GuidePedia

0
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Δ. Αβραμόπουλος αναφορικά με τη νέα γρίπη, μετά και την κήρυξη της Πανδημίας από τον Π.Ο.Υ. Σημειώνεται ότι νέα περιστατικά της νέας γρίπης ανιχνεύτηκαν στην Ελλάδα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 12. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε δέσμη νέων μέτρων.
Στη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε νέο απολογισμό της πανδημίας, που αυτή τη στιγμή αριθμεί 29.669 κρούσματα σε 74 χώρες και 145 θανάτους.
Δ. Αβραμόπουλος
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Δ. Αβραμόπουλος, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας. Τόνισε ότι "όλοι στη χώρα μας πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, καθώς αφ' ενός είναι λίγα τα κρούσματα στη χώρα μας, συγκριτικά με άλλες χώρες, αφ' ετέρου όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν άμεσα και οι ασθενείς επέστρεψαν ασφαλείς στις οικογένειές τους".

Πρόσθεσε ότι "οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στο θέμα της προσωπικής υγιεινής και εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους ή το ΚΕΛΠΝΟ, στο τηλέφωνο 210-5212054".
Αναφορικά με τα νέα μέτρα που θα ληφθούν εξαιτίας της αναβάθμισης του επιπέδου συναγερμού στο επίπεδο της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι "το βάρος θα πέσει στις πύλες εισόδου στη χώρα, λόγω της τουριστικής περιόδου, καθώς και στην ετοιμότητα περισσότερων νοσοκομείων". Συνεπώς, σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση περιστατικών θα βρίσκονται πλέον και τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Λάρισας, Πάτρας, Ρόδου και το Αττικόν.....

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι θα αυξηθεί από 15% σε 20% και πλέον το απόθεμα εμβολίων για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Αναφορικά με τα νέα κρούσματα που θα εντοπιστούν, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι από τώρα και στο εξής όσοι δεν είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση θα νοσηλεύονται στο σπίτι τους, με την κατάλληλη αγωγή.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν:

* αύξηση του αποθέματος σε αντιικά φάρμακα,

* την έναρξη λειτουργίας του κέντρου επαφής για θέματα πανδημίας γρίπης,

* διεύρυνση του κύκλου εγρήγορσης στα νοσοκομεία,

* τη δημιουργία 3ου εργαστηρίου για τη διάγνωση του ιού στην Αθήνα

* τη συνέχιση της εφαρμογής του σχεδίου «Άρτεμις».

Την προσεχή Δευτέρα συγκαλείται η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας της Γρίπης. Ωστόσο, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη και εκτίμησε ότι έως τον Οκτώβριο θα έχει παρασκευαστεί το εμβόλιο για την άμεση προμήθεια του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει οι αναγκαίες διαδικασίες.

Νέα κρούσματα

Τα κρούσματα από τη νέα γρίπη στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 12. Τα πέντε νέα αφορούν 37χρονο Καναδό, 33χρονη Ιταλίδα από το Κάνσας, 18χρονη Αμερικανίδα, 46χρονο Αμερικανό, επίσης από το Κάνσας, και 15χρονη από την Ουάσιγκτον.

Την Πέμπτη είχε ανιχνευθεί το 8ο κρούσμα στη χώρα μας. Πρόκειται για γυναίκα ηλικίας 37 ετών, Καναδή υπήκοο, η οποία ήρθε από τον Καναδά. Η ασθενής τελεί κάτω από ιατρικό έλεγχο και ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Όλοι οι ασθενείς τελούν κάτω από ιατρικό έλεγχο και ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ως στιγμής, δεν έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα μετάδοση της γρίπης (διασπορά) σε τοπικό επίπεδο. Όλα τα περιστατικά της νέας γρίπης καταγράφονται σε ανθρώπους, που επέστρεψαν από το εξωτερικό, κυρίως τη Μ. Βρετανία και την Αμερική.

Παρ' όλα αυτά και η Ελλάδα υιοθετεί όλα τα αναγκαία μέτρα, που προβλέπει ο ΠΟΥ:

- Επιδημιολογική επιτήρηση και συνεχής ενημέρωση του κοινού.

- Διάγνωση της ασθένειας, όχι απαραίτητα με τεστ

- Κλείσιμο σχολείων εφόσον αυτό χρειαστεί.

Δηλώσεις

Ενθαρρυντικό ότι όλα τα κρούσματα είναι εισαγόμενα και δεν έχει υπάρξει διασπορά, είπε στον Flash 96 ο καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος. «Λόγω του τουρισμού δεν αποκλείεται να φθάσουν τα 100 στο τέλος του καλοκαιριού», σημείωσε, επίσης, στον Flash 96 ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Ελβετική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι παρήγαγε την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά του ιού και θα αρχίσει τις κλινικές δοκιμές τον Ιούλιο με στόχο να διατεθεί στην αγορά μέχρι το φθινόπωρο.

Π.Ο.Υ

Σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προς τις χώρες- μέλη, επισημαίνει ότι σε αυτό το πρώιμο στάδιο η πανδημία χαρακτηρίζεται ήπια, ενώ καλεί τα κράτη να μην κλείσουν τα σύνορά τους, ούτε να επιβάλουν περιορισμούς στα ταξίδια και το εμπόριο.

Η διευθύντρια του Οργανισμού, Μάργκαρετ Χαν, προειδοποίησε τις χώρες που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να είναι προετοιμασμένες για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης των μολύνσεων λόγω του ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top