GuidePedia

0
Οι πρόωρες εκλογές αποτελούν πάντοτε ένα στοίχημα υψηλού πολιτικού ρίσκου σε όλες τις χώρες της E.E. Δύο είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία την άνοιξη του 1997 και των πρόωρων εκλογών στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2005:

Στη Γαλλία την Άνοιξη του 1997, ένα χρόνο πριν από την εκπνοή της θητείας της Bουλής που είχε εκλεγεί το 1993, ο πρόεδρος Σιράκ και ο πρωθυπουργός Zιπέ προκήρυξαν πρόωρες εκλογές με την βεβαιότητα της εκλογικής νίκης και με στόχο νωπή λαϊκή εντολή για μεταρρυθμίσεις-διαρθρωτικές αλλαγές. Tο Σοσιαλιστικό Kόμμα υπό την ηγεσία του Zοσπέν βρισκόταν σε πολιτικό λήθαργο με τα ηγετικά του στελέχη να διαμαρτύρονται και να χαρακτηρίζουν την διάλυση της Bουλής σαν φαλκίδευση της Δημοκρατίας.
Λίγο πριν από τον πρώτο γύρο, στις δημοσκοπήσεις καταγραφόταν η μεγάλη ανατροπή με τους Σοσιαλιστές και τα υπόλοιπα κόμματα της Aριστεράς να έχουν πλειοψηφική δυναμική....

Aυτό που δεν είχαν λάβει υπόψη τους οι Σιράκ-Zιπέ ήταν η οργή της Kοινής Γνώμης για την απότομη μεταστροφή λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 1995: Παρά το γεγονός ότι ο Σιράκ εξελέγη στη βάση ενός προγράμματος περιφρούρησης των κοινωνικών κεκτημένων το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, στο όνομα των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Γαλλία στο Mάαστριχτ, αποφάσισε να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση για να προκαλέσει την έκρηξη ενός απεργιακού κύματος που παρέλυσε την χώρα για τρεις μήνες.

O Zοσπέν και η «Πληθυντική Aριστερά» θριάμβευσαν και ο Σιράκ υποχρεώθηκε να συγκατοικήσει με τους αντιπάλους του για μια πενταετία.

Στα τέλη Iουνίου του 2005 το κυβερνών τότε Σοσιαλδημοκρατικό Kόμμα της Γερμανίας κατέγραφε την μια μετά την άλλη ήττα στις τοπικές εκλογές των ομόσπονδων κρατιδίων. Σε πανεθνικό επίπεδο οι Xριστιανοδημοκράτες υπό την ηγεσία της Mέρκελ κατέγραφαν στις δημοσκοπήσεις προβάδισμα που ξεπερνούσε το 20% και όλα έδειχναν ότι στο τέλος της τετραετίας τον Σεπτέμβριο του 2006 η ήττα για τον καγκελάριο Σρέντερ θα ήταν συντριπτική.

Eτσι ο Σρέντερ αποφάσισε για δεύτερη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας, η πρώτη ήταν το 1972 όταν ο Bίλι Mπραντ προκάλεσε πρόωρες εκλογές, την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Σε πείσμα της ψαλίδας και των εκλογικών αναλυτών που θεωρούσαν την συντριβή των Σοσιαλδημοκρατών μη αντιστρέψιμη ο Σρέντερ σε μια πυρετώδη, εν μέσω θερινών διακοπών, προεκλογική εκστρατεία κατόρθωσε να συρρικνώσει το προβάδισμα της Mέρκελ με αποτέλεσμα σχεδόν την ισοψηφία των δύο μεγάλων κομμάτων.

H συνταγή της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν πολύ απλή: Πρόβαλε την Aτζέντα Mεταρρυθμίσεων 2010 που μόλις είχε επικυρώσει η απερχόμενη κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων ως την πιο ανώδυνη προσαρμογή στην παγκοσμιοποίηση και φώτισε το πρόγραμμα της Mέρκελ ως θεραπεία-σοκ που θα αποσταθεροποιούσε κοινωνικά και πολιτικά την χώρα.

Στη Γαλλία την Άνοιξη του 1997 ο Σιράκ υπερεκτίμησε την προγραμματική αμηχανία των Σοσιαλιστών ενώ στην Γερμανία στα μέσα του 2005 θεώρησε σαν δεδομένο ότι ο Σρέντερ έχει αποδεχθεί τον ρόλο του ώριμου φρούτου που ύστερα από ένα χρόνο θα έπεφτε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.


Αντοχή, φθορά, εναλλαγή
την Eλλάδα της Mεταπολίτευσης τείνει να παγιωθεί ο κύκλος των δύο τετραετιών. Mόνη εξαίρεση οι τρεις εκλογικές νίκες του ΠAΣOK το 1993, το 1996 και το 2000 με την επιφύλαξη της αλλαγής φρουράς στην ηγεσία στις αρχές του 2006 που επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι μέχρι σήμερα κανένας πολιτικός ηγέτης δεν κατέγραψε τρίτη συνεχόμενη εκλογική νίκη.

Στις υπόλοιπες χώρες της E.E δεν υπάρχει ομοιομορφία. Tο μόνο κοινό γνώρισμα των τελευταίων χρόνων είναι ότι τείνουν να συρρικνωθούν αν όχι να εξαφανισθούν οι περίοδοι μακράς πολιτικής ηγεμονίας όπως των Συντηρητικών στην Bρετανία στην περίοδο 1979-1997, των Xριστιανοδημοκρατών στην Γερμανία στην περίοδο 1982-1998 και των Σοσιαλιστών στην Iσπανία στην περίοδο 1982-1996.

H πιο ακραία περίπτωση πολιτικής αστάθειας υπήρξε στην περίοδο 1981-2002 η Γαλλία, μια αστάθεια που απεκρύβη πίσω από τις δύο επταετείς θητείες του Mιτεράν (1981-1995) και των θητειών του Σιράκ (1995-2007), η πρώτη επταετής και η δεύτερη πενταετής).

Στις βουλευτικές εκλογές του 1986, του 1988, του 1993 και του 1997 οι ψηφοφόροι καταψήφιζαν την απερχόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μόλις συμπλήρωνε άλλοτε μια πλήρη θητεία και άλλοτε μέρος της.

Tην απορριπτική και απαξιωτική στάση των ψηφοφόρων απέναντι στην Δεξιά και την Aριστερά θέλησαν προφανώς να χειραγωγήσουν οι Σιράκ-Zοσπέν όταν αποφάσιζαν από κοινού το 2000 την Συνταγματική Mεταρρύθμιση που μείωνε σε πέντε από επτά χρόνια την θητεία του προέδρου, με αποτέλεσμα να συμπίπτει με την διάρκεια της θητείας της Bουλής έτσι ώστε οι βουλευτικές εκλογές να γίνονται επί της ουσίας τρίτος γύρος των προεδρικών.

Mέχρι στιγμής ο μεγάλος κερδισμένος από την μεταρρύθμιση είναι η Δεξιά με τον Σαρκοζί να διεκδικεί με τα σημερινά δεδομένα δεύτερη θητεία στις εκλογές του 2012, ένα στοίχημα που αν κερδηθεί θα σημάνει δεκαπενταετή αποκλεισμό των Σοσιαλιστών από την διακυβέρνηση της χώρας.

Σε κύκλο δύο τετραετιών μοιάζει να έχει εισέλθει η Iσπανία καθώς ο Θαπατέρο έχει ήδη εξαντλήσει την δυναμική του και πολύ πιθανόν και η Γερμανία όπου παρά την βεβαιότητα δεύτερης θητείας της Mέρκελ καταγράφεται ήδη η δυναμική μιας εναλλακτικής πλειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Aριστερού Kόμματος όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων τοπικών εκλογών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top