GuidePedia

0


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρέτισε την Πέμπτη την υπογραφή επίσημης επιστολής από την Τουρκία που πιστοποιεί την πώληση ενός αμυντικού πακέτου, εκτιμώμενης αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70, χαρακτηρίζοντάς το «ένα σημαντικό βήμα» στις συνομιλίες μεταξύ των δύο. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε: «Η Τουρκία υπέγραψε την επιστολή προσφοράς και αποδοχής για την αγορά των F-16. Η πώληση αυτή αποτελεί επένδυση στην ικανότητα κοινών επιχειρήσεων με το ΝΑΤΟ και θα υποστηρίξει τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να φτάσει η πώληση αυτή στην ολοκλήρωσή της”. Τα σχόλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Πέμπτη δείχνουν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στους όρους της αγοράς. Η υπεύθυνη της τουρκικής φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας Χουριέτ στην Άγκυρα, Χαντέ Φιράτ, και παρουσιάστρια της εκπομπής Νυχτερινή Όραση, που μεταδίδεται από το CNN Turk, γνωστή για τις υψηλές πηγές της εντός του προεδρικού μεγάρου, έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την επιστολή.

«Η Τουρκία επεξεργάζεται τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της επιστολής»
Αναφέροντας ότι η επιστολή περιείχε περισσότερο τεχνικά ζητήματα, ο Χαντέ Φιράτ έγραψε ότι “η Τουρκία έλαβε μια επιστολή. Πρόκειται για μια τεχνική επιστολή. Η επιστολή αυτή περιλαμβάνει λεπτομέρειες, όπως ο αριθμός, τα υλικά που χρησιμοποιούνται, ο τόπος παραγωγής τους και οι τιμές ανά μονάδα. Η Τουρκία έχει αποδεχθεί αυτή την επιστολή, αλλά δεν έχει φτάσει στη φάση της σύμβασης. Άλλο πράγμα η αποδοχή της επιστολής και άλλο το συμβόλαιο. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα όπως «δεν μπορεί να πετάξει πάνω από την Ελλάδα». Η επιστολή αποτελείται εξ ολοκλήρου από τεχνικές πτυχές. Η Τουρκία επεξεργάζεται τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της επιστολής. Αναμένεται να σχολιάσει ορισμένα σημεία. Πιθανόν να γίνουν κάποιες διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό”.

«Τα πράγματα έχουν έρθει τούμπα»

«Τα πράγματα έχουν γυρίσει τούμπα», σημειώνει η Φιράτ και προσθέτει «Η Τουρκία θέλει να αγοράσει F-16 και τώρα, παραδόξως, οι ΗΠΑ θέλουν να ολοκληρωθεί αυτό το συντομότερο δυνατό. Αυτό δείχνει και η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη. Οι διαδοχικές δηλώσεις των ΗΠΑ δείχνουν επίσης αυτό. Αυτό αποτελεί επίσης έκπληξη για την Άγκυρα. Η Τουρκία θα καταβάλει την πρώτη δόση αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης. Οι αριθμοί δεν είναι ακόμη σαφείς. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η παράδοση αναμένεται να γίνει το 2028″.

F-35 ακόμη στο τραπέζι

Το τουρκικό πράσινο φως στην επέκταση του ΝΑΤΟ τον Ιανουάριο λειτούργησε ως παγοθραυστικό μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον μετά από χρόνια έντασης, ωστόσο η Τουρκία εξακολουθεί να επιδιώκει την κοινή παραγωγή ορισμένων τμημάτων των F-16 και την επιστροφή των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέθεσε για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, προτού βγει από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς stealth το 2020.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top