GuidePedia

0

Στον ανταγωνισμό περιφερειακών δυνάμεων, όπως της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, στη Συρία, όπου οι αντίστοιχες μυστικές τους υπηρεσίες είχαν υπερεξοπλίσει τους Ισλαμιστές στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Άσσαντ, αναφέρεται ανταπόκριση του David Ignatius από την Κωνσταντινούπολη στη WASHINGTON POST με τίτλο «Foreign nations’ proxy war in Syria creates chaos».
Οι αντιμαχόμενες ομάδες που συνθέτουν τη συριακή «μετριοπαθή αντιπολίτευση» πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους αλλά το ίδιο πρέπει να πράξουν και τα ξένα κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία, που χρηματοδότησαν το χαοτικό μίγμα των μαχητών της Συρίας, ανοίγοντας το δρόμο στο Ισλαμικό Κράτος, υποστηρίζει ο Αμερικανός αρθρογράφος.
Από την αρχή της εξέγερσης κατά του προέδρου Άσσαντ, το 2011, στη Συρία είχαν εμπλακεί διάφορες περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ που επιθυμούσαν την ανατροπή του Άσσαντ αλλά και που αντιμάχονταν μεταξύ τους ως περιφερειακές δυνάμεις. Σε διάφορες περιόδους και τα τρία κράτη παρείχαν στις σουνιτικές ανταρτικές ομάδες χρήματα και όπλα τα οποία κατέληξαν στα χέρια των Ισλαμιστών.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ περιόρισαν τον αδελφοκτόνο πόλεμο οργανώνοντας μια ευρύτερη συμμαχία κρατών κατά του Ισλαμικού Κράτους. Χωρίς όμως έναν ισχυρό ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ και μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ χωρών όπως της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ η συμμαχία θα μπορούσε να διαρραγεί και ο αδελφοκτόνος πόλεμος να αρχίσει εκ νέου.
http://www.washingtonpost.com/opinions/david-ignatius-foreign-nations-proxy-war-creates-syrian-chaos/2014/10/02/061fb50c-4a7a-11e4-a046-120a8a855cca_story.html?hpid=z2

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top