GuidePedia

0
Παρά τη νωπή εντολή του 2007 ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν έγινε καλύτερος, αλλά χειροτέρευσε

Για όλα φταίει η παγκόσμια οικονομική κρίση. Είναι το μόνιμο μότο υπουργών και άλλων στελεχών, το οποίο φυσιολογικά επανέλαβε και χθες ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής στη συνέντευξή του στο Mega.
Προηγουμένως, όλα ή σχεδόν όλα πήγαιναν πρίμα. Τα ελλείμματα υποχωρούσαν, η εκτέλεση του προϋπολογισμού ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις, η φοροδιαφυγή είχε παταχθεί, η φορολογική μεταρρύθμιση ή τέλος πάντων κάποια φορολογική μεταρρύθμιση είχε γίνει, η σπατάλη του Δημοσίου είχε περιοριστεί, ο δημόσιος τομέας λειτουργούσε αν όχι άψογα τουλάχιστον με μικρά προβλήματα.
Την εικόνα αυτή θα σχημάτιζε κάποιος ο οποίος απουσίαζε χρόνια από τη χώρα, επέστρεψε χθες και παρακολούθησε τη συνέντευξη του κ. Καραμανλή. Και μάλιστα θα μάθαινε ότι χάρη σε όλα αυτά, καθώς και σε άλλες μεταρρυθμίσεις (οι οποίες μπορεί να μην είχαν το βάθος που ήθελε ο κ. Καραμανλής, αλλά πάντως έγιναν) βιώνουμε την κρίση ηπιότερα από άλλες χώρες. Τόσο ηπιότερα που οι άνεργοι επισήμως αυξήθηκαν κατά..... 70.000 περίπου σε ένα χρόνο, ενώ ανεπισήμως η ανεργία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Τώρα πόσο ήπια είναι η κρίση γι΄ αυτούς τους 70.000 και συνολικά 500.000 ανέργους (επίσημοι αριθμοί γιατί ανεπισήμως αγγίζουν το εκατομμύριο οι άνεργοι) οι ίδιοι το ξέρουν και πρέπει να είναι το πιο άγριο πράγμα που συνέβη στη ζωή τους.
Ας ξαναγυρίσουμε στα δημόσια οικονομικά που ως την κρίση πήγαιναν καλά. Τόσο καλά που το 2007 προκηρύχτηκαν εκλογές ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να συντάξει έναν προϋπολογισμό της προκοπής και ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είχε ομολογήσει ότι πιάσαμε πάτο. Αλλά φαίνεται ότι έκανε λάθος γιατί ο πάτος ήταν ακόμα πιο κάτω.
Αλλά παρά τη νωπή εντολή του 2007 ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν έγινε καλύτερος, αλλά χειροτέρευσε. Εξαιτίας της κρίσης λέει ο κ. Καραμανλής. Εξαιτίας της διάλυσης των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών, της αδυναμίας ελέγχου και περιορισμού των δαπανών του Δημοσίου, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, του αναποτελεσματικού αλλά μη επανιδρυθέντος κράτους, όπως αποκαλύπτουν οι εκθέσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Τα υπόλοιπα είναι λόγια και προεκλογική προπαγάνδα...

Δημοσίευση σχολίου

 
Top