GuidePedia

0


Vadim Karasev (Ουκρανικό Ινστιτούτο): Η επίσκεψη της Nuland ήταν ο αποχαιρετισμός του Biden στην Ουκρανία - Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Οι στρατηγοί της Ουκρανίας θα υποχρεώσουν με τελεσίγραφο τον Zelensky σε ανακωχή

Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει δραματική για τους Ουκρανούς που έχουν ηττηθεί αλλά και την Δύση που πίνει το πικρό ποτήρι της ήττας από τους Ρώσους…
Και ενώ οι ρώσοι στρατιωτικά έχουν την πρωτοβουλία παντού η Αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland επισκέφθηκε το Κίεβο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και έστειλε δύο μηνύματα 1) ότι οι αμερικανοί «αποχαιρετούν την Ουκρανία» και 2) θέλουν να αποτρέψουν πλήρη εκτροχιασμό από την άγρια κόντρα Zelensky με τον στρατηγό Valery Zaluzhny…
Επίσης ο Zelensky δήλωσε ότι έχει εξετάσει σχέδιο απόλυσης του αρχηγού στρατού της Ουκρανίας Valery Zaluzhny…
Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες της Ουκρανίας (SBU) διαφωνούν εσωτερικά… ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μέχρι το καλοκαίρι 2024 ο Ουκρανικός στρατός θα έχει καταρρεύσει…

Vadim Karasev (Ουκρανικό Ινστιτούτο): Η επίσκεψη της Nuland ήταν ο αποχαιρετισμός του Biden στην Ουκρανία

Η επίσκεψη της Victoria Nuland της αναπληρώτριας υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κίεβο ήταν ένα μήνυμα οι αμερικανοί θα αρχίσουν να αποχαιρετούν την Ουκρανία και την Ευρώπη, δήλωσε ο Vadim Karasev, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Στρατηγικών του Κιέβου.
«Η κυβέρνηση Biden αποχαιρετά τα έργα επιμελητείας σε Ουκρανία και Ευρώπη.
Οι Αμερικανοί φεύγουν επίσης από την Ουκρανία και την Ευρώπη»
Ο Vadim Karasev σημείωσε ότι εάν ο Trump έρθει στην εξουσία, η Victoria Nuland δεν θα μπορεί πλέον να εργάζεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ακόμη και ο Blinken την ανέχτηκε ως αναπληρώτρια, μόνο και μόνο λόγω των εκτεταμένων διασυνδέσεων και της γνώσης της Victoria Nuland για την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, ο περιορισμός των αντιρωσικών προσπαθειών της Ουάσιγκτον και η άνοδος του Trump στην εξουσία θα ξεκινήσει τη διαδικασία αλλαγής των ελίτ στην Ευρώπη.
Σε πολλά κράτη θα υπάρξουν αλλαγές από δεξιούς – εθνικιστές όπως η Marine Le Pen στη Γαλλία.
Ο Vadim Karasev πιστεύει ότι μια πιθανή μείωση του ρόλου του ΝΑΤΟ υπό τον Trump θα οδηγήσει άλλη χώρα να πάρει τη θέση του κύριου παίκτη στην Ευρώπη.
«Αν φύγει η Αμερική και το κενό εξουσίας δεν γεμίσει με κάτι, εάν η Αμερική συνεχίσει να περιορίζει την παρουσία της στην Ευρώπη ποιος θα το καλύψει;
Η Κίνα και η Ρωσία θα το καλύψουν», προειδοποίησε ο Karasev.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland έφτασε στο Κίεβο στις 31 Ιανουαρίου για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.
Ενημέρωσε το Κίεβο ότι αμερικανικά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς GLSDB ήταν ήδη καθ' οδόν προς την Ουκρανία.

Asia Times: Οι ΗΠΑ φοβήθηκαν πραξικόπημα του Zaluzhny στον Zelensky και έστειλαν τη Nuland

Οι ΗΠΑ φοβήθηκαν ότι ο Ουκρανός στρατηγός και αρχηγός του στρατού Valery Zaluzhny θα προχωρούσε σε πραξικόπημα κατά του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky και για αυτό το λόγο αποφάσισαν να στείλουν στο Κίεβο για διαπραγματεύσεις την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Victoria Nuland.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Asia Times, η Nuland μετέβη στο Κίεβο προκειμένου να διαπραγματευτεί με τον Zaluzhny, παρά με τον Zelensky.
«Γιατί η Nuland έσπευσε στο Κίεβο;
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Λευκός Οίκος της είπε να πάει εκεί αμέσως σε περίπτωση που τα πράγματα πήγαιναν στραβά στο Κίεβο.
Προφανώς, υπήρχαν πραγματικοί φόβοι ότι ο Zaluzhny θα μπορούσε να δώσει εντολή στον στρατό και να τον χρησιμοποιήσει κατά του Zelensky» υποστηρίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως η αποπομπή του Zaluzhny δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς «κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία της λεγόμενης αντεπίθεσης του Κιέβου και τη σπατάλη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικό εξοπλισμό και προμήθειες».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση Biden θέλει η σύγκρουση στην Ουκρανία να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους Asia Times, υπάρχει μια «κρυφή απειλή» ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό, ειδικά σε περίπτωση μεγάλης ρωσικής επίθεσης, ενώ υπογραμμίζεται πως ο Zelensky δεν θα διαπραγματευτεί με Ρώσους εκπροσώπους, καθώς η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, καθώς τις θεωρεί, ως πιθανή ήττα του ΝΑΤΟ.

