GuidePedia

0


Της ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Η επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που παραμένει κλειστή για πάνω από 50 χρόνια, φαίνεται να εξελίσσεται σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης στην Τουρκία. Η επίσκεψη στη Χάλκη και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν έβαλαν φωτιά στον δημόσιο διάλογο, προκαλώντας από τη μία ενθουσιασμό για πρόοδο στα θέματα των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων και, από την άλλη, έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τους κύκλους της κεμαλικής αντιπολίτευσης, η οποία και έβαλε το λουκέτο στη Σχολή το 1971, όταν βρίσκονταν στην εξουσία.

Εξάλλου, μόλις τέθηκε το θέμα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από την Τουρκία, παρατηρείται επίσης μία ξαφνική αφύπνιση απαιτήσεων από τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία αποκτά φωνή μέσω του τουρκικού τύπου, ζητώντας ανταλλάγματα. Στο θέμα της ‘αμοιβαιότητας’ η δικηγόρος του Οικ. Πατριαρχείου, Κεζμπάν Χατεμί, απαντά ότι δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία παραβιάζεται εδώ και 53 χρόνια, ενώ κατακεραυνώνει τις τουρκικές κυβερνήσεις για τη μη αποκατάσταση -ακόμη- μιας ιστορικής, όπως τη χαρακτηρίζει αδικίας.

Πρώτα βήμα η ελληνική κυβέρνηση
Η ισλαμιστική εθνικιστική εφημερίδα Γενί Ακίτ, με πρωτοσέλιδο σήμερα τίτλο «Πρώτα τζαμί στην Αθήνα και μετά σχολείο παπάδων», υιοθετώντας τις απόψεις στελεχών της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, ισχυρίζεται ότι πριν ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα πρέπει πρώτα η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα των μουσουλμάνων πολιτών της. Προκρίνει μάλιστα την επαναλειτουργία του τεμένους Φετιγέ στο Μοναστηράκι, το άνοιγμα σχολής ιμάμηδων και τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου. «Ας αποκατασταθούν πρώτα τα δικαιώματά μας», δηλώνει ο Χασάν Κιουτσούκ, πρόεδρος του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» στη Γενί Ακίτ.

«Για τη Θεολογική Σχολή θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε κάποια αμοιβαιότητα. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να μας επιτρέψει να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στην εκλογή μουφτήδων, στη διαχείριση των περιουσιών του ιδρύματος, στο διορισμό δασκάλων για τα σχολεία μας που παρέχουν εκπαίδευση στη μητρική μας γλώσσα, και στη συνέχεια να επιτρέψει στις μη κυβερνητικές οργανώσεις μας να φέρουν τουρκικά ονόματα στις επιγραφές τους. Αρχικά, η Ελλάδα θα πρέπει να μας δώσει πίσω τα δικαιώματά μας, που απορρέουν από την Λωζάνη και τα οποία έχει υφαρπάξει. Εξάλλου, έτσι και αλλιώς δεν είμαστε εμείς αυτοί που έκλεισαν τη σχολή».

Να ανοίξει σχολή ιμάμηδων

Ο Αϊχάν Ντεμίρ, Τούρκος ειδικός αναλυτής για τα Βαλκάνια, υπενθύμισε ότι «η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης χωρίς μιναρέδες. Δεν υποχωρούν ποτέ από τις πολιτικές αφομοίωσης και καταπίεσης απέναντι σε όλες τις μειονότητες που ζουν στα εδάφη της, και κυρίως απέναντι στους Τούρκους. Αρνούνται την τουρκική ταυτότητα και την κουλτούρα. Αν πρόκειται να ανοίξει η Θεολογική Σχολή, θα πρέπει πρώτα να ανοίξει μια σχολή ιμάμηδων στην Αθήνα».

Να ανοίξει μουσουλμανικό νεκροταφείο

Τουρκικές ΜΚΟ, από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν, «πριν από την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, που η σταυροφορική Δύση θέλει να την ανοίξει άνευ όρων και χωρίς καθυστέρηση, θα πρέπει πρώτα να ανοίξει ένα τζαμί στην Αθήνα, ένα δικαίωμα που έχει σφετεριστεί από το 1967, να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις προσδοκίες των μουσουλμάνων πολιτών σχετικά με τον εκλεγμένο μουφτή, να παραχωρηθεί ένα μουσουλμανικό κοιμητήριο στην Αθήνα, να επιλυθεί κατά προτεραιότητα η ελευθερία της χρήσης της λέξης ‘τουρκική’ στις ονομασίες των συλλόγων και να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην εκπαίδευση».

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θα προκαλέσει αναβρασμό στην Τουρκία
Ο καθηγητής Ιστορίας Χακί Ουγιάρ, μιλώντας στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα “Τζουμχουριέτ”, δεν δίστασε επίσης να θέσει θέμα ανταλλάγματος στην περίπτωση επαναλειτουργίας της Σχολής, προβλέποντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα προκαλέσει αναβρασμό στη χώρα. Ο Ουγιάρ υποστήριξε πως «η επαναλειτουργία της Σχολής θα ήταν σύμφωνη με το οθωμανικό σύστημα, αλλά όχι με τις αρχές της Δημοκρατίας και της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης».

«Αυτό το σχολείο, η λειτουργία του οποίου αντίκειται στην τουρκικού νομοθεσία για την ενότητα της εκπαίδευσης και δεν υπόκειται στην εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (YΟK) και θα ανοίξει με ξένους φοιτητές, είναι υποψήφιο να γίνει βραχνάς για την Τουρκία. Αυτό είναι αντίθετο με το πνεύμα της εποχής και τα εθνικά συμφέροντα και έχει να κάνει με τον νέο-οθωμανισμό. Η εγκαθίδρυση σχέσεων με βάση τις θρησκείες και όχι με βάση τα εθνικά συμφέροντα είναι μια απαράδεκτη άποψη», τόνισε ο Ουγιάρ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top