Το πακέτο άγριων μέτρων της τρόικας φέρνει ραγδαίες εξελίξεις, καθώς δυσκολεύει η εκλογή του Προέδρου.
Σε συμπληγάδες οδηγούνται η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της στη Βουλή λόγω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και της απαίτησης των δανειστών για νέο άγριο πακέτο μέτρων. Αυτήν τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα θεωρούνται πιθανά, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η επίσπευση των εκλογών ή ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η διαπραγμάτευση «θα ολοκληρωθεί έγκαιρα χωρίς δημοσιονομικά μέτρα, χωρίς μείωση μισθών και συντάξεων», αλλά την ίδια ώρα προεξοφλεί τις επώδυνες αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και το Ασφαλιστικό με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «ισχύουσες προ πολλού ρυθμίσεις που εφαρμόζονται σταδιακά». Σίγουρες θεωρούνται και οι αυξήσεις συντελεστών του ΦΠΑ, για τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι υποστηρίζοντας ότι θα γίνουν «κατά τρόπο ανώδυνο για τους πολίτες».
Πάντως, επειδή η αγριότητα του πακέτου παρά τις διαβεβαιώσεις είναι δεδομένη, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει το σενάριο, όπως αποκάλυψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», να περάσουν τα μέτρα ως άρθρο του Προϋπολογισμού, η ψήφιση του οποίου ολοκληρώνεται την Κυριακή στη Βουλή. Αν και υπάρχουν ενστάσεις για το πώς θα αντιδράσουν οι βουλευτές μπροστά σε έναν νέο εκβιασμό, οι εισηγητές αυτής της άποψης θεωρούν ότι δύσκολα θα πουν όχι, καθώς τυχόν καταψήφιση του Προϋπολογισμού θα σημάνει μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και άμεση πτώση της!
Ενα δεύτερο εφιαλτικό σενάριο προβλέπει να περάσουν τα άγρια μέτρα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να μη δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία είναι, ούτως ή άλλως, οριακή και ήδη μετρά επιμέρους απώλειες, όπως συνέβη πρόσφατα (με τα δύο «παρών») με την τροπολογία για τις αλλαγές στα ληξιπρόθεσμα.
«Πραξικόπημα»
Κάτι τέτοιο, πάντως, θα δυναμίτιζε περισσότερο το πολιτικό κλίμα, καθώς θα καταγγελλόταν ως κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα» και δεν θα άφηνε το παραμικρό περιθώριο συναίνεσης, υπέρ της οποίας τάχθηκε χθες ο κ. Σαμαράς.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις είναι τέτοιες που κάνουν δυσκολότερη την εύρεση των 180 βουλευτών για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Ετσι εντείνονται και τα σενάρια είτε για επίσπευση των εκλογών αμέσως μετά τις γιορτές είτε για ραγδαίες ανακατατάξεις που μπορεί να οδηγήσουν στον σχηματισμό «μεταβατικής» κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό. Ενδεικτική των διεργασιών που συντελούνται αυτό το διάστημα είναι και η χθεσινή δήλωση του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη (στη «Real news») για την ανάγκη μιας «μίνιμουμ συναίνεσης» που θα δεσμεύει τα κόμματα, έστω στο όνομα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως του αν θα διεξαχθούν ή όχι πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, είναι να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση να προσδιορίζει ταυτόχρονα και την ημερομηνία των εκλογών.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου