Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Το πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η Τουρκία και μόνο η Τουρκία. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Πρόβλημα είναι και για την Ελλάδα φυσικά. Οι «ερωτοτροπίες» της τελευταίας χρονιάς, με την Αθήνα, γίνονται μόνο επειδή εξυπηρετούνται τα πρόσκαιρα συμφέροντα της κατοχικής δύναμης.
Μετά την έγκριση της αγοράς των μαχητικών F-16 από το αμερικανικό Κογκρέσο, θα δούμε να ξετυλίγεται η επαναφορά του Ταγίπ Ερντογάν στην πρότερα κατάσταση. Διότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ ότι είναι λάθος η πολιτική του για τα νησιά του Αιγαίου. Πιστεύει ότι του ανήκουν.
Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές ηγεσίες στην Κύπρο (αλλά και στην Ελλάδα) έχουν εκτροχιάσει το Κυπριακό, σε «δικοινοτική διαφορά» και όχι σε πρόβλημα εισβολής και κατοχής.Δεν πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μπορεί να αλλάξει αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Διότι, πρώτα και πάνω απ’ όλα, θα βρεθεί ενώπιον της αντίστασης των δύο μεγάλων κομμάτων της νήσου: του δεξιού ΔΗΣΥ και του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ.
Ντροπιαστικές καταστάσεις. Και θα αντισταθούν διότι οι δικές τους κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την υποβάθμιση του προβλήματος σε θέμα μεταξύ δύο κοινοτήτων. Αυτή η πολιτική έχει καταστρέψει τις ελπίδες για απελευθέρωση και επανένωση.
Υπό αυτές τις συνθήκες πως θα παίξει το διπλωματικό παιγνίδι ο κ. Χριστοδουλίδης, αλλά και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας που συμπαρίσταται, επειδή αυτό ζητά η Λευκωσία. Φοβάται από τη μία ότι αν επιχειρήσει να αλλάξει τα τετριμμένα θα κατηγορηθεί ότι σαμποτάρει τη βάση της λύσης, που είναι -αν είναι δυνατόν- η διχοτομική και φιλοτουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ).
Και από την άλλη, τρέμει με τη σκέψη ότι η αποστολή της νέας απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ θα πιστοποιήσει ότι η σημερινή κατάσταση επί του εδάφους είναι η σκληρή πραγματικότητα. Πως το λένε οι Τούρκοι; Ομιλούν για τις «νέες πραγματικότητες», εννοώντας τα αποτελέσματα της παράνομης κατοχής.
Η κ. Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ, εκ Κολομβίας ορμώμενη, με το …γλυκό χαμόγελο και τις υποσχέσεις στους Έλληνες συνομιλητές της ότι είναι μία ανεξάρτητη απεσταλμένη, μπορεί να είναι αυτή που θα θέσει την ταφόπετρα του Κυπριακού. Εκτός εάν προκρίνει ή εάν υποστηρίξει να γίνει ακόμα μία προσπάθεια, όπως ζητά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αν συμβεί το δεύτερο, έχουν καταλάβει στη Λευκωσία και την Αθήνα ότι θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις; Πως την έχουν δει τη δουλειά; Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να γίνει το τελευταίο «πάρε-δώσε»… Οι άνθρωποι στην Κύπρο, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα, αναμένουν κάποια κέρδη από αυτή τη διαδικασία. Όχι, αναμένουν και άλλες νέες υποχωρήσεις.
Για να επιστρέψω στο νόημα της πρώτης παραγράφου: Θα επιτρέψει ο Ερντογάν μία λύση εκτός της διχοτομικής διευθέτησης των δύο κρατών; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Και επειδή θα είναι όχι, δεν νομίζουν οι πολιτικές ηγεσίες της Κύπρου και της Ελλάδας, πως πρέπει να επιλέξουν ένα άλλο, διαφορετικό, δρόμο για την Κύπρο; Δεν βαρέθηκαν τα ίδια και τα ίδια; Οι ξένοι τους κοροϊδεύουν…
Ελπίδες πολλές, για αλλαγή πορείας, δεν έχουμε. Αλλά πρέπει να ξέρουν οι πολιτικοί μας, ότι η επιμονή στη παλιά, φθαρμένη, επικίνδυνη συνταγή της ΔΔΟ εξυπηρετεί μόνο τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας. Οι Τούρκοι έχουν «διαβάσει» καλά το πολιτικό προσωπικό. Γνωρίζουν, λοιπόν, ότι οι υποχωρήσεις είναι μέσα στο DNA τους…
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου