στο τρόπο που υπολογίζεται η τιμή του φυσιικού αερίου στην Ελλάδα για τον Έλληνα καταναλωτή υπάρχουν πολλά πράγματα που με ενοχλούν. Όσο κοιτάς βρίσκεις νέους θησαυρούς… Την Ελληνική Δικαιοσύνη δεν την ενοχλεί τίποτα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top