GuidePedia

0
Νίκη του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, δείχνουν τα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής.

Ελαβε το 63,3% των ψήφων στο σύνολο σχεδόν των εκλογικών περιφερειών. Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Καμράν Ντανεσχόο, ανακοίνωσε στον Τύπο ότι τα αποτελέσματα αφορούν 346 από τις 366 εκλογικές περιφέρειες.
Ο βασικός αντίπαλος του Αχμαντινετζάντ, Μιρχοσείν Μουσαβί, μετριοπαθής συντηρητικός , έλαβε το 34,07% των ψήφων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο Μουσαβί σε ανακοίνωσή αναφέρει ότι «διαμαρτύρεται έντονα για τις πολλές προφανείς παραβιάσεις» και προειδοποιεί ότι δεν θα παραδοθεί «σε αυτό το επικίνδυνο θέατρο». «Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας παράστασης από ορισμένους αξιωματούχους θα θέσει σε κίνδυνο τους στυλοβάτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας και θα εγκαταστήσει την τυραννία», επισημαίνει.
Η επικύρωση της επανεκλογής του Αχμαντινεζάντ αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.
Το κεντρικό ερώτημα για πολλούς δυτικούς αναλυτές είναι εάν ο Μουσαβί μπορεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο οποίος κατήγγειλε παρατυπίες όπως έλλειψη ψηφοδελτίων και στέρηση ψήφου σε πολλούς πολίτες, θα έχει αρκετούς συμμάχους εάν προχωρήσει σε σύγκρουση με τον Αχμαντινετζάντ, ανάμεσά τους τον πρώην πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί και τον Άκμπαρ Χασεμί Ραφσαντζανί, πρώην πρόεδρο ο οποίος ενεπλάκη σε ανταλλαγή προσωπικών κατηγοριών με τον Αχμαντινετζάντ στην διάρκεια της εκστρατείας. Ωστόσο, ο νυν πρόεδρος έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του πανίσχυρου ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Άλι Χαμενεΐ.....

Πριν τις εκλογές, ένας αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης είχε κατηγορήσει τον Μουσαβί ότι επιδιώκει μια «βελούδινη επανάσταση» στο Ιράν. Ο αξιωματούχος, Γιαντολάχ Τζαναβί, είχε προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόπειρα δε θα γίνει ανεκτή. Ο Αχμαντινετζάντ είναι πρώην μέλος των Φρουρών κι είχε λάβει μέρος στον πόλεμο με το Ιράκ (1980-88). Η επίλεκτη δύναμη θεωρείται θεματοφύλακας της Ισλαμικής επανάστασης του 1979.

Ο Αχμαντινετζάντ ξόδεψε μεγάλο μέρος της πρώτης θητείας του αντιπαρατιθέμενος με την Δύση και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αλλάξει στάση. Επιχείρησε μάλιστα να χρησιμοποιήσει προεκλογικά τη σκληρή του στάση έναντι των Δυτικών πιέσεων για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Όπως και ο Χαμενεΐ, αντιδρά στις χειρονομίες «καλής θέλησης» του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Τεχεράνης, περιμένοντας χειροπιαστές αλλαγές.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να προσεγγίσει την Τεχεράνη όποιος κι αν κερδίσει, ωστόσο ελάχιστοι έχουν αμφιβολίες ότι θα «προτιμούσε» τον Μουσαβί, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μουσαβί κατηγόρησε τον Αχμαντινετζάντ στην διάρκεια της εκστρατείας ότι «ταπείνωσε» τη χώρα, υιοθετώντας μια «εξτρεμιστική» εξωτερική πολιτική και επίσης άσκησε σφοδρή κριτική στην αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος από μέρους του.

Πάντως η εξωτερική πολιτική του Ιράν δεν αναμενόταν να μεταβληθεί σημαντικά όποιος κι αν εκλεγεί, αφού διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από το Χαμενεΐ.

Πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων σημειώθηκαν συμπλοκές ανάμεσα στην αστυνομία και υποστηρικτές του μετριοπαθούς προεδρικού υποψηφίου Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί στην πλατεία Φατιμί της Τεχεράνης, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Ισραήλ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλον δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνική ικανότητα. «Αν υπήρχε μια σκιά ελπίδας για αλλαγή, η επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ εκφράζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την αυξανόμενη ιρανική απειλή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο Αχμαντινετζάντ έχει ζητήσει να σβηστεί από τον χάρτη το Ισραήλ, ενώ το εβραϊκό κράτος βλέπει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης ως απειλή για την ύπαρξη του.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top