GuidePedia

0
Εξαιτίας πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας.
Αλλάζοντας απότομα γραμμή πλεύσης, υπό την πίεση των ρυθμιστικών Αρχών του ανταγωνισμού στην ΕΕ και υπό την απειλή υπέρογκων προστίμων, η Microsoft ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει πλέον να διαθέσει στην Ευρώπη τη νέα έκδοση του πολυαναμενόμενου λειτουργικού της συστήματος Windows 7 (θα κυκλοφορήσουν στις 22 Οκτωβρίου) χωρίς ένα μέχρι τώρα αναπόσπαστο συστατικό του, τον Internet Explorer.
Η νέα πολιτική της μεγαλύτερης εταιρίας λογισμικού (τα Windows «τρέχουν» περίπου στο 90% των υπολογιστών όλου του κόσμου), σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, έρχεται λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει σχετικά με τις νέες κατηγορίες για νόθευση του ανταγωνισμού κατά της Microsoft, που έχουν απαγγελθεί από τον Ιανουάριο. Οι κατηγορίες, ένα ακόμα «επεισόδιο» στη μακρόχρονη και επική σύγκρουση ΕΕ-Microsoft, αφορούν ακριβώς την εκμετάλλευση της κυρίαρχης θέσης της εταιρίας στην παγκόσμια αγορά, προκειμένου να ενσωματώσει τον Explorer μέσα στα Windows και να τον «προστατεύσει» έτσι από έναν απευθείας ανταγωνισμό με τους web browsers άλλων εταιριών.
Μέχρι τώρα η Microsoft ισχυριζόταν ότι ο Explorer αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του λειτουργικού συστήματός της και ότι δεν μπορούσε να απομονωθεί από τα Windows. Τώρα πλέον όμως - θέλοντας και μη- πρόκειται να δημιουργήσει μια αυτόνομη ευρωπαϊκή έκδοση του Internet Explorer, η οποία θα κυκλοφορήσει εντός του 2009 και, σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο της εταιρίας Ντέιβ Χάινερ, θα μπορεί εύκολα να εγκαθίσταται τόσο από τους κατασκευαστές κομπιούτερ, όσο και από τους χρήστες......
Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν μάλλον ψυχρή. «Η Microsoft έχει φαίνεται αποφασίσει να εφοδιάσει τους καταναλωτές της λιανικής αγοράς με μια έκδοση των Windows, η οποία δεν θα περιέχει κανένα web browser. Αντί για περισσότερες επιλογές, η εταιρία φαίνεται να έχει επιλέξει να προσφέρει λιγότερες».
Δεν αποκλείεται τελικά η Επιτροπή (που εξέφρασε σκεπτικισμό και επιφύλαξη για την πρωτοβουλία της αμερικανικής εταιρίας) να επιμείνει στην επιβολή προστίμου και παράλληλα να υποχρεώσει την Microsoft να συμπεριλάβει άλλους web browsers μαζί με τα Windows 7, μια κίνηση που η εταιρία είναι αποφασισμένη να αποφύγει με κάθε τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Microsoft να διαθέσει στην Ευρώπη ξεχωριστά τα Windows 7 από τον Explorer, αναμένεται να ωφελήσει τις εταιρίες που έχουν αναπτύξει τους ανταγωνιστικούς browsers, όπως τη Mozilla (Firefox), την Opera Software (Opera), τη Google (Chrome), την Apple (Safari) κ.α., τα παράπονα των οποίων οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί αρχικά εναντίον της Microsoft. Ο Microsoft Explorer έχει ακόμα το μερίδιο του λέοντος (αν και σταδιακά συρρικνούμενο) στην παγκόσμια αγορά με περίπου 60% και ακολουθούν ο Firefox με 30% και ο Opera με 4%.
Η Microsoft έχει μια μακρά εμπειρία νομικών συγκρούσεων με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές. Κατά την τελευταία πενταετία έχει δεχτεί πρόστιμα άνω των 2 δισ. δολ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού (π.χ. για την ανάλογη ενσωμάτωση στα Windows ενός άλλου πακέτου λογισμικού, του Media Player).

Δημοσίευση σχολίου

 
Top