Larry Johnson (πρώην CIA): Η Victoria Nuland υποστηρίζει τον Zelensky έναντι του στρατηγού Valery Zaluzhny

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μέχρι στιγμής τον Πρόεδρο Zelensky στη σύγκρουση με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, όπως αποδεικνύεται από την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland στο Κίεβο, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός της CIA Larry Johnson.
«Νομίζω ότι είναι ο Zelensky ο προστατευόμενος των ΗΠΑ με βάση την επίσκεψη της Nuland.
Σύμφωνα με τον Larry Johnson, το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να κάνει αλλαγές προσωπικού την ώρα που ο ρωσικός στρατός εντείνει τις επιθέσεις στις θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Επιπλέον, ο Larry Johnson πρόσθεσε ότι ο στρατηγός έχει γίνει πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες στον Zelensky.
Ωστόσο, πιστεύει ότι ως αποτέλεσμα, ο Zaluzhny είναι πιο πιθανό να κερδίσει αυτή τη σύγκρουση, καθώς έχει πλεονέκτημα στη στρατιωτική ισχύ.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, στις 29 Ιανουαρίου, ο Zelensky, ο οποίος ήταν σε σύγκρουση με τον γενικό διοικητή, συναντήθηκε με τον Zaluzhny και τον κάλεσε να παραιτηθεί οικειοθελώς και να αναλάβει τη θέση του συμβούλου.
Το περιοδικό Economist, με τη σειρά του, ισχυρίστηκε ότι στον στρατηγό προσφέρθηκε η θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας , αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Αναφέρθηκε επίσης ότι στον επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, προτάθηκε η θέση του γενικού διοικητή, αλλά αρνήθηκε την τελευταία στιγμή.

Financial Times: Νευρική η Δύση με τις κινήσεις Zelensky… για την καθαίρεση Zaluzhny

Για νευρικότητα στη Δύση σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας κάνουν λόγο σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.
«Οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας είναι νευρικοί για τον επικείμενο ανασχηματισμό...
Φοβούνται ότι η δημοτικότητα του Zaluzhny μεταξύ του απλού ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού και του γενικού πληθυσμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βίαιη αντίδραση τη στιγμή που χρειάζεται ενότητα» τονίζει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρεται, η αλλαγή στην ουκρανική στρατιωτική ηγεσία θα μπορούσε να έρθει σε μια «κρίσιμη στιγμή» στη σύγκρουση, δεδομένου ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάζονται να… «συντηρούν» πυρομαχικά και οι δυτικοί εταίροι καθυστερούν τις περαιτέρω προμήθειες όπλων στο Κίεβο.
Οι FT επισημαίνουν πως ο Zelensky κατέστησε σαφές στον γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluhznh ότι ανεξάρτητα από το αν θα δεχθεί κάποια άλλη θέση, θα αποπεμφθεί από τη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.

«Πυρά» από τον δήμαρχο Κιέβου κατά Zelensky: Δεν είναι η ώρα για απόλυση του Zaluzhny

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko, επέκρινε το ενδεχόμενο απόλυσης του στρατηγού Valerii Zaluzhnyi, του δημοφιλούς αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, λέγοντας ότι οφείλεται στην ηγεσία του στρατηγού ότι "πολλοί Ουκρανοί εμπιστεύονται πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις".
"Σήμερα είναι μια στιγμή που η πολιτική μπορεί να υπερισχύσει της λογικής και των συμφερόντων της χώρας", ανέφερε ο Klitschko στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας έχει ασκήσει έντονη κριτική στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Η προεδρία με τη σειρά της έχει κατηγορήσει το γραφείο του Klitschko για ανεπάρκεια.

