GuidePedia

0

Αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβης.

"Αν όσα ακούστηκαν προεκλογικά στη Β. Μακεδονία, ακουστούν και μετεκλογικά θα έχουμε ζητήματα" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επικράτηση του VMRO-DPMNE - Τα ζητήματα είναι ήδη ... εδώ!

Ορκίστηκε, το μεσημέρι, πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.


Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαϊου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Το κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Δεν αναγνωρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το VMRO – DPMNE είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών και σημαίνοντα στελέχη του, μεταξύ αυτών και ο ηγέτης του, Κρίστιαν Μίτσκοφσκι, έχουν δηλώσει ότι για τους ίδιους το όνομα της χώρας είναι σκέτο “Μακεδονία”.

Δεν έχουν αναλάβει ωστόσο κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για νομική ακύρωση της συμφωνίας, η οποία είχε αποτελέσει όρο της Ελλάδας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα έχουμε ζητήματα, αν όσα ακούστηκαν προεκλογικά στη Β. Μακεδονία, ακουστούν και μετεκλογικά

Για την επικράτηση του VMRO στη Β. Μακεδονία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: "Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του. Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δέχθηκα, όμως, τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top