GuidePedia

0

Το μήνυμα που εξέπεμψε σήμερα η νέα πρόεδρος στα Σκόπια, μόνο ως καλός οιωνός δεν μπορεί να εκληφθεί και η νέα ηγεσία θα πρέπει να είναι έτοιμη εισπράξει και τον «λογαριασμό».

Σταύρος Τζίμας
Πρώτο δείγμα αρνητικό. Με το «καλημέρα», η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, άνοιξε ένα αχρείαστο μέτωπο με την Ελλάδα, σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις έπλεαν σε ήρεμα νερά.

Η 70χρονη καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου, ανέλαβε την ευθύνη να προκαλέσει «μποφόρ» με την Αθήνα, την ώρα που η χώρα της χρειάζεται συμμάχους και φίλους, γείτονες που δεν έχουν καμία βλέψη, για να πορευτεί στον δρόμο προς την Ευρώπη, κορυφαίο στόχο. Από μια άποψη, είναι κατανοητό.

Αυτό πίστευε, με αυτό πορεύτηκε προεκλογικά, σε αυτό ορκίστηκε αγνοώντας τον πρόεδρο της Βουλής που την κάλεσε να ορκιστεί στο συνταγματικό όνομα της χώρας.

Με την διαφορά ότι πλέον δεν είναι μια απλή πολίτης, ούτε υποψήφια που εκφωνεί λόγο σε προεκλογική κομματική συγκέντρωση, αλλά πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ορκίζεται ότι θα διαφυλάξει το Σύνταγμα τους κράτους το οποίο φέρει επισήμως το όνομα, εντός και εκτός, Βόρεια Μακεδονία, και το καταπάτησε με την ορκωμοσία της κιόλας.

Να είναι άραγε ένα πατριωτικό «νταηλίκι» μιας πανεπιστημιακού, με άγνοια, όπως φαίνεται, της πολιτικής και της γεωπολιτικής, την οποία το ωστικό κύμα από την κατάρρευση των σοσιαλιστών έστειλε στο ύπατο αξίωμα ή έχει και την οδηγία του κόμματος της, όπως δήλωνε προεκλογικά, να αψηφήσει τις βέβαιες αντιδράσεις της Αθήνας και πιθανότατα και των δυτικών συμμάχων, που ξέρουν ότι στην ευαίσθητη βαλκανική υπάρχει πλέον ένα κράτος αναγνωρισμένο ως Βόρεια Μακεδονία;

Αν ισχύει το δεύτερο θα φανεί σύντομα κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Μιτσόσκι, οπότε η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να επωμισθεί την ευθύνη πισωγυρίσματος στις σχέσεις με την Ελλάδα και τον αντίκτυπο στον συμμαχικό παράγοντα, που έχει ξεκαθαρίσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση οποιασδήποτε μορφής.

Η κ. Σιλιανοφσκα είχε δεχθεί, όχι μόνο από την Αθήνα, μήνυμα να μην εκτροχιαστεί στο ξεκίνημα και καθόλου τυχαία στο ακροατήριο, αποτελούμενο κυρίως από ξένες διπλωματικές παρουσίες, επικράτησε ένα μικρό «σούσουρο», όταν αγνοώντας τον πρόεδρο της Βουλής, ορκίστηκε στο σύνταγμα ενός κράτους που δεν υπάρχει-δικαίως φυσικά αποχώρησε εκείνη την στιγμή η πρέσβης της Ελλάδας κ. Σοφία Φιλιππίδου.

Έδειξε να αναλαμβάνει το ρίσκο λειτουργώντας με την «ψυχή» και όχι με αυτό που ορίζει το αξίωμα και ο ρόλος της.

Σε λίγο θα κληθεί να εγκρίνει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που αξιώνει η Βουλγαρία και έχει συναινέσει και η Ευρώπη, ώστε να κατοχυρωθεί στο εσωτερικό βουλγαρική μειονότητα, απόφαση με την οποία η ίδια και το κόμμα της έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν.

Θα λειτουργήσει, και πάλι με την «ψυχή», εν γνώσει της ότι εάν δεν υλοποιηθούν η ένταξη στην ΕΕ απομακρύνεται;

Όπως και να έχει το θέμα το μήνυμα που εξέπεμψε σήμερα η νέα πρόεδρος στα Σκόπια, μόνο ως καλός οιωνός δεν μπορεί να εκληφθεί και η νέα ηγεσία θα πρέπει να είναι έτοιμη εισπράξει και τον «λογαριασμό».

Η Αθήνα πάντως δεν έχει λόγους να αντιδράσει παρορμητικά τροφοδοτώντας τον μύλο του εθνικισμού των νέων ηγετών, στην γείτονα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top