Oleg Starikov (Συνταγματάρχης SBU): Το Καλοκαίρι ο Ουκρανικός στρατός θα έχει καταρρεύσει, οι ρώσοι κάτι ετοιμάζουν

Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών SBU Kirill Budanov, ο ρωσικός στρατός δεν είναι καθόλου εξαντλημένος και φέρεται να προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση το καλοκαίρι, δήλωσε ο Oleg Starikov συνταγματάρχης της SBU.
«Διαφωνώ εντελώς με τον Kirill Budanov.
Οι Ρώσοι δεν έχουν επιτεθεί ακόμη.
Έχουν διαφορετική στρατηγική τώρα.
Ο εχθρός αναζητά τα αδύνατα σημεία μας» τόνισε ο Ουκρανός αξιωματικός.
Σύμφωνα με τον Starikov, η Ρωσία θα αρχίσει τώρα να εξοπλίζει ενεργά τον στρατό με νέα drones και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Μια «ευρείας κλίμακας επίθεση» από τα ρωσικά στρατεύματα θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, μόλις τα συστήματα δοκιμαστούν σε συνθήκες πεδίου, ισχυρίζεται ο ειδικός.
Επιπλέον, μέχρι το καλοκαίρι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση, λόγω της οποίας νεοσύλλεκτοι θα καταλήξουν στο μέτωπο μαζικά χωρίς καμία γνώση ή κίνητρο να πολεμήσουν.
«Έχοντας βρει ένα τέτοιο μέρος δηλαδή τις θέσεις των Ουκρανών που κινητοποιήθηκαν θα χτυπήσουν και θα υπάρξει μια σημαντική νίκη….
Και τότε, όπως διδάσκει η στρατιωτική επιστήμη, το μέτωπο θα καταρρεύσει πραγματικά» τόνισε συνταγματάρχης Starikov.
Νωρίτερα, ο Kirill Budanov, στην ουκρανική τηλεόραση, τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός υποτίθεται ότι θα είχε εξαντληθεί εντελώς μέχρι την άνοιξη.
Τότε, κατά τη γνώμη του, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορέσουν να πάρουν την πρωτοβουλία και να εξαπολύσουν τη δική τους επίθεση.
Αυτή την εβδομάδα, ο ρώσος υπουργός Άμυνας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μίλησε για τις επιτυχίες των ρωσικών στρατευμάτων τον Ιανουάριο - κατάφεραν να επιτύχουν προόδους στις κατευθύνσεις Kupyansk, Krasny Liman και Donetsk ενώ απελευθερώσουν τα χωριά Veseloye, Krakhmalnoye και Tabaevka.
Μόνο τον Ιανουάριο 2024 οι απώλειες του ουκρανικού στρατού ξεπέρασαν τις 23.000 σε νεκρούς και τραυματίες.

Kim Dotcom (Γερμανός επιχειρηματίας): Οι Ουκρανοί θα χάσουν και άλλα εδάφη

Την εκτίμηση ότι η Ουκρανία πρόκειται να χάσει και άλλα εδάφη διατυπώνει ο Γερμανο-φινλανός επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης της Megaupload, Kim Dotcom.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin σχετικά με τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης 200 χιλιομέτρων μέσα στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Dotcom τονίζει ότι «ο Putin ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα δημιουργήσει μια μεγάλη ζώνη στην Ουκρανία για να προστατεύσει τα νέα ρωσικά εδάφη».
«Η Ουκρανία θα χάσει ακόμη περισσότερα εδάφη» υποστήριξε ο Dotcom, αναφέροντας ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να ξεκινήσει μια πλήρους κλίμακας επίθεση την άνοιξη.
Κατά τη γνώμη του, εάν η Ουκρανία χάσει επιπλέον εδάφη αυτό θα φέρει τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden σε εξαιρετικά δυσμενή θέση στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

El Pais: Μήνυμα Δύσης στην Ουκρανία: Ξεχάστε τα – Απίθανο να πάρετε πίσω τα εδάφη από τη Ρωσία

Μηνύματα στο Κίεβο ότι είναι απίθανο να του επιστραφούν τα εδάφη που έχει χάσει κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία στέλνουν οι Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η ισπανική εφημερίδα El Pais, η οποία επισημαίνει ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη διατυπώνουν πλέον, ολοένα και περισσότερο τη θέση πως είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα αλλά με αντάλλαγμα το γεγονός ότι μέρος της επικράτειας της θα καταλήξει τελικά στη Ρωσία.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως όσο πιο πολύ διαρκεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, τόσο πιο δύσκολο είναι για τους συμμάχους να συμφωνήσουν σχετικά με την παροχή βοήθειας προς το Κίεβο.
Σύμφωνα με την El Pais, αυτό πρώτα και κύρια, αφορά τις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων σχετικά με τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Μάλιστα, το δημοσίευμα επισημαίνει την αλλαγή στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden τον Δεκέμβριο του 2023, όταν και είπε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία… για όσο το δυνατό περισσότερο έναντι της παλιότερης δέσμευσης πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τα ην Ουκρανία για όσο χρειαστεί.
Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία και ο πρόεδρος Zelensky απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε παραχώρηση εδάφους στη Ρωσία, αναφέροντας πως στόχος του είναι η επιστροφή στα σύνορα του 1991.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top